Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására A te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is! A te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is!

Számoló-móka! 10 kreatív, egyszerűen elkészíthető számolást segítő, játékos ötlet


1. Kukacoskodó
Egy papírra kis körökkel rajzold fel a kukac körvonalát és a kis köröket számozd meg! Ezután színes papírból készíts ugyanolyan nagyságú köröket, számozd meg szintén és a gyermek feladata: párosítás!


Fotó: Pinterest

2. Csipeszelő
Akár kartonpapírra is elkészíthető, de a lelkesebbek meg is varrhatják az 1-10-ig terjedő számsort tartalmazó fejrészt, minden számtól vezessen le egy fonal, amire pont annyi darab csipeszt kell a gyerkőcnek rögzítenie, amilyen számot lát a fonal felett. A fonaaék ragasztóval könnyen rögzíthetőek.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

3. Golyót a palackba
A feladat:a megszámozott palackokba pont ugyanannyi golyót kell ügyesen belepottyantani, amilyen szám szerepel a palackon. Nehezítésképp színezd meg az egyes palackokat és legyen a kikötés, hogy piros palackba csak piros golyó, a kékbe csak kék golyó mehet!

Fotó: theimaginationtree.com

4. Hány szelet pizza jut nekem?
Ez is elkészíthető kartonból, ragasztó sgeítségével, de a fotón egy filcből varrt verzió látható: A pizzalapot oszd fel 6 egyenlő részre, mindegyik szeltre rögzíts egy kis tépőzárat, a szeletpizzák hátsó oldalára kerüljön a tépőzár másik fele! Az egyes pizzaszeletekre pont annyi szalámikarikát készíts, amilyen számot látsz az alatta levő pizzaalapon. Így az egyes szeletek a tépőzárral könnyen a megfelelő helyre rögzíthetőek.


Fotó: es.scribd.com

5. Sorjázzatok, mackókomák!
Ehhez sem kell más, csak papír, ceruza vagy toll a rajzoláshoz és apró figurák - persze a macik helyettesíthetők bármilyen otthon talált figurákkal. Kérd meg a lurkót, hogy pontosan annyi macit/figurát ültessen egy-egy sorba, ahány üres négyzetet rajzolsz a lapra. Közben számolhattok közösen, hogy egy-kettő-három... Vigyázat! Nem ajánlott gumimaci használata, mert sanszos, hogy rejtélyes módon lába kél a maciknak a játék vége előtt!


Fotó: hiphomeschoolmoms.com

6. Gyümölcsözön
Ezek a kis gyümölcsök könnyen elkészíthetőek gyurmából és a feladat szerint minden számhoz pont annyi egyforma gyümölcsöt kell gyűjteni, ahányas szám áll a papíron.


Fotó: pinterest

7. Üveggyöngyök
Ki tudja, miért, szinte minden háztartásban vannak ilyen gyöngyök. Édesanyáméknál, barátnőméknél, nálam - miközben nem is emlékszem, miért kerültek oda és egyébként sok hasznuk nincs - úgyhogy végre értelmes módját találtam a felhasználásuknak! A kis színes kártyák egyik végét számozd meg, a másik végére rajzolj ugyanannyi karikát, és a feladat: pont ugyanannyi gyöngy kerüljön a karikák helyére, amennyi hely ki van erre jelölve!



Fotó: stimulatinglearning.co.uk

8. Csak mindent a helyére!
Ez a játék a kicsiknek készült, akik még ismerkednek a számokkal, a papírzacskókra írt számokhoz a megfelelő számozású pálcát kell megkeresni és becsúsztatni a zacskóba. Használható a célra gyógyszertárban kapható orvosi spatula, vagy jégkrémpálcika.


Fotó: toddlerapproved.com

9. Reggeli gabonapehely-móka
A képen csak egy példa látható, de természetesen számonként változnak a variációk. Miközben pontosan kiszámolgatja a gyermek a megfelelő számú gabonapelyhet, el is fogy a reggeli szépen-lassan. :)


Fotó: egitimevreni.com

10. Egyszerű műveletek üdítős vagy tejes dobozok segítségével
Természetesen nem csak az összeadást, a kivonást is lehet gyakorolni ezzel az egyszerű és otthon is könnyen elkészíthető gyakorlótáblával. Papírlapocskákra írd a feladványokat, a helyes megoldásokat peedig ragaszd a kupakok tetejére és a matekozóknak ügyesen a helyére kell csavarozni minden kupakot.


Fotó: Instagram

11. Még csipeszek
A használaton kívüli fogasokat számozd meg és minden fogasra pont annyi csipeszt kell rögzíteni, ahányas számot írtál a fogasra.


Fotó: eisjdlcruz.blogspot.com

12. Mutasd az ujjaiddal!
1. lépés: rajzold körül a gyermeked kezét (vagy ő a tiéd)! 
2. lépés: Végd ki a kezeket!
3. lépés: A kivágott kezeket ragaszd egy papírlapra úgy, hogy az ujjak szabadon mozgathatóak maradjanak!
4. lépés: Találd ki az egyszerű feladványokat, amiket 1-10-ig el lehet mutogatni ujjakkal!
5. lépés: Nem kell, hogymindig 10 legyen a végeredmény, bátran válassz más összegeket! A lényeg, minden számjegyet külön-külön hajtogassatok le, hogy könnyedén megtanulja a gyerkőc, hogy kell mutatni az 1-et, 2-t, 3-t, stb...
6. lépés: Induljon a játék!


Fotó: amagcy.com

13. Könnyű összeadás, kivonás
WC-papír gurigák és fa spatulák vagy jégkrémpálcák kellenek ehhez a játékhoz. Minden hengert számozzunk meg és utána jön a feladvány: A spatulák végére írt egyszerű matematikai műveletek pontosan olyan számú hengerbe kell, hogy kerüljenek, amennyi a művelet összege.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

14. Ki ne maradjanak az építőkockák!
Ez is szinte minden háztartásban megtalálható, kisebb-nagyobb, teljesen mindegy. Ez egy nagyon látványos, érzékletes módja annak, hogy megtanulja a gyermek, melyik szám kisebb, melyik nagyobb.


Fotó: school-of-scrap.com

15. Abakusz
Egy kakukktojás maradt a végére: ezt nem kell elkészíteni, csak jól körülnézni otthon, a szekrények mélyén, a padláson! Na, kezeket fel, kinek van otthon egy ilyen régi játék?


Fotó: casiellomariangeles.wordpress.com


Ahhoz, hogy még vidámabban teljen a játékos gyakorlás, mondogassatok népszerű számolós mondókákat, amiket itt találsz: 8 közkedvelt számolós mondóka »

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2018.02.05