Fotók: Játékkonyhát barkácsolt a szászvári ovisoknak egy lelkes apuka! - Mutatjuk a tervet, akár te is nekifoghatsz

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Fotók: Játékkonyhát barkácsolt a szászvári ovisoknak egy lelkes apuka! - Mutatjuk a tervet, akár te is nekifoghatsz Szinte minden kisgyermek, legyen akár kisfiú,a kár kislány, bűvös vonzalmat érez a kiskonyhák, játékkonyhák iránt. Persze, nyilván látják otthon, hogy anyu, apu, nagyi ténykedik benne, s ezért ők is leutánozzák. Csak 1-2 edény és már meglódul a fantázia, indul a játék! Szinte minden kisgyermek, legyen akár kisfiú,a kár kislány, bűvös vonzalmat érez a kiskonyhák, játékkonyhák iránt. Persze, nyilván látják otthon, hogy anyu, apu, nagyi ténykedik benne, s ezért ők is leutánozzák. S milyen öröm számukra ha bárhol belefutnak egy jó kis darabba! Csak 1-2 edény és már meglódul a fantázia, megy a sütögetés, pakolgatás, mosogatás, csak úgy csattognak a bútorajtók és az edények.

Én az interneten akadtam Teleki Tibor alkotására, aki egy szászvári óvoda részére készítette ezt az álomszerű kiskonyhát. Be is avatott minket a készítés rejtelmeibe.

Játékkonyha - minden kisgyermek álma


1. Ez szakma vagy szerelem?
Úgy gondolom, hogy ez inkább szerelem, de természetesen némi szakma is fellelhető. Az én esetemben a szakmaiság egy kicsit rendhagyó módon van jelen, melyet a kíváncsiságomnak köszönhetek. Valamilyen sajátos születési rendellenesség révén már gyermekkoromtól fogva érdekelt, hogy a dolgok hogyan is működnek.

Egy különös késztetést éreztem, hogy szétszereljek dolgokat csak azért, hogy megismerjem a szerkezetüket. Ennek elsősorban a játékaim estek áldozatul. Ahogy nagyobb lettem már előfordult, hogy össze is tudtam szerelni ezt-azt, de a legtöbbször valami mást készítettem belőlük, mint amik eredetileg voltak.

Ez a szokatlan érdeklődés motiválta a pályaválasztásomat is. Érettségi után autószerelést tanultam, majd technikus minősítést szereztem. Ennél azonban sokkal több mindent szerettem volna tudni, ezért különböző szakkönyveket vásároltam és felnőtt szakképzéseken vettem részt. Így lettem például asztalos, lakatos vagy villanyszerelő. Ezek a szakmai alapok egyszerűbbé teszik számomra, hogy akár ilyen kis konyhát alkossak.

2. Ügyes kezű apukák, nagypapák el tudnák vajon készíteni a gyerekeknek?
Látszólag egyszerű ezt a bútort elkészíteni, én mégis csak azoknak javaslom, akiknek van némi tapasztalata ebben. Arra gondolok, hogy valamilyen egyszerű tervrajzot tudnak készíteni és ki tudják számolni a bútorelemek méreteit. Én a tervezéshez ceruzarajzot használok, a csatolt mintán láthatók a főbb adatok is, ebből kiindulva lehet méretezni.



Szerszámigénye nem nagy.  Egy dekopírfűrész, egy kézi felsőmarógép, és egy fúrógép elég. Ezek a legtöbb barkácsoló eszköztárában megtalálhatóak. A bútor elemekhez a legegyszerűbb választás a laminált bútorlap, amit sok helyen lehet méretre vágva megrendelni. Ha pontosak a tervek, gyerekjáték az összeépítés.

A kiegészítő elektromos ketyeréket egyedileg gyűjtöttem, erre nincs semmilyen szabály, egy kis fantáziával lehet kitalálni, hogy miből mit lehet hozzátenni a bútorhoz. Már készül egy második kis konyha is, amibe az elsőhöz képest teljesen más alkatrészeket építek be. A lámpákat led szalagokból készítettem. Itt egy jó tanács, hogy csak akkuról, vagy elemről működjenek, a gyerekek biztonsága érdekében!

3. Mekkora a konyha mérete? Mennyi anyag kellett hozzá?
A konyha hossza 175 cm, a magassága 120 cm, a mélysége 35 cm. Nyolc négyzetméter különböző színű laminált bútorlap kellett hozzá. Az alsó és felső elemek között a csempét öntapadós tapéta helyettesíti. A mosogató medencék egyszerű fémtálak, melyeket egy multinál vásároltam.



A játékélmény növelése céljából néhány olyan elemet építettem a bútorba, amelyek a konyhai eszközöket működőképesnek láttatják. Egyrészt az igazi forgatógombok, kapcsolók ugyanúgy kattognak, mint az eredeti helyükön, másrészt különböző lámpákat működtetnek, amelyek a készülékek bekapcsolt állapotának illúzióját keltik.

A bútorban többek között található hűtőszekrény, amelynek ajtaja nyitásakor felkapcsol egy valódi hűtőlámpa. Ezen kívül a mikróban, a kihúzható páraelszívóban és a sütőben is helyeztem el lámpákat. Az ablakokat polikarbonátból készítettem. A hűtőajtóra fehér színű lindab lemezt ragasztottam, így hűtőmágnes is helyezhető rá.



A mosógépházban pedig egy fényeffekt található, ami a dob forgását szimulálja. A dob egy átlátszó műanyag vödörből készült. A vödör mögé, annak tengelyvonalába különleges led fényforrást helyeztem, melynek hasonló jellegű fénye van, mint egy diszkó gömbnek. A fényforrás házát szétfűrészeltem és oly módon alakítottam át, hogy 12 V-s feszültséggel működjön. Bekapcsoláskor a mozgó fények olyan hatást keltenek, mintha a mosógépdob is forogna.

4. Mennyi idő alatt készült el a konyha?
Ha jól emlékszem, az előkészületekkel együtt kb. egy hónapig tartott a készítés. A gyártást egy hetes gyűjtőmunka előzte meg, majd a tervezés következett. A bútorméreteket arányosan csökkentettem egy gyermek átlagos méreteihez igazítva, ehhez óvónőkkel konzultáltam.



5. Mi ad inspirációt? Van család, gyerekek, esetleg már unokák, akiket ilyen szépségekkel lehet meglepni?
Ha megfelelő környezetben mozog az ember, az inspiráció jön magától. Jelen esetben ez a környezet a szászvári óvoda volt. A polgármester úr megkért, hogy a vállalkozásom keretein belül lássam el az ovi karbantartási feladatait, ami azt jelenti, hogy rendszeresen megjelenek ott és a felmerült problémákat megoldom. Egy ilyen probléma volt a kis konyha hiánya is. A feladat egy egyszerűbb kialakításról szólt, az extra kiegészítéseket meglepetésként építettem a játékba. Hasonló munkákban már korábban is volt részem, ahogy két gyermekem cseperedett, számukra készítettem jó néhány egyedi játékot.
 
Forrás: YouTube, Teleki Tibor

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2018.09.26