Így készíts régi, megunt bútorból gyönyörű gyerekbútort!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Így készíts régi, megunt bútorból gyönyörű gyerekbútort! Az előző cikkben egy robosztus bútordarabból készítettünk egy trendi lányka szobába való komódot. Most megnézzük, hogy egy egyszerű standard fenyő komódot hogyan tudunk újradizájnolni. Egy régi komód átalakítása házilag. Elsőként rendelj az égiektől egy napsütéses tavaszi hétvégét! Az elmúlt hetet nézve, ez már ránk férne! :-) A jó idő meghozza a kedvet egy pepecselős, nagyobb munkához is.

1.)  Amire szükséged lesz:
- a megunt fenyő komódra
- egy régi rossz plédre, amivel letakarod a teraszt, nehogy festékes legyen
- rongy
- ragasztószalag
- 3 különböző csiszolópapír (durva, közepes, finom)
- olaj alapú faalapozó
- latex alapú diszperziós festék
- vízesbázisú lakk
- festékes tálca
- kisméretű festékhengerek
- egy kisebb ecset, amivel a sarkokat és réseket el tudjuk érni
- lakkozásra alkalmas puha ecset
 
 

 
2.) Csiszolás
Szedd szét a bútort, amennyire csak tudod. Vedd ki a fiókokat, szereld le a fogantyúkat, majd a legdurvább szemcséjű csiszolóvászonnal távolítsd el a lakkréteget. Körkörös mozdulatokkal csiszold a felületet mindaddig, amíg a lakkréteg el nem tűnik. Cél, hogy az alapozót be tudja majd szívni a fa. Ezt követően a közepes csiszolóval újra csiszold végig az összes darabot, de most már szálirányba csiszold a felületet. Befejezésként nedves rongydarabbal töröld át a bútor darabjait és hagyd megszáradni.
 


3.) Ragaszd ki!
A ragasztószalag segítségével ragaszd ki a festendő felületet. Nem muszáj a teljes fiókot átfesteni, elegendő csak a látszó részeket megfesteni. Ez pusztán egyéni döntés, de a ragasztószalag segít abban, hogy ne fussunk túl a festékkel, vagy ne csöppenjen rossz helyre.
 


4.) Alapozó felvitele
Ecsettel vagy hengerrel vigyük fel vékonyan az alapozót. Kisebb ecset segítségével fessük meg a sarkokat, éleket és hézagokat. Hagyjuk száradni! Minden terméknek meg van adva a száradási ideje.
 


5.) Fess!
Fess le minden bútordarabot az általad választott színre! A festéktől függően 2-3 rétegre lesz szükség. Minden réteg után hagyd teljesen megszáradni a festéket, majd finom csiszolóval csiszold át. Ez eltávolítja a száradás során beleszálló porszemcséket, eltünteti a festékcseppeket. Az utolsó festékréteg után is csiszold át a felületeket.


 

6.) Lakkozás
Lakkozás előtt egy száraz ronggyal töröld át a felületeket és úgy vidd fel a lakkréteget. A száradást követően finom csiszolóval csiszold át és vigyél fel még egy lakkréteget. A lakk dobozán feltüntetett száradási időt mindig tartsd be!
 


7.) Fogantyú festése
Ha úgy döntesz, hogy a régi gombokat fested át és nem cseréled le valami trendire, akkor ugyanaz az eljárás a festésnél, lakkozásnál, mint a bútornál.
 


8.) Összeszerelés
Még mielőtt összeszerelnénk a bútort, hagyjuk száradni vagy 48 órán keresztül, vagy akár 72 órát. Jobb félni, mint később megijedni! Idő kell, míg a lakk víztartalma elpárolog és ezáltal kemény "páncélt" képez a bútor felületén.
 
 

A régi bútort újjávarázsoltuk házilag!


Legközelebb megmutatjuk, hogyan tudjuk öregíteni a bútor felületét, hogyan keltsünk "régiség "hatást.



Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2014.08.31