2018. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására

Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására

Szülőklapja képA te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2018-02-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is!

Számoló-móka! 10 kreatív, egyszerűen elkészíthető számolást segítő, játékos ötlet


1. Kukacoskodó
Egy papírra kis körökkel rajzold fel a kukac körvonalát és a kis köröket számozd meg! Ezután színes papírból készíts ugyanolyan nagyságú köröket, számozd meg szintén és a gyermek feladata: párosítás!


Fotó: Pinterest

2. Csipeszelő
Akár kartonpapírra is elkészíthető, de a lelkesebbek meg is varrhatják az 1-10-ig terjedő számsort tartalmazó fejrészt, minden számtól vezessen le egy fonal, amire pont annyi darab csipeszt kell a gyerkőcnek rögzítenie, amilyen számot lát a fonal felett. A fonaaék ragasztóval könnyen rögzíthetőek.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

3. Golyót a palackba
A feladat:a megszámozott palackokba pont ugyanannyi golyót kell ügyesen belepottyantani, amilyen szám szerepel a palackon. Nehezítésképp színezd meg az egyes palackokat és legyen a kikötés, hogy piros palackba csak piros golyó, a kékbe csak kék golyó mehet!

Fotó: theimaginationtree.com

4. Hány szelet pizza jut nekem?
Ez is elkészíthető kartonból, ragasztó sgeítségével, de a fotón egy filcből varrt verzió látható: A pizzalapot oszd fel 6 egyenlő részre, mindegyik szeltre rögzíts egy kis tépőzárat, a szeletpizzák hátsó oldalára kerüljön a tépőzár másik fele! Az egyes pizzaszeletekre pont annyi szalámikarikát készíts, amilyen számot látsz az alatta levő pizzaalapon. Így az egyes szeletek a tépőzárral könnyen a megfelelő helyre rögzíthetőek.


Fotó: es.scribd.com

5. Sorjázzatok, mackókomák!
Ehhez sem kell más, csak papír, ceruza vagy toll a rajzoláshoz és apró figurák - persze a macik helyettesíthetők bármilyen otthon talált figurákkal. Kérd meg a lurkót, hogy pontosan annyi macit/figurát ültessen egy-egy sorba, ahány üres négyzetet rajzolsz a lapra. Közben számolhattok közösen, hogy egy-kettő-három... Vigyázat! Nem ajánlott gumimaci használata, mert sanszos, hogy rejtélyes módon lába kél a maciknak a játék vége előtt!


Fotó: hiphomeschoolmoms.com

6. Gyümölcsözön
Ezek a kis gyümölcsök könnyen elkészíthetőek gyurmából és a feladat szerint minden számhoz pont annyi egyforma gyümölcsöt kell gyűjteni, ahányas szám áll a papíron.


Fotó: pinterest

7. Üveggyöngyök
Ki tudja, miért, szinte minden háztartásban vannak ilyen gyöngyök. Édesanyáméknál, barátnőméknél, nálam - miközben nem is emlékszem, miért kerültek oda és egyébként sok hasznuk nincs - úgyhogy végre értelmes módját találtam a felhasználásuknak! A kis színes kártyák egyik végét számozd meg, a másik végére rajzolj ugyanannyi karikát, és a feladat: pont ugyanannyi gyöngy kerüljön a karikák helyére, amennyi hely ki van erre jelölve!Fotó: stimulatinglearning.co.uk

8. Csak mindent a helyére!
Ez a játék a kicsiknek készült, akik még ismerkednek a számokkal, a papírzacskókra írt számokhoz a megfelelő számozású pálcát kell megkeresni és becsúsztatni a zacskóba. Használható a célra gyógyszertárban kapható orvosi spatula, vagy jégkrémpálcika.


Fotó: toddlerapproved.com

9. Reggeli gabonapehely-móka
A képen csak egy példa látható, de természetesen számonként változnak a variációk. Miközben pontosan kiszámolgatja a gyermek a megfelelő számú gabonapelyhet, el is fogy a reggeli szépen-lassan. :)


Fotó: egitimevreni.com

10. Egyszerű műveletek üdítős vagy tejes dobozok segítségével
Természetesen nem csak az összeadást, a kivonást is lehet gyakorolni ezzel az egyszerű és otthon is könnyen elkészíthető gyakorlótáblával. Papírlapocskákra írd a feladványokat, a helyes megoldásokat peedig ragaszd a kupakok tetejére és a matekozóknak ügyesen a helyére kell csavarozni minden kupakot.


