Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja Ki jogosult a 40 éves kedvezményes nyugdíj igénybevételére? Mi minősül jogosultsági időnek? Hogyan számítják ki a 40 éves kedvezményes nyugdíj összegét? Lehet a 40 éves kedvezményes nyugdíj mellett dolgozni? Az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat.
Annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghatározó jellege ne csökkenjen, a kedvezmény igénybevételének további feltétele  a minimum 32 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idő.

A szabályozás más szolgálati időt, mint pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást, a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díjat és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot (amelyek egyébként az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősülnek) a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Gyermekellátások folyósítási idejeként legfeljebb 8 év vehető figyelembe a kedvezményre jogosultság megállapításakor (ennél több csak 5 gyerek fölött).

Ki jogosult a 40 éves kedvezményes nyugdíj igénybevételére?
Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki
-    legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől a nyugdíjat megállapítják, biztosítási jogviszonyban nem áll.
(A biztosítási jogviszony nyugdíjazás miatti megszüntetését a munkavállalónak kell kezdeményeznie.)

Jogosultsági időnek minősül

•    a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint
•    a terhességi-gyermekágyi segélyben (2015. január 1-jétől csecsemőgondozási díj)
•    gyermekgondozási díjban,
•    gyermekgondozási segélyben,
•    gyermeknevelési támogatásban és
•    a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel
szerzett szolgálati idő.

A 40 éves kedvezményes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet.

A felsorolt jogviszonyokon kívül jogosultsági időnek minősül:
- a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem,
- az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ideje, vagyis az ezen időszakban végzett alkalmi munkavállalói napok,
- az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó munkavégzés időtartama,
- a gyermekgondozási segély folyósítása alatti - a vonatkozó jogszabályban engedélyezett - munkavégzés időtartama (figyelemmel arra, hogy ilyen esetben a gyes munkavégzéssel azonos időtartamra eső folyósítási idejét „gyermekneveléssel töltött időként" a szolgálati idő kétszeres számításának tilalma miatt nem lehet beszámítani),
- a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam azzal, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tag esetén kizárólag a tagság időtartama minősül jogosultsági időnek, az első belépés teljes naptári éve nem,
- a szakmunkástanuló, a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata, amennyiben arra bejelentési adat található, ideértve természetesen az egyéb tanulmányokat folytató személy nyári szünetben történő munkavégzésének időtartamát is,
- a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint,
- a Tny. 39. §-ának hatálya alá tartozó időtartam az arányos szolgálati idő számítás alkalmazása nélkül.

Nagycsaládosokat érintő további kedvezmények
A jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában 5 gyermeket nevelt - 1 évvel, minden további gyermek esetén további 1-1 évvel, de összesen legfeljebb 7 évvel csökken.

Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy személyére tekintettel családi pótlékot folyósítottak.

Mely időtartamot nem lehet jogosultsági időként figyelembe venni?
Jogosultsági időként nem vehető figyelembe
- a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama,
- az egyébként szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő,
- a passzív, vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama,
- az 1998. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozás vagy gyermekápolás miatt igénybevett - fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja,
- 18. életévét betöltött tartósan beteg közeli hozzátartozó gondozása miatt folyósított ápolási díj időtartamát.

Hogyan számítják ki a 40 éves kedvezményes nyugdíj összegét?
A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint számítják ki, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni.

A nyugdíj csökkentés nélkül jár, a feltételnek eleget tevő jogosultak a hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerinti teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak.

Lehet a 40 éves kedvezményes nyugdíj mellett dolgozni?
Amennyiben a 40 éves kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgy a versenyszférában dolgozik, nyugdíjának a folyósítását az év végéig szüneteltetni kell, ha az adott évi összjövedelme meghaladja a minimálbér tizennyolcszorosát.

A korlátozás megszűnik, ha a nyugdíjas betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az öregségi nyugdíj folyósítását a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas
- közalkalmazotti jogviszonyban,
- kormányzati szolgálati jogviszonyban,
- állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
- közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban,
- igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban,
- fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban,
- a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

A nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugellátás folyósítását érinti, így azt is, ha a fenti jogviszonyok valamelyikében foglalkoztatják.

A nyugdíjfolyósító szerv a nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről és a jogalap nélkül felvett összeg visszafizettetéséről - a bejelentés, illetve az állami adóhatóság által közölt adatok alapján - hivatalból dönt.

Az öregségi nyugdíj szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül. A nyugdíj kérelemre akkor folyósítható újból, ha a jogosult igazolja jogviszonyának megszűnését.

A nők 40 éves kedvezményes öregségi nyugdíjazási lehetőségén túlmenően van-e mód az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjat igénybe venni?
2012. január elsejétől a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény rendelkezései nyomán a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugellátás megállapítására nincs lehetőség.

Az előrehozott öregségi nyugdíjra korábban jogot szerzett személyek a jogosultságukat bármikor érvényesíthetik, részükre azonban már nem előrehozott öregségi nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás állapítható meg.

- 1997. évi LXXXI. törvény
  a társadalombiztosítási
          nyugellátásról
- 168/1997. kormányrendelet

Utolsó frissítés a Nagyszülők Lapján: 2017.01.10.
Forrás: csaladitudakozo.kormany.hu
Fotó: FreeDigitalhotos

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA>>

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2015.01.01