7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? Nagyszülőnek lenni azt az életszakaszt jelenti, amelyben a szülői szerepet már átélt férfiak és nők új, második lehetőséget kapnak a gyermek személyiségének befolyásoljására - ezúttal gyermekük gyermekének fejlődésére és életútjára, tapasztalataira és élményeire lesznek hatással.

A nagyszülőként biztonságot nyújtunk a már szintén szülővé vált gyermekünknek
Sok nagyi elmondása szerint a nagyszülő jobban kiélvezheti a gyerekekkel való foglalkozás örömét, mint a korábbi szülői életszakaszában, mivel kevesebb a felelősség, ami ráhárul. Egy jól működő nagyszülő-szülő kapcsolatban több felnőtt osztozhat meg a közös családi terheken, és a gyermekkel kapcsolatos döntések stresszein is.  A nagyszülő biztonságot, támaszt, segítséget nyújthat már szintén szülővé vált gyermekének. Egy jó szülő-gyermek kapcsolat esetében szeretetet, örömteli együtt töltött perceket, kölcsönös segítségnyújtást várhatnak egymástól a családtagok.

Nagyszülőnek lenni nem ugyanaz ma, mint 30 évvel ezelőtt
Nagyszülőnek lenni napjainkban nem ugyanazt a dolgot jelenti, mint 30 évvel ezelőtt. A mai nagyszülők munkaképes korúak, általában dolgoznak. Igyekeznek felvenni a ritmust a fiatalok információ áradattól áthatott pörgő világával. Nem lehet már velük kapcsolatosan elmondani, hogy a régi a hagyományos nagyszülői szerep jellemezné őket.  Általában a mai mamák és papák még aktív munkavállaló időszakukban válnak nagyszülővé. Ezért nekik sem áll korlátlan szabadidő rendelkezésükre. Ekkor még ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, ugyanazokat a teendőket végzik nap mint nap, mint  náluk fiatalabb aktív korú munkatársaik.

Hiába a segítőkészségünk, ha a fiataloknak teljesen más elképzeléseik vannak
Nagyszülőként is, mint életünk más területein is, nagyon fontos dolog hogy tudatosan határozzuk el hozzáállásunkat és határozzuk meg szerepünket a felmerülő problémák kezelésében. Az unokákkal kapcsolatos nagyszülői teendők ellátásához egymásra hangolódás szükséges a szülőkkel. Mert hiába a nagy lelkesedés, segítőkészség, a saját magunkról kialakított tapasztalt és okos képünk, ha az új családnak ez túl sok és a gyermek gondozásáról és neveléséről a másik generációba született gyermekünknek már más elképzelése van.

7 tanács, amit minden kezdő nagyszülőnek érdemes megfogadnia


1. A nevelés felelőssége a szülőké, a kizárólag örömteli percek lehetősége pedig kettőtöké az unokáddal!

2. Az unokád megérkezésével egy új élet kezdődik el, egy új személyiség indul el a fejlődés útján. Ebben a személyiségben benne van picit a Te, a párod, a gyereked és az ő párjának személyisége is!

3. Az unokád nem a te gyereked – ez mindig jusson eszedbe, mielőtt beleszólnál az új család életébe, még akkor is, ha azt javító szándékkal teszed.              
     
4.Minden veszteségért kárpótolhat majd az unokád megérkezése.

5. Amit gyermekednek még fontos szabálynak tartottál és számon kértél tőle, az az  unokádnál már eszedbe sem jut. Sőt már azt is bánod, hogy gyermekeddel annak idején szigorúbb voltál.

6. A jó nagyszülő készen áll arra, hogy segítse szülővé vált gyermekeit mindenben, amiben  csak tudja.

7. Ha jó nagyszülő szeretnél lenni, akkor állj készen a segítségnyújtásra bármikor, de sose tolakodj kéretlenül.

Szerző: Balassa Olivia
Fotó: pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.04.09