Gyógyszercsomag utazáshoz: Így állítsd össze az úti patikát!

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Gyógyszercsomag utazáshoz: Így állítsd össze az úti patikát! Az úti csomagról megoszlanak a vélemények. Kicsi legyen, vagy nagy? Mindenre készüljünk fel, vagy csak a legáltalánosabbra?

Az úti patikáról megoszlanak a vélemények. Kicsi legyen, vagy nagy? Mindenre készüljünk fel, vagy csak a legáltalánosabbra? A lényeg, hogy minden olyan gyógyszer legyen nálunk, amit rendszeresen szedünk vagy amire szükség lehet.

Mire készüljünk?
Van, aki tényleg a legegyszerűbb csomaggal vág neki mindig a nyaralásnak, mert úgy van vele, hogy úgysem történik semmi (ne vonzzuk be a bajt, már a gondolattal sem, hogy mindenre van gyógyszerünk), másrészt az adott országban is van gyógyszertár, ahol meg tudja venni, amire szüksége lesz.



Ez így teljesen helytálló hozzáállás. De az is igaz, hogy több embertípus van, és bizony akad, akit megnyugtat, ha minél többfajta gyógyszerrel indul útnak, már csak a lelke megnyugtatása érdekében.
 

Alapcsomag az úti patikához


1. Fájdalomcsillapító, lázcsillapító
Ez az, ami mindenképp jó, ha nálunk van. Bármikor jöhet egy felfájás, torokfájás, kis hőemelkedés, vagy láz, ízületi vagy izomfájdalom. Választék van bőven, de a legtöbb embernek már van saját, jól bevált gyógyszere.

Ha gyerek is utazik, a lázcsillapító-készítmény kötelező elem!
(szirup, kúp, tabletta)

2. Sérülések ellátása
Gyermek esetén ez nem is lehet kérdés!

- sebfertőtlenítő oldat: ha nincs jódérzékenység, akkor jó a jódos oldat, de a jódérzékenyek a hidrogén-peroxid oldatra lesz szükségük 3%-osat lehet kapni gyógyszertárakban készen, vagy tabletta formájában is kapható, amiből 3 tablettát kell feloldani 1dl vízben, hogy a kívánt töménységet kapjuk. A kész oldat hátránya, hogy 1 hónapig felhasználható, míg a tablettából mindig friss oldat készíthető, ráadásul kisebb helyen is elfér.

Ezek az oldatok közvetlenül a sérülésbe önthetőek, ki lehet velük tisztítani a sebet, ha nagyobb felületű, horzsolt sérülésről van szó.

- hámosító, fertőtlenítő krémek, gélek: nem csak lefertőtlenítik a sebet, hanem ideális (nedves) környezetet teremtenek a sebgyógyuláshoz, hámosító hatóanyagot tartalmaznak. Bele is lehet kenni magába a sebbe, de csak akkor, ha tiszta a seb! (kisebb felületű sérülésnél, vágott sebeknél…)

- sebhintőporok: szintén a sebbe szórhatók, de csak a kitisztítás után! A legújabban elfogadott elvek alapján, viszont nem ajánlják. A régi elképzelés helyett, miszerint a sebgyógyulás ideális környezete, ha szárazon tartjuk a sebet, a nedves környezetet helyezik előnybe. (ld. fentebb)

- kötszerek: mindig legyen nálad egy 10x10 cm-es steril mull-lap, hogy a sebet ki tudjuk tisztítani a homoktól, kavicsoktól, ha szükséges, és van egy csomag különböző méretű, gézlappal ellátott sebtapasz.

3. Fertőtlenítő lap/gél/oldat
Ezt magára az utazás idejére (busz/repülő…) tartom kihagyhatatlannak! Vannak olyan nedves törlőkendők, amelyek egyesével vannak csomagolva, egyszer használatosak, könnyen elférnek a legkisebb táskában is. Vagy kis kiszerelésben olyan oldatok/gélek, amelyeket víz nélkül használhatóak; csak egy borsónyit kell a kézre kenni és pillanatok alatt megszárad.

Sok esetben nincs lehetőség az utazás alatt megfelelően kezet mosni, és szeretnénk enni. WC-be menni, kivenni a kontaklencsénket. Erre az esetre ideálisak ezek a termékek. Baktérium-, vírus- és gombaölő hatásuk van (közel 100%-ban!).

4. Napozás utáni védelem.
Ha vízpart mellé megyünk, a naptej mellé feltétlenül vigyünk magunkkal napozás utáni ápolót is.
Erre a célra megfelelnek a gyógyszertárakban kapható spray-k is, de vannak speciálisan erre a célra kifejlesztett testápolók, pl. aloe vera tartalmúak.
 

Bővített csomag az úti patikához


5. Utazási rosszullét esetén: B6-vitamin, vagy a legismertebb vény nélkül kapható hányinger elleni gyógyszer (álmosságot okoz)

6. Emésztőrendszeri problémák
 
- Hasmenésre hajlamosaknak:
Hasfogónak - nyaralás tekintetében - vagy a széntablettát, vagy más gyógyszertárban kapható tablettát ajánlok, mert ezek nem csak csökkentik a bélmozgást, hanem képesek megkötni az emésztőrendszerben felhalmozódott káros anyagokat, amire ilyenkor valójában szükség van. (De pl. Egyiptomba utazóknak ajánlom az ott kapható hasfogót. Mert állítólag, csak ez segít; ez viszont gyorsan.)
Gyerekeknek a por formában kapható terméket lehet adni.
Bélflóra helyreállító készítményeket is célszerű beszerezni.

- Van, akinek szorulása lesz idegen helyen:
Ez ugyanannyira kellemetlen tud lenni, mint a hasmenés. Hashajtók léteznek kúp, csepp, szirup, por, vagy tabletta formában.

- Gyomorsavra:
Kéttípusú készítmény van. Egyrészt azok, amelyek a meglévő gyomorsavat közömbösítik. Akkor kell bevenni őket, ha már probléma van. Másrészt azok, amelyek a gyomorsav kialakulását csökkentik - megelőző jelleggel; ha valaki előre tudja, hogy olyat fog enni, amitol sok lesz a sava, vagy a repülés előtti idegesség hozza elő.

- Görcsoldó:
- akár szélgörcs, menstruáció okozta görcs vagy vesegörcs esetére.

7. Torokgyulladás/megfázás
Még a legnagyobb melegben is megtörténhet (hideg víz, fagylalt…), hogy beleesünk egy kis torokgyulladásba. Az alapcsomagban lévő fájdalomcsillapító mellé torokfertőtlenítőt érdemes még bepakolni. Oldatban vagy szopogatós tablettaként.

8. Allergiás reakcióval reagálhat a szervezet rovarcsípésre, bizonyos ételekre, túlzott napsütésre, így valamilyen antihisztamint érdemes magunkkal vinni ennek kivédésére (tabletta/csepp).

9. Gyulladáscsökkentő szemcsepp/fülcsepp
Akinek be szokott gyulladni a szeme vagy füle a huzattól /klímától /tengertől, az gondoljon erre is!

Ami még nagyon fontos (ha nem a legfontosabb!), hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig vigyük magunkkal

Szerző: Dr. Szabó Júlia
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2014.08.31