Miért ajánlott a jóga az 50 év felettieknek? A senior jóga és gerincjóga testi-lelki hatásai

Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


Miért ajánlott a jóga az 50 év felettieknek? A senior jóga és gerincjóga testi-lelki hatásai

Sportolnál valamit, de nincs kedved nekifogni? A jógára gondoltál már? 50 év felett kiváló választás lehet az egyre szélesebb körben terjedő gerincjóga, illetve senior jóga. A népszerű mozgásformák remek lehetőséget teremtenek saját testünk újra-felfedezésére és elfogadására.

Tegye fel a kezét, aki egész életében kitartóan sportolt, de az évek múlásával inkább olyan mozgásformára váltana, ami kímélőbb, és nem igényel akkora erő-állóképességet! És most az, aki igazából sohasem volt fitneszbajnok, de idősebb korára felismerte, hogy egészségét hosszú távon úgy őrizheti meg, ha beépíti a mindennapjaiba a mozgást!

És ha már ilyen szépen összejöttünk, akkor mindkét csoport számára remek hírem van: mindenkinek ugyanolyan jó szívvel tudom ajánlani a jógát.


Senior jóga – figyelembe veszi az életkort
Az aktív mozgással járó sportok esetében nehezebb az újrakezdés, fokozottabban áll fenn a sérülés veszélye. A jógatechnikák sokszínű rendszeréből válogatva azonban az egyes alkalmazott jógatípusok (ilyen alkalmazott jóga pl. a senior jóga, vagy akár a gerincjóga) azonban kifejezetten az adott célcsoport mozgásigényére hangolt gyakorlatokat-gyakorlatsorokat használják, figyelembe véve az életkori- és élethelyzetbeli sajátosságokat, az aktuális erőnlétet, és elsődleges céljuk az egészség megőrzése.

50 év felett remek alternatíva a gerincjóga
Gerincjóga-oktatóként kicsit most hazabeszélnék: 50 év felett is alternatíva lehet az egyre szélesebb körben terjedő gerincjóga is. A kezdő gerincjóga idősebb korban is biztonságosan gyakorolható, hiszen egyszerű, anatómiailag átgondolt gyakorlatsorra épülő mozgásokkal, légzőgyakorlatokkal, relaxációval kíméletesen erősíti és nyújtja a test izmait, kimozgatja a merev ízületeket, mozgékonyabbá teszi a gerincet, az idegrendszert pedig pihenteti. Jótékony hatásai hamar megmutatkoznak nemcsak az izmok, szervek állapotában, hanem az általános közérzetben, hangulatban is, ha a rendszerességre is figyelmet fordítunk.

Akár a senior-, akár a gerincjógát választjuk, mindkettő fokozatosan segít újra rugalmassá tenni az esetlegesen elhanyagolt, elfelejtett izmokat, ízületeket. Természetesen akut mozgásszervi, vagy szív- és érrendszeri problémák esetén orvosi konzultáció mindenképp javasolt a gyakorlás megkezdése előtt.

A jógagyakorlás bármikor elkezdhető
A fizikai síkon túl nem árt, ha kicsit a „lelkünket” is felkészítjük a közösségben, csoportos órán való gyakorlásra: valószínűleg nem rögtön kézenállással fogunk kezdeni… Mindig csak saját magunkra, a saját testünk jelzéseire figyeljünk, tartsuk tiszteletben a határainkat! Önmagunkhoz képest értékeljük a fejlődésünket, ha a szomszédos szőnyegen gyakorló két centivel magasabbra emeli a lábát, jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk egyformák, anatómiailag sem, és különben is, lehet, hogy neki csak épp jobb napja van.

A jógagyakorlás tehát bármikor elkezdhető - hiszen az ötven év feletti korosztály számára is ugyanolyan fontos a rendszeres testmozgás – és nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség. Egyes jóga gyakorlatokat (ászanákat) lehet könnyített változatban is végezni, az órákon igyekszem magam is egy-egy nehezebben kivitelezhető póz előtt rávezető, felkészítő gyakorlatokat is bemutatni, hogy az újonnan csatlakozóknak se menjen el a kedvük már az első alkalommal. A jóga lehet újrakezdés, új lehetőség a mozgás, a saját testünk újrafelfedezésére, megismerésére, elfogadására.
 
Szerző: Oreskó Renáta
Fotó: Freepik/freepik


Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


2015.04.13