10 nyújtó és erősítő jógagyakorlat 50 év fölött, ami kíméli a térdet és a csuklót

Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


10 nyújtó és erősítő jógagyakorlat 50 év fölött, ami kíméli a térdet és a csuklót

A térdsérülések megelőzése szempontjából a rendszeres mozgásnak kulcsszerepe van. Ha a térdről van szó, akkor a combizom erősítését célzó, a szalagok rugalmasságát megőrző mozgásnak különösen – a jóga pedig az egyik legjobb eszköz erre.

Térdsérülés vagy csuklóproblémák esetén sem kell lemondanunk a jógagyakorlásról! Szeretnék megosztani egy szuper összeállítást a Yoga International oldaláról, amely ugyanúgy erősít-nyújt, akár egy dinamikus gyakorlatsor, és nemcsak a térded, de a csuklód is óvja a lent bemutatott sorozat.

Dinamikus jógagyakorlatsor, amely megkíméli a térdet és a csuklót
Gyakorlás közben figyelj arra, hogy lassan végezd az ászanákat, és tudatosítsd minden mozdulatod. Figyelj a stabilitásra, hogy mindig megfelelő alátámasztásban tartsd magad. Ha éppen nincs is problémád térddel-csuklóval, akkor is érdemes kipróbálni ezt a sorozatot - újfajta élményt fog nyújtani a dinamikus jógagyakorlásban.



Ez a sorozat igényel némi jóga előképzettséget, ezért csak akkor végezd, ha biztos vagy magadban. Ha sérülés után kezded újra a gyakorlást, akkor mindenképp várd ki az orvos/gyógytornász által javasolt gyógyulási időt, és csak utána lépj a matracra.

 

 

Térd- és csuklókímélő jógagyakorlatsor haladóknak


1. Helyezkedj el tádászanában (hegytartás). Csípőszéles kisterpeszben állj (körülbelül 15-20 centiméter legyen a két talpad között), hajlítsd a térdeket, és engedd le a csípőd, süllyedj bele a széktartásba. Emeld el a lábujjakat a talajról, hogy a core izmok erősebben tartsanak! Egyenesítsd, vagy hosszítsd a gerincet, akár tükörben kontrollálhatod magad. Kilégzésre csavarj a székpózban, a bal könyöködet (a kevésbé intenzív csavaráshoz a kezed vagy alkarod) támaszd meg a jobb térded oldalán. Maradj benne legalább három hosszú légzésig, minden kilégzésre egyre jobban csavarj, miközben a felül levő vállat folyamatosan visszafelé húzod!


csavarás széktartásban - fordított széktartás

2. Ezután lépj hátra a bal lábaddal (a karok helyzetét megtartva). Maradj benne ugyanígy három légzésig, kilégzésre mindig mélyítve a csavarást. Belégzéskor fordítsd a fejed lefelé, nézz a talaj felé, kilégzéskor vezesd a tekinteted felfelé.  


csavarás kitörésben

3. Majd engedd le a sarkad a talajra a harcos 1-es pózhoz, a karokat tartsd derékszögben, hátul zárd a lapockákat. Maradj így vagy felfelé is nyújtózhatsz a karokkal.


harcos 1

4. Hozd a kezeket a mellkas elé, és zárd össze a tenyereket imádkozó tartásban (andzsali mudra). Tartsd a térded stabilan, és fordulj át harcos 2 pózba - így a tartásod a matracod hosszabb oldalával lesz párhuzamos. Bontsd a tenyereket, és nyújtsd ki a karokat vállmagasságban, tenyerek lefelé nézzenek.


harcos 2

5. Maradj három légzésig a harcos 2-ben, majd forgasd be a hátul lévő talpad, igazítsd hozzá az előlévőt is az istennő pózhoz (ez egy széles, mély guggolás, lábujjak kifelé néznek). Vagy hajlítsd a karokat derékszögben, és úgy csavarj jobbra-balra (derékból csavarva, miközben a medence középen stabil marad), vagy tartsd középen a felsőtested, és lágyan ökölbe szorítva a kezeket, mozgasd a karokat, mintha nagy, széles mozdulatokkal fésülködnél vagy mintha hátúszásban tempóznál (lásd a képen).


istennő póz variáció 1.


istennő póz variáció 2.

