A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni, ha szeretnéd a házasságod, párkapcsolatod boldogságát megőrizni? Párkapcsolati szakértőnk összegyűjtötte a 10 leggyakoribb bakit és azt is megmondja, hogy hogyan kerülhetjük el őket. Tippeket ad a kiegyensúlyozott, jól működő párkapcsolathoz.

1. A házasság háttérbe szorítása a gyerekek kedvéért
Nagyon sok olyan párt láttam, akiknél a házasság háttérbe szorult és minden figyelmük a gyerekekre összpontosult. Olyanokat mondanak, hogy: „A gyerekek születése óta nem voltunk külön randizni vagy utazni”, mintha ez valami kitüntetés lenne, hogy a gyerekeiknek szentelik magukat. 
Egyértelmű, hogy a gyerekek elsőbbséget élveznek, de abban is biztos vagyok, hogy nem adhatsz annál nagyobb ajándékot a srácaidnak, mint az a biztonság, amit látnak a szüleik egymás iránti elkötelezettségéből, szerető kapcsolatából. 
 
Tipp: Legyenek randis estéitek és legyen együtt töltök időtök, különösen míg kicsik a gyerekek. A gyerekek figyelnek benneteket és a szerelemről és házasságról alkotott képük abban gyökeredzik, amit tőled és a társadtól látnak.
 
 
2. Egymás mellett élés (ugyanabban az otthonban, de külön világban)  
A modern technikai eszközökkel, mint az okostelefonok, számítógépek, tv-k manapság lehetséges, hogy a társunk mellett üldögélve egy teljesen másik világban legyünk épp. Legyen elsődleges fontosságú, hogy olykor kikapcsolod ezeket a kütyüket és minden nap beszélgettek, amit nem szakít félbe semmi. Az állandó kommunikáció létfontosságú egy egészséges házasságban. Beszélgetni a partnereddel mindig jobb, mint Facebook üzeneteket váltani valaki mással. 

Tipp: Legyen a héten egyszer egy technika mentes napotok, amikor csak egymásra figyeltek!
 
 
3. Rossz gondolatokra figyelünk
A rossz házasságok egyik leggyakoribb jellemzője, hogy az egyik, vagy mindkét félnek olyan baráti köre, vagy rokonai vannak, akik a válást szebb színben tüntetik fel -  vagy szingliként élik az életüket -, és azt gondolják ez az egyetlen jó megoldás. Figyelmesen válassz barátokat, mert nagy valószínűséggel olyanná válhatsz, mint ők. Vedd körül magad pozitív hatásokkal és tartsd távol magadtól a negatívokat. 

Tipp: Szervezzetek házaspáros programokat, hogy minél jobban megismerjétek egymást illetve, hogy vonzó legyen egymással, párokkal eljárogatni!
 
 
4. Beérni a középszerűvel
A rohanó életünkben egyszerű a házasságunkat robotpilóta üzemmódban nyomni, de még a robotpilóta üzemmód is végül szerencsétlenségbe torkollik! Ne érd be azzal, hogy együtt éltek a közös otthonotokban, amikor tudnátok és kellene is fejlődnötök nap, mint nap a kapcsolat intimitását illetően. 
Az odafigyelés, a szenvedély, a spontaneitás, a szex, a nevetés és az önzetlenség és a móka kapjanak elsődleges fontosságot. 

Tipp: Csináljatok kívánság estéket, amikor valamelyikkőtök kreativitása, fantáziája kerül terítékre! 
 
 
5. Az összehasonlítás csapdája
Ne hasonlítsd a házasságod a Hollywoodi álompárokéhoz. Lehet, hogy a távolról csillognak, de ha jól megnézed, majdnem mindig válással végződnek. Ne hasonlítgasd a párod, vagy a házasságod olyanokhoz, akiknek látszólag megvan mindene. 
Ha a szomszéd fűje zöldebb, még nem azt jelenti, hogy oda kell költöznöd, csak annyi, hogy öntözd jobban a sajátod! Ahelyett, hogy másét kívánod, dolgozz a saját házasságodon.

Tipp: A szerelem utáni házasság fenntartása, nem jön könnyedén és nem mindig magától értetődő. Ezért a felnőtt hosszú távú házasságokat tudatosan kell élni, és nap, mint nap tenni kell érte.
 
