Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda?

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása,  Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? Korábban érkezik a decemberi nyugdíj, adategyeztetés - minden aktuális nyugdíjhírbe beavat minket Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértőnk. Mire számíthatsz a nyugdíjjal kapcsolatban 2018 év végén? Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Nyugdíjprémium
Mint az MTI megírta, megkezdődött az idei nyugdíjprémiumok kifizetése, így aki bankszámlára kapja azt, annak hétfőn már megérkezik az összeg a számlájára.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár november 12-én, hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt is hozzátette: a nyugdíjprémiumok postai kézbesítése - együtt a havi ellátással - november 15., csütörtöktől kezdődik és folyamatos lesz a hónap végéig.

Az államtitkár kiemelte, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az idei év a második, amikor nyugdíjprémiumot tud fizetni a kormány, és a mostani összeg magasabb, mint a tavaly kifizetett.

Novák Katalin elmondta, mindenki, aki nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kap, részesül az átlagosan 18 ezer forintos nyugdíjprémiumban, így huszonöt jogcímen 2,5 millió ember részesül benne.

Miért annyi az annyi?
Nyugdíjszakértőként felhívnám az ellátottak figyelmét, hogy amennyiben nem érti, hogy az ön részére folyósított nyugdíjprémium összegszerűen miért lett annyi amennyi, úgy írásban felteheti kérdéseit a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére címzett levelében. (1139. Budapest Váci út 73.) a k22 kérelem nevű nyomtatványon, ami letölthető innen »

Korábban érkezik a december havi nyugdíj
Az év végi ünnepek közeledtével a december havi nyugdíjkifizetés 2018. december 3-án történik. Ezen a napon fogják utalni azoknak, akik folyószámlával rendelkeznek, illetve ugyanezen a napon a postai kézbesítés is megkezdődik, és december 10-12-ig be is fejeződik (a hagyományos átutalás minden hónap 12-én veszi kezdetét).

Felhívom azoknak a figyelmét, akik november, illetve december hónapba válnak nyugdíjassá, úgy a részükre kézbesített nyugellátás-megállapító határozatban megállapított nyugellátás hóközi ki/átutalással kerül kifizetésre, még az évvégi ünnepek előtt.



Erzsébet-utalvány
Feltehetően az előző évek gyakorlatához hasonlóan, idén is kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Az Erzsébet-utalvány, amelynek összege tavaly évben 10 ezer forint volt, valószínűleg idén is az ünnepek előtt kerül kézbesítésre az ellátottak részére (az utalvány összegéről még nem jelent meg jogszabály!).

Nyugdíjemelés
A jegybank előrejelzése szerint jövőre, 2019-ben 3,1% százalékos mértékű infláció várható. Ennek megfelelően a 2,7%.-os mértékű nyugdíjemelés várható 2019 januárban. Természetesen amennyiben a nyugdíjemelés nem lesz egyensúlyban a fogyasztói árak emelkedésével, úgy 2019 novemberében korrekciós nyugdíjemelésre kerülhet sor.

Adategyeztetési eljárás
Történhet hivatalból, illetve (korra tekintet nélkül) saját kérésre. Az egyezetési eljárás célja a biztosított  szolgálati idő, és kereseti adatainak határozatba történő elismerése.

Sok ügyfél jelezte, hogy most kapja kézhez a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervtől az adategyeztetési eljárás lefolytatására irányuló felszóllítást, majd az ehhez kapcsolódó végzést. Kérem, hogy szíveskedjenek figyelmesen elolvasni a végézést, bár elsőnek összetettnek tűnhet, hiszen az első rész a szolgálati éveket sorolja fel kezdetektől egészen 2017. december 31-ig. A második rész tartalmazza a kereseti és béradatokat 1988. januártól 2017. december 31-ig bezárólag.

A végzés kézbesítésétől számítva 60 nap áll rendelkezésre észrevételt tenni a végzés mellékleteként kiküldött észrevételező nyilatkozaton. Amennyiben hiányosságot, eltérést tapasztal a valós szolgálati évei, iskolai tanulmányai vagy kereseti adatai vonatkozásában, akkor feltétlen jelezze a hivatal részére írásban, az  észrevételező nyilatkozaton!

A valós szolgálati évek, illetve béradatok igazolása
Szükséges az eredeti vagy hitelesített dokumentumok bemutatása, illetve egykori munkáltatói igazolás. Az okmányok hitelesítése megtörténhet bármelyik kormányablakban, illetve közjegyzőnél. Kiegészíteni szolgálati időt és kereseti adatokat csak hiteles dokumentummal, vagy közjegyző által hitelesített másolattal lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé csatolni kell (vagy az eredetit bemutatni a lakhely szerint illetékes ügyfélszolgálaton).

Amennyiben a hivatal által kiküldött végzésre a biztosított nem reagál, úgy 60 nap lejárta után a hivatal határozatot hoz, amelyben a hivatal nyilvántartása szerinti szolgálati idő, illetve éves nyugdíjjárulék-köteles kereseti adatok kerülnek elismerésre. Mivel ez sok esetben hiányos és téves (pl. régebben nem minden munkáltató teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét), így a nyugdíjazásnál a biztosított a határozatban elismert szolgálati idő és elfogadott kereseti adatok alapján részesülhet nyugellátásban.

A határozat kétszer kerül a hivatal részéről kiküldésre, és amennyiben mindkét alkalommal visszaérkezik „nem kereste” jelzéssel, úgy kézbesítettnek kell tekinteni, és jogerőssé válik.

Minden magyar állampolgárnak  saját érdeke, hogy a hivatal a valóságnak megfelelő és hiteles szolgálati időt, valamint kereseti adatokat tartson nyilván, jogerős határozat formájában. Ezzel biztosítva akár egy saját jogú öregségi nyugdíj, akár egy hozzátartozói, pl.:özvegyi nyugdíj megállapítását. Amennyiben kap felszólítást adategyeztetési eljárásra (akár most, akár a későbbiekben, hiszen ez korcsoportonként történik), és kérdések merülnek fel, akkor forduljon képzett és gyakorlott szakemberhez, konzultáció vagy teljeskörű ügyintézés tekintetében!

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin (www.ugyintezesazonnal.hu)
Fotó: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2018.11.14