6. Állítsd a belső talpéleket párhuzamosra, nyújtsd a lábakat, de a térded ne feszítsd át. Enyhén hajlítsd a térdeket miközben előrehajolsz praszárita-pádóttánászanába (előrehajlás széles terpeszben). Nyújtsd meg előre a gerinced, tartsd a súlyod egyenletesen elosztva mindkét lábon. Kinyújthatod előre a karokat, de kevés súlyt engedj a karokra. Vagy kulcsolhatod a kézujjakat magad mögött, esetleg megfoghatod a bokákat – de mindenképp tartsd szép hosszan a gerinced!


praszárita-pádóttánászanába (előrehajlás széles terpeszben)

7. Bármelyik variációt választottad, maradj benne 3 légzésig. Majd forgasd ki a bal lábad a harcos 2-eshez (most a másik oldalra fogod végezni). Belégzésre emeld a karokat vállmagasságban, majd fordulj át harcos 1-be, tenyereket hozd imádkozó tartásba, vagy nyújtózz felfelé a karokkal. Majd forgasd vissza a sarkad a kitörésben csavaráshoz (2. kép), és most a jobb karod lesz a bal combodhoz kívülről támasztva. Végül lépj vissza a fordított széktartásba (1. kép), majd legvégül lépj vissza tádászanába.

8. Kiegészítheted a sorozatot pár álló, oldalra hajlító ászanával, például a félhold tartással (próbáld ki kisterpeszben, vagy jógatéglát tartva a két láb között), esetleg egy álló hátrahajlítás is beleférhet még.


félhold póz variáció


hátrahajlítás
 
9. Zárd a gyakorlást egy fekvő csavarással. Feküdj a hátadra, húzd fel úgy a lábaidat, hogy derékszöget zárjanak be a talajjal (tehát a combok legyenek merőlegesek, a lábszárak pedig párhuzamosak a talajjal). A karokat pihentesd magad mellett, egy vonalban a vállakkal, tenyerek lefelé nézzenek. Kilégzésre engedd le  a lábakat a jobb oldalra (akár a jobb tenyereddel segítheted). Ha kényelmetlenséget vagy feszültséget érzel a hátadon, akkor tegyél egy párnát vagy összehajtogatott plédet a térdek alá és/vagy a bal váll alá. Lazítsd el a hátad, a csípőd és a vállakat. A tekinteted fordítsd bal oldalra, és engedd süllyedni a térdeket, add át a súlyt a talajnak.


gerinccsavarás hanyattfekvésben

10. Végezd el mindkét oldalra a csavarást, majd húzd fel a térdeket a mellkashoz hanyattfekvésben pár légzésig, kompenzáld kicsit a csavarás hatásait. Majd relaxálj még néhány percig savászanában.

A térdeink egészségének megőrzésében fontos, hogy a lábboltozat izmait is eddzük, a harcos pózok, a fenti álló ászanák is alkalmasak erre. A sérülések megelőzése szempontjából a rendszeres mozgásnak kulcsszerepe van, ha a térdről van szó, akkor a négyfejű combizom erősítését célzó, a szalagok rugalmasságát megőrző mozgásnak különösen – a jóga pedig az egyik legjobb eszköz erre.

Amennyiben gerinces jellegű vagy komolyabb keringési betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!
 
Felhasznált és ajánlott irodalom:
https://julijoga.wordpress.com/2013/08/20/a-terd-anatomiaja-joga-szempontbol/
http://yoginicelia.blogspot.hu/2014/02/a-terd-anatomiaja-iii_1128.html
http://www.life.hu/ez-zsir/20140523-jogaiskola-a-jogaklikkel-terdjavito-gyakorlatok.html
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mozgasszervi_betegsegek/cikkek/a_legjobb_jogapozok_terdfajasra/20151125121658


Szerző: Oreskó Renáta jógaoktató a Yoga International cikke nyomán
Eredeti cikk: Jóga Egyszerűen

Kezdőfotó: Rawpixel

 

 


Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


2016.05.09