Pehelykönnyű túrós pite - a klasszikus recept, amit gyümölccsel is megbolondíthatsz

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Pehelykönnyű túrós pite - a klasszikus recept, amit gyümölccsel is megbolondíthatsz A túrós pitét mindenki szereti, könnyű elkészíteni, bármilyen alkalomra lehet kínálni. Mi egy egyszerű de nagyszerű változatot mutatunk, amibe kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak. A túrospitét mindenki szereti, könnyű elkészíteni, bármilyen alkalomra lehet kínálni. Mi egy egyszerű, de nagyszerű változatot mutatunk, amibe kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak.


Túrós pite - alaprecept

Túrós pite - alaprecept

Hozzávalók a tésztához:
50 deka finomliszt
22 deka vaj
12 deka porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
1 deci tejföl

A túrótöltelékhez:
1 kiló tehéntúró
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás (különválasztva)
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
2 citrom reszelt héja

A szóráshoz:
1 kanál búzadara vagy rizsdara

A tetejére:
1 tojássárgája

Elkészítés


1. A lisztet elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót: porcukrot, cukrot, sütőport, tojást, tejfölt.
2. Az alaposan átgyúrt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk.
3. Az első tésztagombócot kinyújtjuk sodrófával, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük, villával megszúrkáljuk és kevés darával megszórjuk.
4. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, tehát: a jól áttört tehéntúrót, vaníliás cukrot, tojássárgákat, pudingport, cukrot, citromhéjat és végül a kemény habbá vert 4 tojás fehérjét.
5. A túrókrémet a nyers tésztára halmozzuk, és egyenletesen eloszlatjuk.
6. A másik tésztagombócot ugyanakkora tésztalappá nyújtjuk, mint az előzőt. Majd ráterítjük a túrókrémes alapra.
7. A fedőlapot szintén óvatosan megszurkáljuk villával, hogy a sülésnél ne repedjen szét, és bekenjük tojássárgával, hogy szép barna legyen a teteje, amikorra elkészül.
8. Előmelegített sütőben közepes fokozaton körülbelül 30 percig sütjük.


Túrós pite változatok, amikkel érdemes kísérletezni

  • ananász darabokkal
  • barackkal
  • fahéjas szilvával
  • meggydarabokkal
  • mirelit málnával
  • aki a sós változatot szereti, annak kaporral

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.04.15