Főoldal > Cikkek > Lélekbúvár > "Ugye te sosem fogsz meghalni?" - Mit mondj a gyereknek a halálról, elmúlásról? Egy édesanya gondolatai halottak napja kapcsán

"Ugye te sosem fogsz meghalni?" - Mit mondj a gyereknek a halálról, elmúlásról? Egy édesanya gondolatai halottak napja kapcsán

Szülőklapja kép"A halál az élet legnagyobb misztériuma. Senki sem tudja pontosan, hogy mi történik velünk a halálunk pillanatában. Ahogy azt sem, hogy mi vár ránk odaát…". Pedagógus szerzőnk elgondolkodtató jegyzete életről, halálról, elmúlásról, elcsendesedésről és a gyerekek nyújtotta igazi boldogságról szól.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2016-10-25
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A halál az élet legnagyobb misztériuma. Senki sem tudja pontosan, hogy mi történik velünk a halálunk pillanatában. Ahogy azt sem, hogy mi vár ránk odaát, vagy, hogy van-e egyáltalán odaát. Ez az egy életünk van csupán vagy újra és újra testet ölt a lelkünk, amíg el nem végezzük a karmikus életfeladatainkat?

Október 31. mindenszentek előestéje - ekkor van az élet és halál legközelebb egymáshoz
A sok kérdés ellenére a halál mégis egy biztos pont mindannyiunk életében. Legyünk bár jók vagy rosszak, egészségesek vagy betegesek, gazdagok vagy szegények, a Kaszás nem válogat - egy nap mindnyájunkért eljön. Többségünk mégis úgy él, mintha sohasem halna meg. Az egész életünk egy nagy rohanás. Család, munka, barátok, a nap 24 órája sem elég, hogy mindenre időnk legyen. Az állandó pörgésben eszünkbe sem jut, hogy egy nap mindennek vége szakad.

Van azonban néhány nap az évben, amikor minden az elmúlásról szól. Október 31. mindenszentek előestéje, más néven Halloween. Az ősi hiedelem szerint ezen a napon a legvékonyabb a válaszvonal az élet és halál mezsgyéje között, és ezen a napon a holtak szellemei visszatérnek a földi világba. A mára már kultikussá vált töklámpással próbálták az emberek távol tartani a gonosz szellemeket, és ezzel mutatták meg az utat a hozzátartozóik hazalátogató szellemeinek.

Mindenszentek november 1.,  halottak napja november 2. - különös hangulatuk van ilyenkor a sírkerteknek
A keresztény kultúrában november 2. halottak napja. Ha az év többi napján nem is, ilyenkor az emberek többsége elzarándokol a temetőbe, hogy lerója tiszteletét az elhunyt hozzátartozói előtt. Valami egészen különleges hangulata van ez idő tájt a sírkerteknek. Egyszerre hátborzongató és megnyugtató érzés végigsétálni a temetőn szürkületkor. Nézni a megannyi pislákoló fényt a sírokra elhelyezett mécsesekben, beszippantani az őszi avar illatát, amely keveredik a füstillatú köddel.

Meg-megállni egy pillanatra idegenek sírjai előtt és elolvasni a márványba vésett neveket és évszámokat. Mindegyik egy életet jelöl. Embereket, akik ugyanúgy élték a mindennapjaikat, ahogy mi. Akik szerettek és gyűlöltek, sírtak és nevettek, terveket szőttek és álmokat dédelgettek. Aztán egy nap elragadta őket a halál. Az évszámokat nézve minden egyes alkalommal elmerengek, mennyire röpke idő is egy élet. Különösen furcsa érzés olyan emberek sírjai előtt állni, akik az én koromban már halottak voltak.

„Megtanultam tisztelni és becsülni az Életet”
Életem 39 éve alatt számtalan életet láttam elillanni. Közel 30 kis kedvenc gazdájaként sűrűn néztem szembe a halállal. Több ízben a karjaim között lehelték ki a lelküket imádott kis barátaim. Mégis minden egyes alkalommal megdöbbenek, milyen vékony a határ élet és halál között. Az egyik pillanatban még ver a szív, a következőben egy utolsó lélegzetvétellel kiszáll a lélek a testből.

Azt mondják, a szem a lélek tükre. Aki már látott életet véget érni, pontosan tudja, mennyire igaz ez a mondás. Abban a pillanatban, hogy a lélek elhagyja a testet, a szem kiüresedik, kifejezéstelenné válik. Mert a testet a lélek tölti meg tartalommal, anélkül földi porhüvely csupán. Bár számtalan alkalommal voltam tanúja a halálnak, felfoghatatlan számomra. Mégis sokat tanultam tőle. Megtanultam tisztelni és becsülni az életet, mert megtapasztaltam, hogy mennyire törékeny.

Mindig szomorúan figyelem azokat, akik nem tudnak örülni az életnek. Akik haragra és gyűlölködésre pazarolják azt a rövid időt, amit a Földön tölthetnek. A kis barátaim olykor igen rövidke élete megtanította, hogy minden áldott nap ki kell fejezni a szeretetünket, és addig kell szeretni, amíg arra lehetőségünk van. Mert, ha már elvesztettük a szeretett lényt, késő a bánat.

