Medvehagyma szezon: már lehet szedni medvehagymát a Mecsekben! - Mi mindenre jó a medvehagyma? Medvehagymaszedés szabályai, medvehagymaszedő túrák

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Medvehagyma szezon: már lehet szedni medvehagymát a Mecsekben! - Mi mindenre jó a medvehagyma? Medvehagymaszedés szabályai, medvehagymaszedő túrák A medvehagyma fokozza az étvágyat, serkenti az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő hatással bír, lassítja a koleszterin lerakódást az érfalon, C-vitamin tartalma révén pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók - áll a Mecsekerdő Zrt. közleményében.

Mire jó a medvehagyma?
A medvehagyma jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, egyebek közt fokozza az étvágyat, serkenti az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő hatással bír, lassítja a koleszterin lerakódást az érfalon, C-vitamin tartalma révén pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Alkalmazzák felső légúti megbetegedések, bélhurut ellen, azonban nem ajánlott műtétek előtt, illetve olyanoknak sem, akik véralvadásgátlót szednek.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben - nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül.



Mennyi medvehagymát lehet gyűjteni naponta?
Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kilogramm/főt naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Medvehagymaszedő túrák
Medvehagymaszedő kerékpártúrát szervez a kaposváti Meteor TTE 2017. március 18-án 9:00 és 12:00 között.
Találkozás: 9:00 -kor a kaposvári Hősök templománál (Pécsi utca)
Útvonal: Pécsi utca - Kaposszentjakab buszforduló és vissza
Túratáv: 12 km
Program: Medvehagyma gyűjtés
Visszaérkezés: 12:00 -kor
Túravezető: Detrich István 0630/471-7800
Még több infó itt »

Medvehagymaszedő gyalogtúrát is szerveznek ugyanarra a napra, 2017. március 18-án, szombaton, 9:15 és 14:00 között.
Találkozás: Kaposszentjakab, helyi autóbusz állomás 7-es busz indulás helyén 9:15 -kor
Indulás: 9:30-kor Kaposszentjakab fordulóig
Túraútvonal: Kaposszenjakab forduló - apátsági romok - Herceg forrás - erdészeti út - Sántos
Túratáv: 10 km
Étkezés: hátizsákból
Túraköltség: 250,- Ft és 1 db helyi buszjegy
Túravezető: Borsos András 0682/434-570 vagy 0620/511-1286
Még több infó itt »

Medvehagyma - sokan a kikericcsel és a gyöngyvirággal keverik össze
A medvehagyma erdeinkben nagy telepeket alkotva tömegesen fordul elő. Erős, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, friss fogyasztásra és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. A gyakorlatlan növénygyűjtők azonban könnyen összetéveszthetik a medvehagyma fiatal leveleit két, igen súlyos, esetenként halálos mérgezést okozó növény, a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) példányaival.

Hogyan tehetsz különbséget a medvehagyma, a gyöngyvirág és a kikerics között? Olvasd el korábbi cikkünkben, kattints »

Mi mindent főzhetsz medvehagymából? Kattints ide néhány ellenállhatatlan medvehagymás receptért »

Forrás, fotó: termeszetjaro.hu / Mecsekerdő Zrt.

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2017.03.13