10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el 10 alternatív házi feladatot szánunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre! Neked, mint nagyszülőnek csupán annyi ezzel a dolgod, hogy ellenőrzöd, hogy a gyerek elkészíti-e a leckéjét az őszi szünet végére. Ne aggódj, ezek mind olyan házik lesznek, amit minden gyerek szeretni fog… Mire elérkezik az őszi szünet, addigra a legtöbb iskolás gyerek teljesen elfárad. A nyáron könnyedén feltöltött jókedvraktár ilyen korra már teljesen kiürül - a téli ünnepek pedig még túlságosan messze vannak. Éppen ezért az őszi szünet minden napját ki kell élvezni, hogy az iskolás gyerek testileg-lelkileg újra erőre kaphasson.

Cikkünkben 10 alternatív házi feladatot adunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre, és téged, mint nagyszülőt bízunk meg azzal a feladattal, hogy ellenőrizd a gyereket! Ha kedvet érzel hozzá, akár te is magad is segíthetsz neki a lecke elkészítésében.

10 ALTERNATÍV HÁZI FELADAT ISKOLÁSOKNAK AZ ŐSZI SZÜNETRE




1. Aludj, amilyen sokáig csak tudsz!


Alvásra a fejlődés szempontjából éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint az evésre és ivásra. A fiziológiás alvás az agy és ezáltal az egész szervezet regenerációs periódusa. Az alvás alatt a növekedési hormonok termelődése intenzívebb, és maga a növekedési folyamat is. (Újszülöttekben a szükséges napi alvási idő 16-18 óra, csecsemőkben 14-16 óra, kisgyermekekben 10-12 óra, fiatal felnőttkorban 8-10 óra, felnőttkorban 8 óra, idős korban 6-8 óra alvásra van szükség).

2. Sétálj jó nagyokat a friss levegőn!


Az oxigén dús szabad levegő a gyerekek szervezetében felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, amitől a gyerekeknek jobb lesz az étvágyuk, az emésztésük és elaludni is könnyebben fognak.

Azok a kisgyerekek, akik nem mozognak elegendőt a szabad levegőn, este 6 óra után kezelhetetlenné, nyűgössé válnak. Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát kellene a szabad levegőn töltenie. A friss levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, így kevésbé lesznek betegesek a tanév elkövetkezendő időszakában.


3. Menj minél többet játszótérre, sportpályára, gyerektársaságba!


A kortárs gyerekkel való játék rendkívül jótékony hatású, és egy sor szociális képességet megerősít, például a kitartást, küzdőszellemet, magabiztos fellépést, empátiát, a közösséghez tartozás élményét, stb.

4. Olvass olyan könyvet, amihez kedved van!


Az olvasással rengeteg új ismeretre teszünk szert, és miközben a gyerek egy érdekes történetet, témát olvas, aközben hosszasan elgondolkodik a leírtakon, összefüggéseket keres, fantáziál, megkeresi magát az adott műben, visszacsatolást kap arról, hogy ami vele történik, az mással is éppúgy megeshet - és ez mind építőleg hat a személyiségfejlődésére.

Ha a gyerek szereti a könyveket, akkor minden mást is könnyebben fog megtanulni. Arról nem szólva, hogy mára több kutatás bizonyította: aki olvas, nem csak tovább él, hanem az sikeresebb felnőtt lesz, és könnyebben boldogul majd az életben.


5. Vedd magad körül barátokkal, kerüld azokat, akik mindig megszólnak!


A szünetben a gyerek csak olyan személyekkel találkozzon, akikkel valóban szívesen tölti együtt a szabadidejét! Kerülni kell azok társaságát, akik „beszólnak”, kritizálják őt, akik nem értékelik kellően. Sokszor már csak attól feltöltődünk lelkileg, ha pozitív emberekkel vesszük körül magunkat.


6. Tölts minél több időt az őszi természetben!


Töltsünk a gyerekkel minél több időt az elcsendesülő, rozsdabarna természetben. Nézni halkan a madarak vonulását, csodálni a víz csendjét… - a visszavonulás, elcsendesedés segít majd abban, hogy a gyerek feloldja a benne meghúzódó feszültségeket, rendezze saját gondolatait, és újult erővel vesse bele magát a szünet utáni feladatokba.


7. Gondolkozz el elődeink üzenetén!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolkozz azon, mit üzenhet az az ősrégi mondás: "aki korán kel, aranyat lel". Tedd fel neki a kérdést a szünet elején, és térj rá vissza a szünet végén.

8. Ne mindig csak kérj, hanem időnként legyél hálás!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolja végig a szünetben, hogy mennyi minden jó dolog történt vele mostanában, és miért mondhatja magát szerencsésnek - erről készítsen írásos feljegyzést is! Bátorítsd arra, hogy fejezze ki háláját időnként a szüleinek is!

9. Tartsd az arcodat a nap felé!


Ha a szürke, borongós időben kisütne a nap, akkor tartsuk arcunkat a nap felé! Nem csak hogy egyből jókedvre derül tőle gyerek és felnőtt, hanem még az egészségünkkel is jót teszünk. A napsütés aktivizálja azokat az elővitaminokat, amelyek a szervezet számára szükséges D-vitamin előállításához. Ha süt a nap, akkor sétáljunk mindig az utca napos oldalán, és soha ne az árnyékban!


10. Mosolyogj minden szembejövő emberre!


Tanácsold a gyereknek, hogy a szünidő egy általa kiválasztott napján kivétel nélkül mosolyogjon rá mindenkire! Érdekes lesz megfigyelnie, hogy mennyire másként fognak vele bánni az emberek akkor, amikor mosolyog, és mennyivel több jó dolog fog vele történni aznap. Több kutatás is bizonyítja, hogy ha az ember szándékosan mosolyogni kezd, kedve határozottan javul.


11. Nevess annyit, amennyit csak bírsz!

Mert aki sokat nevet, az egészségesebb! Már a szándékos, tudatos nevetés is elősegíti a boldogsághormonok termelését, és oldja a stresszt. A nevetés egyértelműen levezeti a feszültséget, ezért is van az, hogy az ember egy hatalmas nevetés után szó szerint kifárad. A gyerek kezébe adjunk viccgyűjteményt, nézzen neki való vígjátékokat, töltsön le az internetről véget nem érő nevetéseket, vagy egyszerűen csak nézess vele nevető emberekről készült fotókat! Ha elég hosszan nézi a vidám arcokat, akkor láncreakcióként belőle is kifakad majd a nevetés, és egyből jókedvre derül – elvégre is erre van a legnagyobb szüksége.

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.10.26