Mit tehetsz, ha házastársad szenvedélybeteg?

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


Mit tehetsz, ha házastársad szenvedélybeteg? Ha te egy olyan házasságban, kapcsolatban élsz, ahol a párod alkoholista, gyógyszerfüggő, drogfüggő, akkor a kapcsolatotokban, a mindennapokban nagyon sok problémát tud okozni a szerhasználat. A szenvedélybetegnek el kell ismernie a problémát, foglalkoznia kell vele, azonban vannak dolgok, amiket te is megtehetsz érte és önmagadért. Íme, néhány útmutatás:

1.    Áttörni a saját ellenállásod
Fel kell ismerned és el kell fogadnod azt a tényt, hogy olyan párkapcsolatban élsz, ahol a párodnak függőségi problémája van, ami negatívan hat a kapcsolatotokra. Ez az első lépés, a beismerés. Sokan énvédelmi mechanizmusokból fakadóan nem akarnak ezzel a ténnyel szembesülni, illetve nagyon lassan jutnak el odáig, hogy reálisan lássák a kapcsolataikat.  A leggyakrabban használt énvédő mechanizmusok a hárítás, tagadás, bagatellizálás, támadás, intellektualizálás ebben a témában.  Menj el Al-anon vagy egyéb hozzátartozói csoportba, mert első körben saját magadon kell segítened, hogy aztán tudj a házastársadnak is segíteni.

2.    Tanulj minél többet a szenvedélybetegségekről
Olvass el könyveket ebben a témában, keresgélj az interneten függőség, sóvárgás, drogfogyasztás témakörökben, hogy minél tisztább, átfogóbb képet tudj kapni a problémáról.

3.    Tartsd fent a kommunikációt
Ez azt jelenti, hogy soha nem tudhatod, mikor fog a partnered magától leállni, vagy segítséget kérni. Ezért fontos, hogy bármennyire is nehéz időszakot élsz meg vele, tudj ezekben a helyzetekben támogató lenni vele, úgy, hogyha nem is vagy hajlandó támogatni a szerhasználatát, de az érzelmeidben biztosíthatod őt.

4.    Ösztönözd a házastársad, kérjen segítséget
Hazánkban már szinte minden városban megtalálható az AA, NA ülések. Akár naponta több ülésre is el lehet járni, de sok más egyéb kezelőhelyek is vannak, magánrendelések is, ahol szenvedélybetegekkel foglalkoznak. Próbáljátok közösen megtalálni, a számára legszimpatikusabb helyet. Olvassatok együtt sikertörténeteket.

5.    Készíts kezelési tervet
Azaz, ha mégsem jut el a felismerésig, beismerésig a partnered és számodra már elfogadhatatlan a szenvedélybetegsége, készíts tervet a hogyan továbbra. Beszélj meg találkozót szakemberekkel, próbáld meg elhívni ezekre vagy hívd meg a barátait, családtagjait és - időnként ez tud segíteni -, mintegy forrószékben, mindenki adjon visszajelzést neki, hogy milyen negatív hatással van rá a szerhasználata.

6.    Vegyetek részt párterápián
Miután megtörtént a beismerés, érdemes és hasznos szinkronban eljárni párterápiára. A szenvedélybetegség nagyon sok feszültséget, problémát és kárt tud okozni a párkapcsolatban, ezért érdemes az egyéni kezelés mellé közösen, kifejezetten a kapcsolatotokra fókuszálva megoldásokat találni.

7.    Megbocsátás és kibékülés
Nagyon fontos lépés, hogy a szerhasználat okozta házassági veszteségeket sérüléseket meg tudjátok egymásnak bocsátani és ki tudjatok békülni. Ha ezek kimondódnak és feldolgozódnak, akkor lehet újraépíteni a párkapcsolati bizalmat és új alapokra helyezni a kapcsolatotokat. Ezek miatt fontos és nagy segítséget tud adni a párterápia.

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


2014.09.04