Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol Megjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt. Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők? Megjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során (2018.07.26-tól) nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt (tehát nem kell kilépni a munkahelyről) a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik).

Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők? Nyugdíj szakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin válaszol.

Ilyen változás történt a nyugdíjakat érintő jogszabályokban

"A saját jogú nyugdíj igénylése során 2018.07.26-tól nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt - tehát nem kell kilépni a munkahelyről - a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik)."


A jogszabály a következő ellátásokra vonatkozik:
- Az öregségi nyugdíj (nők kedvezményes öregségi nyugdíja), a korhatár előtti ellátások, a táncművészeti járadék, és az átmeneti bányászjáradék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igénylőnek akkor is meg kell állapítani az öregségi nyugellátást, ha a munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya, foglalkoztatása folyamatosan fennáll.

- Társas vállalkozás esetén – ha a vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködés (az ügyvezetőnek) munkaviszony keretében van – azt nem kell megszűntetni (2018.07.26-át követően).

- Nemzetközi nyugellátások igénylése esetében (amikor egy hazai, és egy uniós országban van/volt a foglalkoztatás): Annak az igénylőnek, aki külföldön dolgozott vagy dolgozik és 2018.07.26-át követően szeretne Magyarországon öregségi nyugdíjat igényelni, nem kell a biztosítási jogviszonyát megszüntetni egyik uniós tagállamban sem, enélkül is benyújthatja a nyugdíj iránti kérelmét.



Milyen igazolások szükségesek akkor, ha ön 2018.07.26. után igényel saját jogon nyugdíjat?
Felmerülhet a nyugdíjba vonulás előtt álló személyekben az a kérdés: Milyen igazolások szükségesek a nyugdíj igényléshez, ha nem kell a biztosítási jogviszonyt megszűntetni - pl. amennyiben 2018. augusztus 1-től szeretné igényeli a fentiekben felsorolt sajátjogú nyugdíj közül valamelyiket?

- A hivatal a nyugdíj-igénybejelentő lap mellé kéri a jogviszony folyamatos fennállásáról szóló igazolást (amit a munkáltatónak kell kiállítani, az igénylő részére), valamint az aktuális évre járó Biztosítási Idő és Keresetigazolást, hogy a foglalkoztatott személynek semmilyen tartozása nincs munkáltató felé, sem bírósági határozattal elrendelt egyéb tartozása. A jogszabály életbe lépése könnyítette a munkáltatók adminisztrációs terheit, de a nyugdíj összegszerű megállapítása érdekében a hivatalnak továbbra is szüksége van nyugdíjjárulékot terhelő kereseti igazolásra.

Olvasd el ezt is!
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?  »

- Kiemelten fontos, hogy nyugdíjigényt kizárólag az az igénylő terjesszen elő, aki rendelkezik előzmény határozattal arról, hogy elismerték a valós és igazolt szolgálati idejét (1988. január 01-től). A nyugdíj igénylésének napjáig egyeztetésre került, és a hivatal visszaigazolta a valós nyugdíjjárulék köteles idejét és kereseteit.

Fellebbezés nyugdíjügyintézés során
A sajátjogú nyugellátás során gyakran a nyugdíjösszeg megállapításánál szembesül az igénylő a kevesebb összegű ellátással, amely sokszor fellebbezést von maga után, mert az igénylő nem érti, miért lett az ő nyugdíja a sok elismert szolgálati év után kevesebb, mint amennyire számított. (Pl.: 44 év szolgálati idő után 72.500.-Ft).

- A saját jogú nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás megállapítását tartalmazó határozat kézhezvételétől számítva 15 nap fellebbezési idő áll rendelkezésre. Ez gyakran kevés az elveszett iratok, kereseti igazolások felkutatására.

- Minden fellebbezésnek, jogszerűnek, és hitelt érdemlőnek kell lennie, igazolva pl.: a kieső éveket vagy a figyelembe nem vett kereseti adatokat.A hivatalnak, a saját, illetve a társszervek által megküldött igazolásokból vagy is a rendelkezésre álló adatokból kell döntést hoznia.

Különös figyelmet kell fordítani a keresetkorlátra, ami a korhatár előtti ellátások, illetve a Nők kedvezményes öregségi nyugdíjban részesülőkre vonatkozik
- A nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre, továbbra is éves kereseti összeghatár vonatkozik, ami a 2018-évben (138.000 * 18)=2.484.000,- Ft-os éves kereseti összeghatárt nem haladhatja meg.(Jogszabályi változás ebben nem történt.) Amennyiben meghaladja, úgy bejelentési kötelezettség terheli, amelyet jelezni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, és a folyósított ellátás felfüggesztését vonja maga után. Erről a hivatal határozatot küld az érintetteknek.

- A következő évben írásban kérni kell az ellátás folyósítását a hivataltól, és akkor újra megkezdődik a folyósítás, de ügyelni kell a kereseti összeghatára!

- Továbbra is igényelhető a Nők kedvezményes (40 év) után járó öregségi nyugdíja, mindenki fellélegezhet, aki ezt a következő években szeretné igénybe venni. (Csak az a kérdés, hogy ez anyagilag megéri-e az igénylőnek? Sok esetben az igénylő élethelyzete, illetve munkahelyi körülményei, egészségbeli állapotváltozás indokolja ennek az ellátásnak az igénylését.)

Ennek a típusú ellátásnak nem változott a jogszabály háttere. Alapszabály, hogy a 40 év elismert szolgálati időn belül rendelkezni kell 32 év kereső tevékenységgel. (A gyermekneveléssel kapcsolatos évek igazolhatók, és továbbra is figyelembe vételre kerülnek szolgálati időként.)

Olvasd el ezt is!
Mindent a nők korkedvezményes nyugdíjáról »

Mikor forduljon szakemberhez segítségért?
Amennyiben életét meghatározó fontos döntést hoz, hogy akár hazai akár nemzetközi nyugellátást igényel úgy, javasolt szakember segítségét kérni, konzultáció, (előzetes nyugdíjszámítás), illetve teljes körű ügyintézés céljából! Így nem kell azon aggódnia, hogy valóban az önt megillető nyugellátásban fog-e részesülni.

A nyugdíjigénylés ügyintézése nehézségek nélkül, zökkenőmentesen zajlik, hiszen a szakember mindenre kiterjedő figyelmet fordít a teljes ügymenet zavartalan lebonyolítására.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Nagyszülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2018.08.13