Itt a farsang, áll a bál - farsangi gyerekdal szöveggel, videóval

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


Itt a farsang, áll a bál - farsangi gyerekdal szöveggel, videóval Itt a farsang, áll a bál / keringőzik a kanál / Csárdást jár a habverő / bokázik a máktörő. Tanítsd meg gyerekednek, unokádnak ezt a kedves farsangi gyerekdalt. A farsangi időszak vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időtartam, melyet régen faluhelyen vidám bálok, mozgalmas népi mulatságok jellemeztek.

A farsangi bálok sok vígassággal és evés-ivással teltek régen
Ebben az időszakban alakult ki például a ma újra népszerű torkos csütörtök, de sok más mára már elfeledett néphagyományt is ápolták. Erdélyben például az egyik legnépszerűbb farsangi hagyomány húshagyókedden történt, amikor a farsangi bálok után a pártában maradt lányokat, agglegényeket csúfolták ki: a legények tréfásan "lakodalmi menetben" végigvonultak a falun, a menet végén vénleányoknak öltözött legények kötélnél fogva egy fatuskót húztak maguk mögött a pártában maradt leányok megbélyegzésére.

A "farsang farkának" a farsangi időszak utolsó három napját hívták, amit sok zenével-vígassággal ünnepeltek nagyapáink és nagyanyáink - ez egyúttal tél búcsúztatása is volt. Sok helyütt még mai is ilyenkor tartják a jelentős karneváli felvonulásokat, például a leghíresebb riói karnevált. 2016-ban február 10-ig tart a farsangi időszak, addig belefér még egy kis mulatság és fánksütés.

Addig is, amíg unokáddal a bölcsődei, óvodai farsangra készülődtök, tanítsd meg neki ezt a népszerű gyerekdalt.


Itt a farsang, áll a bál - dalszöveg


Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.

Itt a farsang áll a bál - zenés videó




Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


2016.01.29