Pénzt a karácsonyfa alá? Ez meg milyen ötlet?

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


Pénzt a karácsonyfa alá? Ez meg milyen ötlet? Karácsonykor sokan gondolják azt, hogy minél drágább az ajándék, annál jobban ki tudják vele fejezni a szeretetüket. Ennek érdekében sokan még attól sem riadnak vissza, hogy erőn felül - akár hitelből - költekezzenek, pedig ésszerűen átgondolva a kiadásokat és az előkészületeket, költséghatékonyan is meg lehet oldani a karácsonyt - úgy, hogy az ünnep ugyanolyan szép marad mindenkinek.

A karácsony közeledtével bizony törhetjük a fejünket, hogy milyen ajándéknak örülne az unoka. De nem csak ez okozhat fejtörést, hanem az is, hogy az ünnepek mindig megterhelőek anyagilag mindenki számára. Ha már több unoka van a családban és az ünnepi készülődést, ajándékozást nyugdíjból kell kigazdálkodni, bizony sokaknál okoz nehézséget.
 
Himer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach néhány praktikus pénzügyi tanácsa, igazán megszívlelendő a karácsonyi időszakban.

Mit lehet tenni, hogy az anyagi korlátok ellenére mégse legyen szegény a karácsony?
Először is, a legfontosabb, hogy el kell hinni, nem az ajándék ára mutatja a szeretetünket - azaz minél drágább egy ajándék, annál fontosabb az ajándékozó személy számára a megajándékozott. Sokkal inkább fontos, hogy az ajándék személyes és szívből jövő legyen, és maga az ünnep békésen, szeretetben teljen.

Mindemellett a szakértő több praktikus megoldást is javasol, de a módszereket érdemes szerinte kombinálni is:

1. Mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! Ne az utolsó napokban kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése. Érdemes a menüt is kitalálni, ezzel együtt pedig a várható nyersanyagokat összeírni - így az ember elkerüli, hogy egy-egy alapanyagból túl sokat vásároljon. Ugyanígy az ajándékokat is célszerű összeírni, kinek mit szánnánk.

2. A tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az ésszerű anyagi kereteket! Állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is bőven elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.

3. Ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! A vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet, stb. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is.

4. Készítsünk saját kezűleg ajándékokat! Sokan vannak, akik ügyeskezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése. Egy kötött sál, sapka, egy kis kosár mézeskalács, puszedli vagy egy-egy közös fotó szépen bekeretezve többet érhet a bolti csillivilli ajándéknál.

5. Adjunk akár pénzt ajándékba! A legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, és úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket, mert “még arra sem voltunk képesek, hogy rendes ajándékot vegyünk neki”. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt - állítja Himer Csilla. Ha ugyanis a megajándékozottnak van egy határozott és nagyon vágyott célja, amit szeretne elérni, de ennek egyelőre anyagi akadályai vannak, akkor a pénzt nyugodt lelkiismerettel lehet úgy átnyújtani neki a karácsonyfa előtt, hogy ezzel fejezzük ki a feltétel nélküli és lehetőségeink szerinti támogatásunkat a cél megvalósítása érdekében.

A szakértő elmesélte, hogy az ő fia annak idején így kezdett el zenélni: nagyon szeretett volna magánénekórákat venni, így karácsonyra megkapta a zeneiskola által kiállított befizetési nyugtát a félévi tandíjról. - Még most is érzem, ahogy megszorította a nyakam a fiam örömében - mondja mosolyogva a háromgyerekes pénzpedagógus.

Ha pénzt nem is, vásárlási utalványt is adhatunk a nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak vagy a szüleiknek, hiszen nyilván parfümből vagy ruházatból sokak ízlését nehéz eltalálni - annál pedig nincsen rosszabb, mintha a sokáig válogatott plucsit vagy illatszert végül nem is használja a megajándékozott. Ám egy utalvánnyal nem lőhetünk mellé.
 
Himer Csilla szerint ezek a javaslatok mind kipróbáltak, nem csak ő maga, hanem ügyfelei is alkalmazzák, és eddig mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapott.

- A meglepő ebben az, hogy ezek tulajdonképpen józan paraszti ésszel is kitalálható dolgok, csak éppen a szokás mindenkinél nagy úr, ezért kell egy kis segítség. Viszont ebből is látszik, hogy a pénzügyek nem bonyolult dolgok, tényleg elég hozzájuk a józan paraszti ész. Az meg mindenkinek van - zárta a beszélgetést a pénzügyi intelligencia oktató.

Fotó: Pixabay.com


Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


2015.12.10