2018. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Szülőklapja képKi jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Milyen mértékű a nyugdíjemelés? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat a 2018. évben? Mik a nyugdíjigénylés feltételei? Nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-01-16
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 40 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

2017. évben az infláció mértéke 2,4% közelében volt. Erre való tekintettel történt 2017 novemberében a visszamenőleges hatályú, 0,8%-os korrekciós emelés. Az előrejelzések szerint 2018-ban 4% százalék körüli gazdasági növekedés várható.

Ki jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek nyugdíjat a 2018. évben? Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.


2018 januári nyugdíjat érintő változások, fontos tudnivalók!


2017. novemberében a nyugellátások, illetve a nyugdíjszerű ellátások 0,8%-kal emelkedtek, 2017 januárra visszamenőleges hatállyal. A decemberi nyugellátások is emelkedtek 0,8%-kal (amennyiben az igénylő 2017 novemberében vagy azt megelőzően ellátásban részesült).

Ki jogosult a 2018. évi emelésre?
Értelemszerűen a 2018. évi emelésre az  válik jogosulttá, aki 2017. évben legalább egy napig nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesült  pl: 2017.12.31-től igényelt öregségi nyugellátást. Amennyiben az igénylő 2018. január 1-jén, vagy ezt követően vonult nyugdíjba, úgy a 2018. évi 3 %-os emelésben nem részesül.

2018. január 1-től 3%-kal emelkedtek az alábbi nyugdíj-, illetve a nyugdíjszerű ellátások:
 • öregségi nyugdíj
 • özvegyi nyugdíj
 • szülői nyugdíj
 • árva ellátás
 • baleseti hozzátartozói nyugellátás
 • korhatár előtti ellátások
 • szolgálati járandóság
 • átmeneti bányász járadék
 • mezőgazdasági járadék
 • táncművészeti életjáradék
 • polgármesterek közszolgálati járadéka
 • rokkantsági–rehabilitációs járadék
 • fogyatékossági támogatás
 • vak személyi járadék
Ezen túlmenően a 3 % -os mértékű emelés érinti a házastársi pótlékot és a hadigondozottak rendszeres pénzellátását is.

2018 januártól változott az öregségi nyugdíj és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítási összeghatára!
A saját jogú öregségi nyugdíj, illetve özvegyi nyugdíj vagy baleseti özvegyi nyugdíj 91.800,-Ft összeghatárig folyósítható együttesen. Az özvegy abban az esetben részesülhet mindkét ellátásban, ha a jogszerző elhalálozása 1998. január 1. előtt következett be. Amennyiben a jogszerző 1998. január 1. után hunyt el, úgy természetesen nincs összeghatár a saját, illetve emellett folyósított özvegyi nyugdíj vonatkozásában.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az év elejére tekintettel minden ellátásban részesülő személynek hivatalból értesítést küld a 2017. évben folyósított ellátás összegéről, valamit arról, hogy az emelést követően milyen összegű ellátás kerül folyósításra a jogosult részére.

Kik igényelhetik az öregségi nyugdíjat a 2018. évben?
2018. évben az 1954. második felében született (nők és férfiak) igényelhetik az öregségi nyugdíjat, mivel erre a korosztályra a jogszabályban előírt korhatár továbbra is 63 év és 183 nap. Az igénylőnek rendelkeznie kell a résznyugdíjhoz 15, illetve a teljes öregségi nyugdíjhoz 20 év, határozatban elismert szolgálati idővel! Továbbra is korra való tekintet nélkül az eddigi feltételek alapján igényelhető a nők 40 szolgálati éve miatt járó nyugdíj. Amennyiben az érintett hölgy rendelkezik 40 év szolgálati idővel, és ezen belül 32 év kereső tevékenységgel, fontos, hogy ezt a hivatal adategyeztetési eljárás keretein belül határozatban elismerje! A nyugdíjigényt a korbetöltés elérése előtt maximum 30 nappal megelőzően lehet előterjeszteni a hivatal illetékes ügyfélszolgálatán.

Mi a feltétele a nyugdíjbavonulásnak?
A nyugdíjbavonulás egyik feltétele a munkaviszony megszűntetése és az erről szóló igazolások csatolása. Jogszabályi előírás, hogy a munkáltató által lezárt munkaviszonyt megszüntető igazolások eredeti, vagy hitelesített másolatát az igényhez vagy mellékelni kell vagy pótlólag beadni. Ezt azt jelenti, hogy az igénylő a nyugdíjba vonulásának napján nem állhat munkaviszonyban, megbízásos jogviszonyban, stb. Kivételt képeznek az egyéni és társas vállalkozók, mivel az öregségi nyugdíj igénylésével az ő jogviszonyuk automatikusan kiegészítő tevékenységgé alakul át. Amennyiben a társas vállalkozó munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői tisztségét, úgy a munkaviszonyát a nyugdíjbavonulást megelőző napon neki is meg kell szüntetni.

0,5%-os nyugdíjemelés a munkavégzés mellett
A hivatal folyamatosan mindenkinek határozatot küld az öregségi nyugdíj mellett végzett munka után járó 0,5% -os emelésről. Ezt nem kell külön igényelni az érintetteknek, aki jogosult rá, az a személy hivatalból kap határozatot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott kereseti adatok alapján azok az ellátásban részesülők is megkapják visszamenőleg, akik 2007 és 2015 között jogosultak voltak rá , de nem igényelték. (A hivatalon belül külön munkacsoport foglalkozik az óriási mennyiségű igény feldolgozásával, szíves türelmet kérnek minden érintettől).

Forrás: 359/2017(XI.30). Kormányrendelet

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíj-szakreferens
Fotó: Szülők Lapja

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Ide menjetek el a gyerekekkel!
Egy hely, ahol nem kell főznöd, mosogatnod, finomakat ehetsz és lazulhatsz egész nap, ráadásul a gyerekek sem unatkoznak! Érdekel?
Most tavaszi akciós ajánlatokkal várnak, le ne maradj róluk, kattints ide! >>
vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíjigénylés, nyugdíjemelés, nyugdíj, öregségi nyugdíj, 2018. évi nyugdíj

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?
Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Mint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

tovább a cikkre
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában

Egy új törvényjavaslat szerint havonta ötvenezer forintos támogatást kaphatnak nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket.

tovább a cikkre
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Bár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Mozgás

Szökjön ki egy fürdőbe 2018: Fél áron mehetsz fürdőzni február 28-án! Mutatjuk a csatlakozott fürdők listáját

vissza vissza