Fotó: Instagram

11. Még csipeszek
A használaton kívüli fogasokat számozd meg és minden fogasra pont annyi csipeszt kell rögzíteni, ahányas számot írtál a fogasra.


Fotó: eisjdlcruz.blogspot.com

12. Mutasd az ujjaiddal!
1. lépés: rajzold körül a gyermeked kezét (vagy ő a tiéd)! 
2. lépés: Végd ki a kezeket!
3. lépés: A kivágott kezeket ragaszd egy papírlapra úgy, hogy az ujjak szabadon mozgathatóak maradjanak!
4. lépés: Találd ki az egyszerű feladványokat, amiket 1-10-ig el lehet mutogatni ujjakkal!
5. lépés: Nem kell, hogymindig 10 legyen a végeredmény, bátran válassz más összegeket! A lényeg, minden számjegyet külön-külön hajtogassatok le, hogy könnyedén megtanulja a gyerkőc, hogy kell mutatni az 1-et, 2-t, 3-t, stb...
6. lépés: Induljon a játék!


Fotó: amagcy.com

13. Könnyű összeadás, kivonás
WC-papír gurigák és fa spatulák vagy jégkrémpálcák kellenek ehhez a játékhoz. Minden hengert számozzunk meg és utána jön a feladvány: A spatulák végére írt egyszerű matematikai műveletek pontosan olyan számú hengerbe kell, hogy kerüljenek, amennyi a művelet összege.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

14. Ki ne maradjanak az építőkockák!
Ez is szinte minden háztartásban megtalálható, kisebb-nagyobb, teljesen mindegy. Ez egy nagyon látványos, érzékletes módja annak, hogy megtanulja a gyermek, melyik szám kisebb, melyik nagyobb.


Fotó: school-of-scrap.com

15. Abakusz
Egy kakukktojás maradt a végére: ezt nem kell elkészíteni, csak jól körülnézni otthon, a szekrények mélyén, a padláson! Na, kezeket fel, kinek van otthon egy ilyen régi játék?


Fotó: casiellomariangeles.wordpress.com


Ahhoz, hogy még vidámabban teljen a játékos gyakorlás, mondogassatok népszerű számolós mondókákat, amiket itt találsz: 8 közkedvelt számolós mondóka »

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Ide menjetek el a gyerekekkel!
Egy hely, ahol nem kell főznöd, mosogatnod, finomakat ehetsz és lazulhatsz egész nap, ráadásul a gyerekek sem unatkoznak! Érdekel?
Most tavaszi akciós ajánlatokkal várnak, le ne maradj róluk, kattints ide! >>
vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: számolás, játék az unokával, kreatív, gyakorlás, számolni tanul

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

15 szuper fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyermeknek, amihez semmilyen különleges eszköz nem kell - Hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás
15 szuper fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyermeknek, amihez semmilyen különleges eszköz nem kell - Hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás

Hétköznapi játékos fejlesztőgyakorlatokat mutatunk, ami észrevétlenül fejleszti a nagyóvodás-kisiskolás unoka számolási, írás-olvasási, környezetismereti és egyéb képességeit. Olyan játékos feladatokat sorolunk, ami közben észre sem veszi, hogy okosodik-ügyesedik-fejlődik.

tovább a cikkre
Mondókák számoláshoz: 8 közkedvelt számolós mondóka
Mondókák számoláshoz: 8 közkedvelt számolós mondóka

Nincs is jobb dolog, mint szórakozva tanulni. Ha szeretnéd unokádnak megtanítani a számok nevét és sorrendjét, akkor a legjobb segítség erre a számolós mondókák. Ezekkel a ritmusos, könnyen fülbe mászó számolós mondókákkal könnyen megy a tanulás majd.

tovább a cikkre
Kiszámolók gyerekeknek: 7 könnyen megtanulható kiszámoló mondóka
Kiszámolók gyerekeknek: 7 könnyen megtanulható kiszámoló mondóka

Nem csak mondogatni lehet ezeket a könnyen tanulható, ritmusos versikéket, de bármelyik játéknál bevethetők kiszámolónak is. Tanítsd meg mind a hetet az unokádnak!

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Mozgás

Szökjön ki egy fürdőbe 2018: Fél áron mehetsz fürdőzni február 28-án! Mutatjuk a csatlakozott fürdők listáját

vissza vissza