A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint Budapesten, valamint Fejér és Veszprém megyében tervez munkát vállalni a legtöbb nyugdíjas, többnyire rugalmas időbeosztásban; a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás egyszerűsége, megbízhatósága és legalitása miatt népszerű. Budapesten, valamint Fejér és Veszprém megyében tervez munkát vállalni a legtöbb nyugdíjas, többnyire rugalmas időbeosztásban; a munkaerőpiac jól fogadta az atipikus foglalkoztatási lehetőséget - derül ki a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész) legfrissebb kutatásából.

A szervezet csütörtöki (2019.02.21.) tájékoztatása szerint, a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás egyszerűsége, megbízhatósága és legalitása miatt népszerű.

A megkérdezett nyugdíjasok több mint 60 százaléka kiemelten fontosnak tartja, hogy szakértői segítséggel juthat pénzkereseti lehetőséghez, és szinte kivétel nélkül fontosnak tartják, hogy egy helyen legyenek láthatók a lehetőségek és értékelik  a széles kínálatból történő választás lehetőségét.

A fővárosban dolgoznának leginkább a nyugdíjasok egy felmérés szerint


Közleményében a Közész hangsúlyozta: a nyugdíjas szövetkezeti rendszer életképes. A munkaerőpiacon a nagy foglalkoztatók, valamint a kis- és középvállalkozások is jól fogadták az atipikus foglalkoztatási lehetőséget.



Az új szabályozás nagyobb teret ad a munkáltatónak és munkavállalónak is
Kiemelték azt is, hogy a kedvező adózási rendszert a nyugdíjasok körében alanyi jogra bővítették ez év január 1-től. A vállalkozások eldönthetik, hogy foglalkoztatók akarnak-e lenni, vagy egy szolgáltatás igénybevevői.

A nyugdíjasok szintén szabadon dönthetnek, hogy szövetkezeti tagként a szövetkezet nyújtotta előnyöket kihasználva, vagy közvetlenül, általában korábbi munkahelyükön munkaszerződés keretein belül dolgoznak-e.



Miért jó a nyugdíjas szövetkezeti rendszer?
A közlemény szerint a szövetkezetek monopolhelyzetben vannak abból a szempontból, hogy fel tudják mérni a nyugdíjasok igényeit, kompetenciáit, és ennek megfelelő lehetőségeket garantálnak számukra úgy, hogy a tagok több lehetőség közül is választhatnak.

Ezt is olvasd el! Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkát érintő változások 2019-ben »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/katemangostar; bearfotos

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2019.02.22