Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait! Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

2019-ben elérem az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort - Mi a teendőm?


Nyugdíjigény érvényesítési eljárás, avagy mit érdemes tudni a 2019-ben nyugdíjba készülőknek
- A nyugdíjat igénylő állampolgár a lakhelye szerint illetékes nyugdíjmegállapító szervnél igényelhet nyugellátást. Az illetékes hivatal az ügyfél által előterjesztett igényt 45 napon belül kell, hogy elbírálja.

- Amennyiben egészségi állapot vizsgálat válik szükségessé az ellátás megállapításához, úgy az ügyintézési határidő 60 nap, amely az érvényben lévő jogszabály szerint nem hosszabbítható.



- Az illetékes nyugdíjelbíráló osztály - a nyugdíjigény beérkezésétől számított nyolc napon belül - függő hatályú végzést küld postai úton a jogosult részére. A végzésben tájékoztatja a hivatal az ügyfelet az igényérvényestési eljárásról, az ügyintézési határidőkről. A jogszabály szerint 10 ezer Ft-ot kell az ügyfél részére megfizetni, amennyiben a megadott határidőn belül nem kerül sor az ügy érdemi elbírálására.

2019. április 15: fontos nap a naptárban
Idén a saját jogú nyugdíjak, pl.: öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás végleges összegszerű megállapítására 2019. április 15-ét követően kerülhet sor, amikor is jogszabályban megjelennek az ez évi valorizációs szorzószámok. Amíg ez a Magyar Közlönyben nem jelenik meg, addig a saját jogú nyugdíjat igénylő állampolgárok nyugdíjelőleget kapnak, amelyről a hivatal tértivenyényes levél formájában küld értesítést.

Az előleget megállapító határozat ellen fellebbezésnek helye nincs!

1955-ben született rokkantnyugdíjasok figyelmébe
Felhívnám az 1955-ös születésű, egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülők figyelmét, hogy 2019-ben, amikor a korhatár betöltése előtt az öregségi nyugdíjszámítás iránti kérelmet terjesztik elő, az alábbiakra kiemelten figyeljenek:

- Az a nő/férfi, aki jelenleg egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és 2019-ben betölti a 64 életévét, eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, így kérheti nyugdíja újraszámolását.

- Az öregségi nyugdíj-igénylőlap pontos kitöltése és beadása után a hivatal megállapítja a várható öregségi nyugdíj összegét, amelyről határozatot küld az érintettnek.

- Az öregségi nyugdíj megállapítása esetén a rokkantsági ellátás megszüntetésre kerül.

- Amennyiben a megállapított öregségi nyugdíj összege kevesebb, mint a korábban folyósított, egészségkárosodáson alapuló ellátás összege, úgy a hivatal által küldött határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az előterjesztett „újraszámolási” kérelmet vissza kell vonni!

- Amennyiben ez nem történik meg, úgy a megállapított, kevesebb összegű nyugdíj kerül az igénylő részére a továbbiakban folyósításra. Az újraszámolási igény benyújtásakor az ügyfélszolgálatos ügyintéző aláírat egy erre vonatkozó nyilatkozatot.

2019. március 1-től megváltozott a Fővárosi És Megyei Kormányhivatalok, és Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok ügyfélfogadási rendje
Mielőtt felkeresné a lakhelyéhez legközelebb eső (az ön ügyében illetékes) nyugdíjmegállapító szerv ügyfélszolgálatát, kérem, előtte érdeklődjön az új ügyfélfogadási időről!

Ezt is olvasd el! Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások »

Amennyiben nem tudja a nemzetközi, illetve a hazai nyugdíjigényléshez szükséges nyomtatványt szakszerűen kitölteni, vagy nem tudja milyen igazolásokat szükséges csatolni, a nyugdíjigény-bejelentő mellé, úgy forduljon szakemberhez! Hiszen egy rosszul, vagy tévesen kitöltött nyomtatvány eredménye akár egy alacsonyabb összegben megállapított ellátás is lehet, mivel a hivatal minden esetben a rendelkezésre álló adatszolgáltatást veszi alapul, illetve az igényhez benyújtott igazolások, iratok alapján hoz határozatot.

Budapest Főváros VIII. kerületi Hivatala Hazai és Nemzetközi Adategyeztetési és Nyugdíjmegállapító osztály (1081 Budapest Fiumei út 19/A.)
Ügyfélfogadási rend:
hétfőtől-csütörtökig: 8-16 óráig,
péntek: 8-13-ig várja az ügyfeleket.

A budapesti ügyfélszolgálat illetékes a budapesti és pest megyei, hazai nyugdíjat igénylő állampolgárok ügyében, illetve a Nemzetközi osztály az egyetlen olyan hatáskörrel rendelkező ügyfélszolgálat, amely nemzetközi nyugdíjügyekben illetékes.

Minden olyan igény, illetve adategyeztetési ügy ide tartozik, ahol az igénylő Magyarországon kívül egy külföldi országban is biztosított volt (szolgálati időt szerzett).
Pl.: magyar-osztrák, magyar-német, magyar-szerb, magyar-kanadai, stb.…

Fontos, hogy a nyugdíj - ami mindig egyedi kérelem alapján kerül megállapításra - egy megszerzett jog, amelyről se lemondani, se átruházni nem lehet.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2019.03.18