Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt? Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek, ha nem ért egyet az öregségi nyugdíj megállapító határozattal? Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíj előleg került folyósításra? Az öregségi nyugdíj igénylés feltételeit taglaló előző cikkem folytatásaként írtam meg a jelenlegit, hiszen sok nyugdíjhoz közel álló emberben további számtalan nyugdíjigényléssel kapcsolatos kérdés merülhet fel - mondta el nekünk Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő, aki most a 3 leggyakoribb kérdésre válaszol.


1. Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt?


Az igényérvényesítés szabályai szerint, - az igénylőre vonatkozó - a nyugdíj korhatár betöltése előtt 30 nappal terjesztheti elő öregségi nyugdíjigényét írásban (vagy ügyfélkapun) keresztül, a helyileg illetékes hivatal ügyfélszolgálatán.

Az igényelbírálás befejezéséig az igénylő bármilyen okmányt, okiratot, igazolást, kérelmet becsatolhat, amely az ügyéhez kapcsolódódik, illetve nyilatkozatot tehet az ügyének befejezéséig, azaz a határozat meghozataláig.

2. Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek - ha nem ért egyet vagy észrevételt szeretne tenni - az öregségi nyugdíjt megállapító, első fokú határozatban foglaltakkal kapcsolatosan?


Az illetékes hivatal által hozott megállapító illetve elutasító határozatban foglaltakra 15 napon belül fellebbezéssel élhet. A fellebbezést alapos indokolással, és – lehetőleg - igazolásokkal ellátva kell megküldeni az illetékes hivatalnak a megadott határidőn belül. Amennyiben megállapításra kerül, hogy az elsőfokú határozat jogszabályt sértett, akkor módosító határozatot köteles kiadni a hivatal.

Amennyiben az igénylő, a határozatban foglaltak ellen semmilyen észrevétellel nem él, úgy a határozat jogerőre emelkedik.

A fellebbezés tényétől függetlenül, az első fokú határozatban megállapított nyugellátási összeg folyósítását a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság meg fogja kezdeni.
Amennyiben a fellebbezés azt eredményez, hogy az első fokú határozatot módosítják, akkor a különbözetet a nyugellátás kezdő napjától - visszamenőlegesen - fogják folyósítani az igénylő részére.

Az igénylő a másod fokú határozat kézhezvételétől számítva - amennyiben annak tartalmával nem ért egyet - 30 napon belül bírósághoz is fordulhat.

Ezt követően a későbbiekben, ha esetlegesen egy kieső időszakról valamilyen igazolás vagy irat kerül elő, és úgy dönt, akkor a határozat ügyszámára hivatkozással felülvizsgálati kérelemmel élhet.

Fontos, hogy a fellebbezés, illetve a felülvizsgálati kérelem összeállításában kérje szakember segítségét, aki a jogszabályok pontos ismerete mellett megfelelő információkkal tudja segíteni, mert a fellebbezés tartalma a későbbiekben akár egy peres eljárás kiinduló pontja is lehet.

2016.  03. 31-én megszülettek, majd a kihirdetést követő harmadik napon hatályossá váltak - a Magyar Közlönyben megjelenő - szorzószámok, amelyek alapján a végleges öregségi nyugellátások megállapításra és folyósításra kerültek/kerülnek. Ez a szorzószám 2016-ban 1 (egy).

„A Kormány 65/2016. (III. 31.) Korm. Rendelete, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. Törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról.”


3.    Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg-különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíjelőleg került folyósításra?


Akik a részére 2016. januártól nyugdíjelőleg került folyósításra - a végleges nyugdíj megállapítását követően, úgynevezett járt kapott elszámolás keretében kerül a nyugdíjösszeg különbözet visszamenőlegesen utalásra.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2016.04.12