„Anyu, ti ugye nem fogtok meghalni?”
Szeretem a halottak napját. Ilyenkor elmerengek az életen és még jobban megbecsülöm azt, ami megadatott. Idén azonban igen felkavaróra sikeredett a temetőlátogatásunk. Arra fel voltam készülve, hogy kislányomtól, Fannitól záporozni fognak a kérdések élettel-halállal kapcsolatban. Jöttek is a kérdések egymás után, én pedig próbáltam hitem és legjobb tudásom szerint megválaszolni ezeket.

„Anya, ti ugye nem fogtok meghalni?” - kérdezte Fanni rémülten. Mivel nem szeretek neki hazudni, fel sem merült, hogy azt válaszoljam, hogy nem. Helyette elütöttem azzal a dolgot, hogy nem áll szándékunkban, és úgy tervezzük, hogy még nagyon sokáig a szülei leszünk. Aztán egyszer csak jött egy kérdés, amire szülőként nem lehet felkészülni. „Én mikor fogok meghalni?” – kérdezte Fanni.  „Majd csak nagyon sokára, amikor már nagyon-nagyon öreg leszel.” – feleltem könnyedén, de közben éreztem, ahogy a gombóc elszorítja a torkomat. „Jó, akkor majd ilyen sírba temessetek engem!” – felelte Fanni egy közeli sírra mutatva.

Anyák és apák, akik eltemették gyermekeiket
Ez volt az a pillanat, amikor eltört nálam a mécses és potyogni kezdtek a könnyeim. „Mi a baj, Anya?” – kérdezte Fanni döbbenten. Én pedig azt hüppögtem, hogy semmi, csak kicsit elszomorodtam. Nem mondhattam el neki, hogy abban a pillanatban meghasadt a szívem. A gondolat, hogy egy napon az ő kis szíve is megszűnik majd dobogni, túl sok volt az amúgy is túlérzékeny anyai lelkemnek. Azt is lenyeltem a könnyeimmel együtt, hogy azokért a szülőkért is sírok, akik átélték az élet legnagyobb tragédiáját, és eltemették a gyereküket. A legrémisztőbb érzés pedig a bizonytalanság volt. Az, hogy nem tudhatom, mikor jön el a számunkra a vég. Azt, hogy mennyi időnk van még együtt. Csak remélni tudom, hogy kegyes lesz hozzánk a sors és még sok-sok közös év áll előttünk.

Miközben számtalan ki nem mondott gondolat cikázott a fejemben, Fanni hirtelen megállt egy szobor előtt és így szólt: „Ez Jézus?” „Igen”- feleltük neki. „Hát, Jézuska, én Barbie házat, Jade babát, kakilós kutyát és korcsolyázó Elzát szeretnék tőled karácsonyra kérni” – kezdte Fanni a kívánságlistájának sorolását. Én pedig sírva nevettem és áldottam az Eget, hogy a gyermeki lélek még ilyen naiv és tudatlan.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy gyermek édesanyja
Fotó: Pixabay

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: halottak napja, halál, elmúlás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?
Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?

Mi számít hagyatéki tartozásnak a jog szerint? Köteles-e az örökös az elmaradt közmű, telefon számlákat, adótartozást, albérleti díjat kifizetni az elhunyt hozzátartozó után? Vissza kell-e fizesse az örökös azt a kölcsöntartozást, amivel az örökhagyó személy még életében eladósította magát? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Gyertyagyújtás halottak napján - Ezekre figyelj, ha kisgyermek is van a közelben
Gyertyagyújtás halottak napján - Ezekre figyelj, ha kisgyermek is van a közelben

Óvintézkedések halottak napján, amelyeknek ugyan egyértelműnek kellene lenniük mindenki számára, aki kisgyermeket gondoz, mégsem árt emlékeztetni magunkat és egymást, mert a baj sajnos gyorsan megvan.

tovább a cikkre
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról az unokának?
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról az unokának?

Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk unokánkkal a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Csokis-banános kevert süti receptje - Könnyű, omlós sütemény, ami fél óra alatt megvan! tovább

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében? tovább

Ezért fontos, hogy nagymamaként is odafigyelj az egészségedre - Gondtalanul élvezhesd a nagymamaság szépségeit tovább

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez? tovább

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Sándor!
Ha valaki a korhatár betöltéséve nem vonul nyugdíjba, ha nem dolgozik akkor 30 naponta 0,5% al növeli ellátást.
43 év elismert szolgálati idő után az átlagkereset 86%.-át veszik figyelembe a nyugdíj megállapításnál.
Természetesen nyugdíj előszámítás igénybe vehető.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Vizelettartási problémák nőknél: Ez a 2 dolog is okozhatja a hólyaghuruton kívül! - Mit tehetsz ellene?

vissza vissza