Kenyérlángos, langalló, töki pompos recept - Így készül a népszerű kelt tésztás finomság

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Kenyérlángos, langalló, töki pompos recept - Így készül a népszerű kelt tésztás finomság A kenyérlángosnak, más néven langallónak számos változata ismert: szalonnás, kolbászos, kapros-túrós, sós, sajtos-tejfölös - és még hosszan folytathatjuk a sort... A régi paraszti eledel ma újra nagy divatját éli. Gyerekeknek változatos jellege, gazdag ízvilága, dús kalóriatartalma és kiadós összetevői miatt kínáljuk! Még hogy a magyaroknak ne lenne pizzájuk! Dehogynem, csak kicsit más ízű és másképpen hívják. Ismerd meg kicsit közelebbről a kenyérlángost és készítsd el te magad is!

A kenyérlángosnak számos megnevezése ismert. Az Alföldön kemencelángosnak, Nyugat-Dunántúlon langalinak vagy langalónak nevezték, de töki pomposként is ismert. A pogácsa széles variálhatóságához hasonlóan a kenyérlángosra is igaz, hogy ahány ház, annyi kenyérlángos: rengeteg ízesítése, fajtája ismert.

Sütési technológiáját a paraszti háziasszonyok kisérletezték ki: a kenyértésztát elnyújtották, és a felfűtött kemence fenekére, az izzó parázs elé helyezték. Elődeink a kenyérsütés napján fogyasztották főképp ezt a sült tésztafélét, ugyanis addigra a kenyér már elfogyott. Önálló fogásnak számított, mást nem ettek mellé.

Ma újra nagy divatját éli: vásárokban, szabadtéri rendezvényeken lehet kapni, aminek az illatát már messziről lehet érezni, és amire nagyon rá lehet kívánni.
A finom, kívánatos kenyérlángost - kemence nélkül ugyan, de - akár otthon is el lehet készíteni, nem kell hozzá megvárni a következő szabadtéri fesztivált.
Íme a recept!


Kenyérlángos (langalló) receptje





Hozzávalók a tésztához

1 kiló liszt
2 deci víz

2,5 deka élesztő
5 deci tej
1 deka cukor

Hozzávalók a feltéthez
5 deci tejföl
8-10 gerezd fokhagyma
6-8 fej közepes vöröshagyma
Bacon szalonna / kolbász (vagy amit szeret a család)

Elkészítés

1. Az úgynevezett gyors kovászhoz az élesztőt a langyos tejbe tesszük, 2 kanál lisztet és cukrot szórunk a tetejére - az ujjunk segítségével elkevergetjük. Meleg helyen letakarva állni hagyjuk negyed órát.
2.  A kenyértésztához a lisztet alaposan átkeverjük a sóval, majd a gyors kovászt beleöntjük. Fokozatosan annyi vizet öntünk hozzá, amennyit felvesz, körülbelül 2 decit. Alaposan átgyúrjuk homogén, csomómentes tésztává.
3. Kelni hagyjuk 1 órán át, majd átgyúrjuk.
4. Újabb 1 órát kelesztjük. Átgyúrjuk.
5. Végül 3-4 részre osztjuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, 1-1,5 centi vastagra.
6. Elkészítjük a feltétet: a kisütött szalonnát/kolbász karikát, üvegesre párolt hagymát, fokhagymát - sóval, borssal, tejföllel.
7. A kinyújtott tésztákat előmelegített sütőben 250 fokon pár percig elősütjük, majd kivesszük. Megkenjük a tejfölös feltéttel, sajtot reszelünk a tetejére.
8. 220-250 fokon körülbelül 30-40 percig készre sütjük.

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.11.10