 
6. A barátaiddal kifecseged azokat a rossz dolgokat, amiket szerinted a férjed veled tett
A kutatások azt mutatják, hogy a barátokat gyakran még jobban bántja, ha a szerettünkkel rosszul bánnak, mint amikor saját maguk tapasztalják azt meg. Emellett, legtöbbünk nem érti, hogy nőként a beidegződéseink és kondicionálásunk mennyire különbözik a férfiakétól. Ezért van, hogy a barátnőkkel folytatott beszélgetések a férfiakról általában a férj szidalmazásához vezetnek, ami senkinek sem jó. 

Tipp: A megoldás az lehet, ha a házassági problémáiddal kapcsolatos beszélgetéseket, megpróbálod leszűkíteni  és folyamatosan felteheted önmagadnak az a kérdést, hogy „Mit tehetnék én másként, ebben a helyzetben? Ideális 2 főre korlátoznod: egy megbízható barátra és egy terapeutára.   
 
 
7. Azt hiszed az a válasz, ha beszélsz a férjeddel ezekről a problémákról
Túl gyakran hiszik azt a nők, hogy ha beszélnek a férjükkel, akkor észreveszik, a viselkedésük hogyan hat rájuk. Ha a viselkedés nem változik, mikor először hozzuk fel a témát, többet akarunk beszélgetni, hosszasan, sőt hangosabban, mert azt hisszük, elsőre nem értették meg. Az egyik legbosszantóbb dolog a férfiaknak, ha nyaggatják őket, különösen, ha azt sem tudják, mi a probléma. Illetve a kedves, udvarias beszélgetés a nők részéről gyakran úgy jön le a férfiaknak, mint ami manipulatív és rejtélyes. A nők gyakran arra lyukadnak ki, hogy a férjüket nem érdekli a probléma, mivel nem változtak a beszélgetést követően. 

Tipp: Tanulod meg a férjed szeretet nyelvét, ami az a nyelvjárás, amit megért, amin keresztül átjut hozzá a számodra fontos információ, és azáltal képes változni is. 
 
 
8. Azt hiszed, hogy a boldogságod attól függ, hogy a férjed/feleséged változik-e
A kutatások szerint a boldogságérzet nő, ha házastársunk jó irányba változik, de a változás benned gyökeredzik. Paradox módon például, azok a nők, akik arra koncentrálnak, hogy olyanná váljanak, amilyenné akarnak, ahelyett, hogy a férjüket változtatnák meg, azok hosszú távon boldogabbak. 

Tipp: Törekedj rá és arra helyezd a hangsúlyt, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból. Ha te változol, arra ő is fog reagálni, és lehet, hogy akkor neki már nem is kell.

 
9. Nem dolgozol meg a kapcsolatodért
Ez teljesen egyértelműnek tűnik, de sokan küzdenek azzal, hogy időt szakítsanak arra, hogy dolgozzanak a kapcsolatért. A randik során sokat belefeccölünk a kapcsolatba, aztán megházasodunk és az élet az utunkba áll. El vagyunk foglalva a munkahelyi kötelezettségekkel, a gyerekekkel és arra gondolunk, a társunk várhat, majd megérti. De a kapcsolaton dolgozni kell. Olyan ez, mint az autód karbantartása. Ahogy az autód, a kapcsolatod is megkívánja a rendszeres törődést (karbantartást), hogy kitartson.
 
Tipp: Minden hétre legyen egy terved, hogy mivel kedveskedsz a párodnak, mi az, amivel a legjobban ki tudod fejezni (szavak, cselekvés, tárgy), hogy még mindig elkötelezett vagy felé, hogy te is teszel ezért valamit.
 
 
10. Csak a rosszat látod benne
Az emberek hajlamosak negatív szemüvegen át nézni a másikat, a legrosszabbra számítva. Ha már van egy negatív kép róla bennünk, akkor az agyunk diktálja, hogy már úgy látjuk a párunkat, hogy bármit tesz, az rossz,. A számunkra helytelen viselkedését erőteljesen visszajelezzük és felhangosítjuk, ellenben a jót, a változást, vagy észre sem vesszük, vagy magától értetőnek tekintjük

Tipp: Próbáld ki, hogy egy hétig, soha nem szólsz semmiért, amit szerinted nem jól csinál, hanem csak azt jegyzed meg, amit éppen jól csinál!
 

Fotó: Freedigitalphotos.net

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


2014.09.07