Így készíts régi bútorból vagány gyerekbútort - lépésről-lépésre fotókkal

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


 Így készíts régi bútorból vagány gyerekbútort - lépésről-lépésre fotókkal Van egy régi, használt, esetleg sérült bútorod? Ne dobd ki! Egyszerűen felújíthatod és egy újszerű, szép, vagány gyerekbútort is készíthetsz belőle. Fotókkal megmutatjuk, hogy hogyan csináld - lépésről-lépésre. A gyerkőcből kisiskolás lesz, a régi bútorai vagy már nem tudnak eleget tenni az új elvárásoknak, vagy ráuntunk. Vannak, akik megtehetik, hogy drága pénzen lecserélik a bútorokat. Azonban nem ez a jellemző, így nem árt, ha kreatívan gondolkodunk és megtaláljuk a módját annak, hogyan dizájnoljuk újra a bútorokat.

Egy csipetnyi fantáziával, néhány réteg festékkel és kézügyességgel átvarázsolhatjuk őket.
Ezáltal energikus színeket, stílust és csillogást vihetünk az „új” gyerekszobába. A tervezési folyamatba már a gyerekeket is bevonhatjuk, hisz ebben a korban már van saját elképzelésük, ízlésük, kedvenc színösszeállításuk.
A legkönnyebben átalakítható bútorok azok, amelyek borovi fenyőből, vagy tölgyfából készültek. Ezek a darabok erősek, amik egy életen át tartanak és akár többször újra festhetőek. Egy standard kivitelű bútordarab, aligha tesz attraktívvá egy gyerekszobát. Szóval elő az ötletekkel, vagy az internettel, ahol biztos találtok olyat, ami tetszik és magatok is el tudjátok készíteni. Szerencsére új életet adhatunk a bútoroknak, amihez nem kell más, mint némi fatapasz, csiszoló papír és festék.

Itt egy példa
A feltüntetett példa remélhetőleg inspirációt, ötletet ad arra, miként használjuk a bútorokat festővászonként.
-    Első lépésként válasszuk meg, hogy milyen legyen a bútor alapszíne. A legegyszerűbb, hogyha a meglévő gyerekszoba falszínével, kiegészítőivel (szőnyeg, ágytakaró, függöny) harmonizál.
-    Aztán válasszuk ki a mintát, amit a bútor felületére szeretnénk festeni. Ha nem vagy Picasso, akkor egyszerű díszítő mintákat válassz, mint virágok, indák vagy rajzfilmből vett figurák.
-    Ne csak egy bútordarabot változtass meg a gyerekszobában, hanem mindet - polcokat, ágyat, szekrényt, íróasztalt, …stb. - és a kiválasztott mintákat vidd ezeken is végig.

Ügyelj arra, hogy a kevesebb, mindig több!



Íme, a régi bútor, ami új stílust kap és a „lánykaszobába” kerül.


 
Csiszold át a bútor egész felületét. Ezzel eltávolítod a korábbi lakkréteget, így az új szín jobban megtapad. Ha van olyan mintázat, vagy sérülés a bútoron, amit szeretnél eltüntetni, akkor használj fatapaszt. Ezt vidd fel kézzel.
 


A felesleget távolítsd el. Hagyd száradni, minimum 24 órát, ha nagyon mély a fa felületén a hiba, vagy mintázat.


 
A száradást követően csiszold át, a bútor felületével kerüljön egy szintbe.


 
Ezt követően fessétek le a bútort az általatok kiválasztott színre.


 
Ha nem megy szabadkézzel, akkor írásvetítő, vagy projektor segítségével rajzoljátok fel a mintázatot.


 
Fessétek készre a mintát. Majd a száradást követően lakkozzátok le a bútort.


 
A fogantyúkat cseréljétek le a bútorhoz illőre, vagy a korábbit fújjátok át más színre. Ebben az esetben az ezüst illik a legjobban a bútor színeihez.

Te is készítettél már saját kezűleg bútort a gyerkőcnek? Küldd be a képeidet a szerk@szuloklapja.hu címre és szívesen megosztjuk a többi Olvasóval!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2014.08.01