Mitől leszünk ráncosak és mit tehetünk a ráncok, szarkalábak ellen? – Bőrgyógyász válaszol

Nagyszülők Lapja

Szépség

Nagyszülők Lapja


Mitől leszünk ráncosak és mit tehetünk a ráncok, szarkalábak ellen? – Bőrgyógyász válaszol

Mi határozza meg a ráncosodást: a genetika vagy a külső körülmények? Milyen típusú arckrémeket használjon egy 30 év körüli és milyeneket egy 50 év feletti nő? Melyek a legismertebbek ránckezelési eljárások? Megelőzhető-e, illetve megállítható-e a ráncosodás folyamata?

A kor előrehaladtával a nőket egyre inkább az arcukon megjelenő kisebb-nagyobb szarkalábak, finom ráncok kezdik el foglalkoztatni. Sokszor, amikor belenézünk a tükörbe, feltesszük magunkban a kérdést, hogy vajon olyan ráncosak leszünk mi is, mint édesanyáink vagy nagymamáink? És vajon mikor kezdünk el majd erőteljesen ráncosodni? Tehetünk-e bármit a még ki nem alakult ráncok ellen? Illetve fontos kérdés az is, hogy a megfelelő arckrémet használjuk-e?
A témában dr. Svajda Bernadett bőrgyógyász-kozmetológus szakértőnket kérdeztük.


A genetika vagy az életmódunk befolyásolja, hogy mennyire leszünk ráncosak?
Ráncaink a következőképpen alakulhatnak ki, illetve sorolhatók be egyes csoportokba:  

Genetikai ráncok
Ún. intrinsic, vagyis genetikailag meghatározott, örökletes tényező alapján kialakuló ráncok vagy mimikai ráncok. Az arcon, jellegzetesen homlokon, szemöldökök közt vagy szemek mellett elhelyezkedő, izom összehúzódás kapcsán létrejövő bemélyedések. Nem mondhatjuk korfüggőnek, de idővel természetesen mélyül, romlik állapotuk.

Napozás, dohányzás okozta ráncok
Ún. extrinsic eredetű ráncokról beszélünk, ha külső körülmény hozza létre, mint pl. ultraibolya sugárzás vagy dohányzás. Ez esetben diffúzan sok apró, finom ráncot látunk. Jellegzetesen sokkal gyakoribb a világos bőrű populációban.
Mikroszkóposan szöveti átépülés, elasztikus rostok degenerációja is megfigyelhető.

Időskori megereszkedett arcbőr
Ezek mellett meg kell még említeni a gravitáció hatására megereszkedő arcbőr problémáját is, a kor előrehaladtával a teljes arcbőr veszít rugalmasságából, és a szemek alatt, a járomívnél elhelyezkedő, fiatal korra jellegzetes zsírpárna megereszkedik, a szemek alatt „karikákat” okozva, az orr és száj közötti redőt pedig elmélyíti. Ez a folyamat gyakran okoz „toka” képződést, gyakran inkább csak megereszkedett bőr képében.

Melyek a ráncok kezelésének lehetőségei?

1. Otthoni lehetőségek
30 év felett retinol tartalmú arckrémeket javaslunk. Egyes A vitamin származékokról bebizonyosodott, hogy  hosszas használat során csökkentik az UV sugárzás okozta finom ráncokat, új kollagén képzésével.
45-50 év felett emellett hyaluronsav tartalmú krém használatát javasoljuk. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a fényvédőkrémek rendszeres használatára, szolárium kerülésére és a dohányfüstmentes életre.   

2. Botox kezelés - a felszínes arcizmok bénítása
A botulinum toxint egy baktérium termeli, izomműködést gátló hatása van. Hatása átmeneti. Célzottan beadva gátolja a mimikai izmokat, ezáltal kisimítja a bőrt és megakadályozza a ráncok képződését és további elmélyülését. Évtizedek óta használatos, biztonságos eljárás.

3. Ráncfeltöltés - a bemélyedések feltöltése, szintbehozása
A megtört bőrrel járó ráncok, ill. a nem mimikai ráncok kezelésére, volumenpótlásra alkalmas eljárás. Korábban kollagén, szilikon anyagokkal dolgoztak, napjainkban a legkedveltebb feltöltő anyagok hyaluronsavat tartalmaznak. Ez utóbbi anyag megtalálható az emberi  kötőszövetben és bőrben is, fél-egy év alatt felszívódik, biztonságos a használata.

4. Kollagén megújító kezelések
Számos, invazív kezelési lehetőség van a bőr kollagén tartalmának megújítására. Ilyenkor a teljes bőrkép javítása a cél. Ide soroljuk a lézeres arcfiatalítást, dermabráziót, kémiai hámlasztásos technikákat. Ezeknek a kezeléseknek a lényege, hogy a bőr felső rétegét eltávolítjuk, úgy, hogy hegesedést még ne okozzunk, de stimuláljuk a bőrmegújító sejteket. Ezáltal új, egészségesebb megjelenésű bőr képződik.
Az utóbbi időben rádiófrekvenciás és ultrahangos technológiával működő gépek is használatban vannak, melyek működési elve a kollagénrostok felmelegítése. Ezáltal bőrfeszesítés érhető el. A bőrmegújítás legfinomabb módja a mikrodermabrázió, amikor kizárólag a bőr legfelső részét távolítjuk el fájdalommentesen.

5. plasztikai sebészi módszerek - a „felesleges” bőr sebészi eltávolítása

Megelőzhető-e, illetve megállítható-e a ráncosodás?
A genetikailag meghatározott (intrinsic) ráncok megelőzése nagyon nehéz, mivel a mimikai izomműködés akaratlan. Ezzel ellentétben a külső körülmény okozta (extrinsic) ráncosodás nagyban gátolható az ultraibolya terhelés csökkentésével és a dohányzás mellőzésével. Amikor a bőr a napfény hatására lebarnul, az azt jelzi, hogy a kollagén sérült. Ez a károsodás kumulatív, összeadódik az évek során, tehát sosem késő abbahagyni a szoláriumozást és a túlzott napozást. A bőr napfénytől való védelme elengedhetetlen: megfelelően védő öltözet, ill. magas faktorszámú fényvédő rendszeres, napi használata megóvja a bőrt az UV terheléstől.

Szerző: dr. Svajda Bernadett bőrgyógyász
Fotó: FreeDigitalPhotos


Nagyszülők Lapja

Szépség

Nagyszülők Lapja


2015.03.06