Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében?

Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében?

Szülőklapja képParlament előtt van a törvényjavaslat, hogy a saját jogú nyugellátás igénylése ne vonja magával, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíj igénylését megelőző napon meg kelljen szüntetni a biztosítási jogviszonyát. Nyugdíjszakértőnk elmondja, miért fontos ez.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-07-19
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 430 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Parlament előtt van többek között az a törvényjavaslat, hogy a saját jogú nyugellátás igénylése (öregségi nyugdíj, nők 40 év után járó öregségi nyugdíja, korhatár előtti ellátás, táncművészeti járadék, átmeneti bányász járadék, szolgálati járandóság) ne vonja magával azt, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíj igénylését megelőző napon meg kelljen szüntetni a biztosítási jogviszonyát.

Friss nyugdíjhírek dióhéjban


Miért fontos, hogy ne kelljen megszüntetni a munkaviszonyt?
Ez sok esetben nagy adminisztrációs terhet rót a foglalkoztatóra, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a nyugdíjra jogosult sem tudja, hogy az igénybejelentő laphoz milyen munkaviszony megszűnéséről szóló igazolásokat csatoljon. (Így a munkáltatónak nem kell az igénylőt a nyugdíjba vonulás napján kiléptetni, folyamatosan zökkenőmentesen tudja tovább foglalkoztatni.)Hiszen a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében a nyugdíjigénylés napján a biztosított semmilyen biztosítási jogviszonyban nem állhat. Kivételt képeznek az egyéni és a társas vállalkozók (tagsági jogviszonyban állnak), akiknek a jogviszonya a saját jogú nyugdíjigénylésével az érvényes jogszabály alapján kiegészítő tevékenységgé alakul át.

Mit jelent ez nemzetközi foglalkoztatás esetén?

1. Egy nemzetközi nyugellátás igénylése során pl.: magyar-német saját jogú nyugellátás megállapításánál az igénylő csak akkor részesülhet hazai, illetve jelen esetben a német nyugdíjban, ha az igénylés előtti napon a hazai, illetve a németországi biztosítási jogviszonyát megszüntette és ezt hitelt érdemlően igazolta.

2. Ebben az esetben a hazai hivatal a külföldi társzervtől kéri be az adatokat, az erre rendszeresített speciális "E" jelű formanyomtatványon. Gyakran ez hónapokig elhúzódik, és addig nyugdíjelőleg sem állapítható meg az igénylő részére, ameddig a hivatal nem kap visszajelzést arról, hogy itthon és külföldön sem állt biztosítási jogviszonyban (országonként eltérő lehet, ezért érdeklődjön az adott  ország illetékes nyugdíjbiztosítási szervénél) a nyugdíjat igénylő személy a nyugdíj igénylésének napján.

Olvasd el ezt is!
Mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? »

Mennyiben változnának meg az adó- és járulékfizetések?

1. A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy a saját jogú nyugdíjas, aki jelenleg fizet 4% egészségbiztosítási és 10% nyugdíjjárulékot, a jövőben kizárólag a 15% személyi jövedelemadó megfizetésére legyen kizárólag kötelezve, ezzel is a munkában tartva a szakembereket és a nagy gyakorlattal rendelkezőket.

2. A javaslat része az is, hogy a jövőben a munkáltatónak a nyugdíjas részére fizetett bér után nem kell majd szociális hozzájárulási adót megfizetni.

Mit kell tudni a nők 40 év után igényelhető öregségi nyugdíjáról?

1. Jövőre sem törlik el a nők 40 év után igényelhető öregségi nyugdíját, továbbra is igényelhető (40 év elismert szolgálati időn belül rendelkezni kell 32 év kereső tevékenységgel). Viszont mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt megszüntetné munkaviszonyát, és előterjesztené nyugdíjigényét, szíveskedjen előtte határozatban Adategyeztetési eljárást kezdeményezni, mivel csak így lesz határozata az elismert szolgálati idejéről, amely a nyugdíjigénylés alapja.

2. Azok, akik a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesülnek, jelenleg a részükre folyósított ellátásuk mellett a minimálbér 18 x 138.000=2.484.00.-Ft összeghatárig folytathatnak kereső tevékenységet.

Erről részletesebben itt olvashatsz: Nők korkedvezményes nyugdíja 2018 »

Mi várható a nyugdíjemelések tekintetében?
Az előrejelzések szerint, amennyiben az infláció mértéke 4%-os lesz, úgy a tavalyi 3%-os mértékűhöz képest a novemberi ellátások 1%-os inflációs értékkel kerülnek emelésre.

Amennyiben 3% és 4% közt lesz a változás, úgy egyösszegű emelési különbözet kerül megállapításra 2018 januárra visszamenőleges hatállyal. November hónapban a nyugdíj prémium is kifizetésre fog kerülni, ami kb. 0,8% százalékos mértékű lesz. Természetesen kiegészítve a december hónapban várható 10 ezer forint összegű Erzsébet-utalvánnyal.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó:
Pxhere

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, Nők 40, öregségi nyugdíj, nyugdíjigénylés, munkaviszony, külföldi munkaviszony

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre
A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint
A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint

Budapesten, valamint Fejér és Veszprém megyében tervez munkát vállalni a legtöbb nyugdíjas, többnyire rugalmas időbeosztásban; a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás egyszerűsége, megbízhatósága és legalitása miatt népszerű.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Hajbeültetés 50 éves kor felett

vissza vissza
Advertisement