Út az egészséghez program: 3 különleges tanösvény az országban, ahol szívbetegek, magas vérnyomással élők is végigmehetnek

Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


Út az egészséghez program: 3 különleges tanösvény az országban, ahol szívbetegek, magas vérnyomással élők is végigmehetnek

Szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak kedden a Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben, az Út az egészséghez program keretében. Ez már a harmadik, egyben első vidéki tanösvénye a programnak.

Szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak kedden a Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben, az Út az egészséghez program keretében - közölte a hírt az MTI 2018. 05. 22-én.

Az Európai Unióban évente 1,9 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek. Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a kóros elhízás és ezen betegségek következményei felelősek a korai halálozások több mint feléért. Ezért hozták létre a budapesti Szent Ferenc Kórház szakemberei az Út az egészséghez programot, amelynek harmadik, egyben első vidéki tanösvényét adták át a Csanyik-völgyben.

 

 

Szívbetegek rehabilitációját is segítő tanösvényt avattak Miskolcon


Olyan tanösvényt alakítottak ki, amellyel segítik az érintett betegek rehabilitációját, egészségi állapotának felmérését, valamint az egészségnevelést és a megelőzést - mondta Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója. Megjegyezte: az infarktuson átesett betegek halálozási aránya az első egy hétben ugyanolyan, mint Nyugat-Európában, ám hat hónap-egy év után már sokkal rosszabb, mégpedig azért, mert az egészségtudatosság csekély a magyar lakosság körében.

Olvasd el ezt is: Miért fontos a testmozgás idősebb korban is? »

A betegek nem vagy csak keveset mozognak, saját bevallásuk szerint azért, mert nincs egy biztos háttér, amely segítene nekik az elindulásban.

Szívbetegek rehabilitációját is segítő tanösvényt avattak Miskolcon
Fotó: MTI / Vajda János

Út az egészséghez program
A kórház ezt a hátteret szeretné megadni az Út az egészséghez programmal, országszerte 20-22 ilyen ösvényt szeretnének kialakítani - tette hozzá a főigazgató. Ez a program az embert és az egészséget helyezi a középpontba. A tanösvény elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült, de egészséges résztvevők számára is ajánlják, betegségmegelőző céllal.

Mitől más ez a tanösvény, mint a többi?
A program megismertet a túrázókkal néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, a túra során pedig kikölcsönözhető eszközökkel egyéni állapotfelmérést tesz lehetővé. A túra során ajánlott pulzusmérővel figyelni az egyéni pulzust, és ha egy meghatározott érték fölé ér a pulzusszám, akkor padok állnak rendelkezésre, hogy a túrázó kipihenje magát és visszaálljon a normális pulzusszám.

A tanösvényen kétféle túrán vehetnek részt a sétálni vágyók
A hivatalos átadási ünnepségen a város polgármestere elmondta, hogy Miskolcnak csodálatos a természeti környezete, amely segítheti az egészség megőrzését, arra kell arra törekedni, hogy az emberek éljenek ezzel a lehetőséggel. A tanösvényen egy másfél kilométer hosszú, 55 méter szintkülönbségű rövid túrán és egy három kilométer hosszú, 120 méter szintkülönbségű hosszú túrán mehetnek végig a gyógyuló betegek.

Hogyan lehet megállapítani, kinek mi a jó pulzusszám?
Ha a túrázó egészséges, akkor a saját tréningzónáját  szórólapról vagy telefonos applikációból tudhatja meg, aki pedig szzívbeteg, annak a tréningzónáját orvosa, gyógytornásza határozza meg, rendszerint terheléses EKG vizsgálat alapján.

Amennyiben még alacsony a terhelhetőséged, akkor először válaszd a rövidebb szakaszt, és csak későbbi alkalommal teljesítsd a teljes, hosszabb kört. Amennyiben szükséges, tarts több pihenőt az emelkedőknél.

Aki jól terhelhető, válasszon olyan sétatempót, hogy pulzusszáma folyamatosan tréningzónáján belül legyen.

Merre van a miskolci, rehabilitációt segítő tanösvény?
Csanyik-völgyi tanösvény (Miskolc, Csanyik-völgy). A Csanyik-völgy Miskolc Lillafüred felé eső részén fekszik, Miskolc második legnagyobb egybefüggő zöldterülete, éppen ezért népszerű kirándulóhely.


Forrás: Szent Ferenc Kórház

Hol található még az Út az egészséghez programhoz tartozó tanösvény?
A miskolci tanösvény (1) már a harmadik, rehabililtációt segítő ösvény, az elmúlt években két másik is átadásra került, mindkettő Budapesten:

2. Hárshegyi tanösvény (Szent Ferenc Kórház, Széher út 73.)
- Rövidebb túraútvonal: összesen 2,7 km hosszú túra, mely a Szent Ferenc Kórháznál kezdődik és ugyanazon az útvonalon tér vissza a kórházhoz. Összes szintkülönbség: 90 méter.
- Hosszabb túraútvonal: nagyobb terhelést jelentő, összesen 5,1 km-es körtúra. Összes szintkülönbség: 201 méter.


Forrás: Szent Ferenc Kórház

3. Újpesti tanösvény (Újpest–Farkaserdő, Óceánárok utca 33.)
- Rövidebb túraútvonal: összesen 2,4 km hosszú túra, mely a Rex Állatsziget területén kezdődik és ott is ér véget.
- Hosszabb túraútvonal: nagyobb terhelést jelentő, összesen 4,2 km-es körtúra.


Forrás: Szent Ferenc Kórház


+1. Normafa tanösvény (Budapest, Normafa, 21-es buszmegálló)
2018. szeptember 18-án átadásra került egy újabb kardioösvény, ezúttal Normafán.

- A legrövidebb 3,6 km, megtétele kb. 1 óra (könnyű túra).
- Közepes nehézségű túránk 3,8 km hosszú, megtétele kb. 1,2 óra.
- A leghosszabb túraútvonal 4,6 km, megtétele kb. 1,5 óra (nehéz túra).


Forrás: Szent Ferenc Kórház

A kórház által javasolt felszerelés a túrákhoz:

 

 

  • időjárásnak megfelelő öltözet, túra- vagy sportcipő
  • minimum fél liter víz
  • ha cukorbeteg, akkor tízórai
  • pulzusmérő óra (ha van)
  • nordic walking-bot (segít az emelkedők leküzdésében, tehermentesíti az alsó végtag ízületeit, valamint megfelelő kartechnikával nagyobb pulzuszámnövekedést tud biztosítani)


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Még több tanösvényt találsz itt: 17 ingyenes tanösvény az országban »

Forrás: MTI, Wikipedia, Szent Ferenc Kórház
Kezdőfotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


2018.05.23