Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Szülőklapja képMint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-12-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 43 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

Amennyiben Ön is 1954 első felében született, vagy év végére jogosultá válik a nők kedvezményes (40) év után járó öregségi nyugdíjára, akkor jogosan fogalmazódik meg a kérdés, hogy mikor adja be a nyugdíjigényét. A nők kedvezményes nyugdíjához továbbra is szükséges a hivatal által elismert 40 év szolgálati idő és a 32 év kereső tevékenység megléte.


Ünnep előtti, nyugdíjhoz kapcsolódó ügyintézések: Mire érdemes odafigyelni?Az 1954-ben született férfiak és nők öregségi nyugdíj korhatára 63 év és 183 nap!
Ennek megfelelően a saját jogú nyugdíjigényüket a feltételek (korhatár betöltése és a megfelelő szolgálati idő) megszerzését követően, de legkorábban a korhatár elérése előtt csak 30 nappal lehet előterjeszteni. Ha ön például 2018. január 5-én válik jogosulttá öregségi nyugdíjra, akkor az igényét legkorábban 2017. december 5-én terjesztheti elő a hivatal ügyfélszolgálatán, vagy elektronikus úton, amennyiben rendelkezik ügyfélkapuval.

Az időpontra érkező ügyfelek, rövid időn belül várakozás nélkül intézhetik nyugdíj-ügyüket, de figyelni kell pár dologra
Fontos, hogy a saját jogú nyugellátási igényeknél pl.: öregségi nyugdíj vagy nők kedvezményes (40) év után járó nyugdíjbavonulás napján az igénylő nem állhat semmilyen biztosítási jogviszonyban pl.: munkaviszonyban, erről az igénybejelentő lapon nyilatkoznia kell és a munkáltató által kiadott, lepecsételt kilépő papírokat a nyugellátás iránti igénylő laphoz mellékelve eredeti, vagy hitelesített változatban be kell adni (kivéve Egyéni vagy Társas Vállalkozó tagi jogviszonya)!

A nyugellátást megállapító osztályoknak kizárólag azt a benyújtott igényt áll módjában elbírálni, melyhez minden munkáltatói igazolást csatolt az igénylő. Felhívnám a kedves érintettek figyelmét, hogy aki pl.: 1954. év második felében született, pl. októberben, az 2018 március hónapnál előbb ne terjessze elő nyugdíjigényét, mert ha 2017 decemberében nyújtja be, korbetöltés hiánya miatt érdemi bírálat nélkül elutasításra kerül.

A nyugdíjigénylés visszavonható
Amennyiben a nyugdíj elbíráló szerv a benyújtott igazolások, iratok alapján megalapozottnak látja, illetve ha az igénylő rendelkezik jogerős szolgálati idő megállapító határozattal, úgy a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg az igénylő részére. Sokszor hangsúlyozom, hogy a nyugdíjigénylés soha nem egy nyomtatvány kitöltéssel kezdődik, komoly megfontolást kíván az igénylőtől, hiszen sokan nem tudják, hogy ha előterjesztik a nyugdíjigényt, és nem az elvárásainak megfelelően alakul a várható végleges nyugdíj összege, akkor a nyugdíjmegállapító határozat kézhezvételét követően, fellebbezési határidőn belül (ami 15 nap), visszavonhatja igényét, és további szolgálati időt gyűjthet. Amennyiben az igénylő ezt kéri, semmi hátránya nem származik a jövőre nézve.

A hivatal ebben az esetben elutasító határozatot fog küldeni az igénylőnek. Ennek következtében az igénylőre nézve új eljárás válik szükségessé. A végleges, saját jogú nyugdíj megállapító határozatot követően a kifizetett nyugdíjelőleg beszámításra kerül a végleges nyugdíj összegébe. A különbözet egyösszegben kerül kifizetésre a jogosult részére. Természetesen erről a nyugdíjfolyósító Igazgatóság minden esetben részletes elszámolási igazolást küld postai úton.

Év végén nagyobb a roham a hivatalokban - Mit tegyen, hogy elkerülje?
Gyakran előfordul, hogy az év vége közeledtével sok időt kell várakozással, sorban állással tölteni a hivatalok ügyfélszolgálatán. A nyugdíjügyintézéshez kapcsolódó várakozás, idegeskedés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az onyf.hu oldalon kezdeményezzen online időpontfoglalást.

Időpont foglalható hazai és nemzetközi nyugdíjigény-beadás, adategyeztetési eljárás, méltányossági nyugdíjigénylés és felvilágosítás céljából. A nyugdíjelbírálással foglalkozó szervek ügyfélszolgálatain a két ünnep között, a szabadságolások miatt ügyeleti rendszer működik. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy amennyiben nem január hónapban éri el a korhatárt, vagy nincs a birtokában a nyugdíjigényhez szükséges és a jogszabályban előírt, munkáltatója által kiadott munkaviszonyt megszüntető igazolása, az szíveskedjen az igényét az ünnepek után 2018. január közepétől előterjeszteni, amikor már rendelkezésére állnak a munkáltató által kibocsájtott, kilépést igazoló dokumentumok.

Mennyi lesz a 2018. évi, januári nyugdíjemelés?
2018-ban a nyugdíjak a becsült infláció mértékével, 3%-kal nőnek.

Ki jogosult a januári nyugdíjemelésre?
Aki 2017-ben egy napot is nyugellátásban részesült, az jogosult 2018. januártól a nyugdíjemelésre.

Ha segítségre van szükség
Sok nyugellátásban részesülő nem tud eligazodni a saját novemberi ellátásán, amely tartalmazza a korrekciós nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is.
Akinek kérdése van ezzel kapcsolatban, az szíveskedjenek telefonon vagy levélben a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz fordulni, ahol szakszerű, kielégítő választ kaphat.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, nők, korkedvezményes nyugdíj, nyugdíjfolyosító, ünnepek, nyugdíjigénylés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána?
Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána?

Az elmúlt évhez hasonlóan 2017-ben is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosítják a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Mikor postázzák ki az Erzsébet-utalványokat?

tovább a cikkre
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában
Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában

Egy új törvényjavaslat szerint havonta ötvenezer forintos támogatást kaphatnak nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket.

tovább a cikkre
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Bár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

tovább a cikkre
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol
Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol

Fontos információ az 1960-1964 között születettek részére! Idén megkezdődik e korosztály adategyeztetése a nyugellátást illetően. Nyugdíjtanácsadónk, Szatmáry Tünde Katalin részletesen elmondja a lényeges tudnivalókat, teendőket.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza