Változás a kerti hulladék elégetésével kapcsolatban - Akár 60.000 Ft is lehet a büntetés

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Változás a kerti hulladék elégetésével kapcsolatban - Akár 60.000 Ft is lehet a büntetés Március elején életbe lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében a lakosság számára kizárólag ott lehet belterületen kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt más jogszabály (pl.: önkormányzati rendelet) megengedi. Azokon a belterületeken, ahol nincs szabályozás, ott tilos a szabadtéri égetés! A szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, hiszen a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat vagy kezdik meg a kerti munkálatokat. A veszélyt egyrészről a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. Kockázatot jelenthet a gondatlanság is, a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák – tájékoztat a Belügyminisztérium (BM) Katasztrófavédelmi Főigazgatósága 2015. március 9-én kiadott közleményében.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

Márciustól új rendelet szabályozza a lakossági tűzgyújtást
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat még 2014 decemberében jelent meg, és az idén március 5-én lépett hatályba. A két dátum közötti idő alatt az érintettek felkészülhettek a jogszabály jelentette változásokra és a katasztrófavédelem is végrehajthatta a szervezett formában lezajlott képzéseit, tájékoztatóit. A kerti hulladék belterületen történő égetésével kapcsolatban a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény tartalmaz előírásokat.
Az OTSz 225. § alapján lehet belterületen kerti zöldhulladékot égetni, de csak és kizárólag ott, ahol ezt más jogszabály (pl.: önkormányzati rendelet) szabályozza, megengedi. Azokon a belterületeken, ahol nincs szabályozás, ott tilos a szabadtéri égetés.

Így lehet mostantól égetni és tüzet rakni  - Tűzmegelőzési szabályok

•    Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik;
•    Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi;
•    Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését;
•    Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett;
•    Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi;
•    A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza;
•    Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!


Meggyújtott tüzet TILOS felügyelet nélkül hagyni!
A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

A szabadtéri tűzgyújtás kapcsán a Nagyszülők Lapja megkereste a Belügyminisztérium illetékes munkatársait, akik kérdésünkre szívesen elmondták, hogy mi áll a jogszabályváltozás hátterében, mit kezdhetünk az elszáradt kerti hulladékkal ott, ahol tűzgyújtási tilalom van, illetve milyen bírságra számíthatunk akkor, ha nem tartjuk be az előírásokat.

Mi változott a korábbiakhoz képest?
A belterületen történő szabadtéri tűzgyújtás tekintetében egyértelműbb lett a szabályozás. A zöldhulladék külterületen történő égetését illetően már nem elég csupán bejelenteni azt, hanem a tűzvédelmi hatóság engedélyét kell kérni hozzá.
 
Szabályozás korábban is volt, így e tekintetben nem történt változás, de az új rendszerben egyszerűbben elérhetőek az információk és senkinek sem kell több jogszabályt is ismerni ahhoz, hogy tisztában legyen a szabadtéri tűzgyújtás szabályaival. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt az általános tiltást, amely minden olyan területre vonatkozik, ahol külön jogszabály nem teszi lehetővé az égetést – tájékoztat a BM sajtóreferense.
 
Mit kezdjünk ezentúl a felgyülemlett, elszáradt növényekkel, gallyakkal, hulladékkal?
Ahol azt önkormányzati rendelet engedi, ott a gondos előkészületet követően és megfelelő felügyelet mellett, biztonsággal elégethetjük azt. Amennyiben erre nincsen lehetőség, úgy a komposztálás vagy a kerti hulladék elszállítása lehet a célravezető megoldás.
 
Milyen pénzösszeggel büntethető a lakó, ha a tilalom ellenére mégis éget?
Amennyiben nem okoz kárt a tűz és további szabálytalanság nem áll fenn, akkor 20 ezer és 60 ezer forint közötti bírságra számíthat az, aki a tiltás ellenére, vagy az önkormányzati rendeletben engedélyezett időszakon kívül gyújt tüzet. Károkozás vagy további szabálytalanságok esetén ez az összeg a többszörösére emelkedhet. Az ellenőrzéseket a tűzvédelmi hatóság végzi, de más szakemberekkel közösen is megvizsgálhatnak egy-egy területet.
 
Forrás: Belügyminisztérium Parlamenti Sajtóosztály
Fotó: FreeDigitalPhotos

 
 

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2015.03.18