Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el

10 különleges házi feladat az őszi szünetre, amit minden gyerek örömmel készít el

Szülőklapja kép10 alternatív házi feladatot szánunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre! Neked, mint nagyszülőnek csupán annyi ezzel a dolgod, hogy ellenőrzöd, hogy a gyerek elkészíti-e a leckéjét az őszi szünet végére. Ne aggódj, ezek mind olyan házik lesznek, amit minden gyerek szeretni fog…

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-10-26
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mire elérkezik az őszi szünet, addigra a legtöbb iskolás gyerek teljesen elfárad. A nyáron könnyedén feltöltött jókedvraktár ilyen korra már teljesen kiürül - a téli ünnepek pedig még túlságosan messze vannak. Éppen ezért az őszi szünet minden napját ki kell élvezni, hogy az iskolás gyerek testileg-lelkileg újra erőre kaphasson.

Cikkünkben 10 alternatív házi feladatot adunk iskolás gyerekeknek az őszi szünetre, és téged, mint nagyszülőt bízunk meg azzal a feladattal, hogy ellenőrizd a gyereket! Ha kedvet érzel hozzá, akár te is magad is segíthetsz neki a lecke elkészítésében.

10 ALTERNATÍV HÁZI FELADAT ISKOLÁSOKNAK AZ ŐSZI SZÜNETRE
1. Aludj, amilyen sokáig csak tudsz!


Alvásra a fejlődés szempontjából éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint az evésre és ivásra. A fiziológiás alvás az agy és ezáltal az egész szervezet regenerációs periódusa. Az alvás alatt a növekedési hormonok termelődése intenzívebb, és maga a növekedési folyamat is. (Újszülöttekben a szükséges napi alvási idő 16-18 óra, csecsemőkben 14-16 óra, kisgyermekekben 10-12 óra, fiatal felnőttkorban 8-10 óra, felnőttkorban 8 óra, idős korban 6-8 óra alvásra van szükség).

2. Sétálj jó nagyokat a friss levegőn!


Az oxigén dús szabad levegő a gyerekek szervezetében felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, amitől a gyerekeknek jobb lesz az étvágyuk, az emésztésük és elaludni is könnyebben fognak.

Azok a kisgyerekek, akik nem mozognak elegendőt a szabad levegőn, este 6 óra után kezelhetetlenné, nyűgössé válnak. Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát kellene a szabad levegőn töltenie. A friss levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, így kevésbé lesznek betegesek a tanév elkövetkezendő időszakában.


3. Menj minél többet játszótérre, sportpályára, gyerektársaságba!


A kortárs gyerekkel való játék rendkívül jótékony hatású, és egy sor szociális képességet megerősít, például a kitartást, küzdőszellemet, magabiztos fellépést, empátiát, a közösséghez tartozás élményét, stb.

4. Olvass olyan könyvet, amihez kedved van!


Az olvasással rengeteg új ismeretre teszünk szert, és miközben a gyerek egy érdekes történetet, témát olvas, aközben hosszasan elgondolkodik a leírtakon, összefüggéseket keres, fantáziál, megkeresi magát az adott műben, visszacsatolást kap arról, hogy ami vele történik, az mással is éppúgy megeshet - és ez mind építőleg hat a személyiségfejlődésére.

Ha a gyerek szereti a könyveket, akkor minden mást is könnyebben fog megtanulni. Arról nem szólva, hogy mára több kutatás bizonyította: aki olvas, nem csak tovább él, hanem az sikeresebb felnőtt lesz, és könnyebben boldogul majd az életben.


5. Vedd magad körül barátokkal, kerüld azokat, akik mindig megszólnak!


A szünetben a gyerek csak olyan személyekkel találkozzon, akikkel valóban szívesen tölti együtt a szabadidejét! Kerülni kell azok társaságát, akik „beszólnak”, kritizálják őt, akik nem értékelik kellően. Sokszor már csak attól feltöltődünk lelkileg, ha pozitív emberekkel vesszük körül magunkat.


6. Tölts minél több időt az őszi természetben!


Töltsünk a gyerekkel minél több időt az elcsendesülő, rozsdabarna természetben. Nézni halkan a madarak vonulását, csodálni a víz csendjét… - a visszavonulás, elcsendesedés segít majd abban, hogy a gyerek feloldja a benne meghúzódó feszültségeket, rendezze saját gondolatait, és újult erővel vesse bele magát a szünet utáni feladatokba.


7. Gondolkozz el elődeink üzenetén!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolkozz azon, mit üzenhet az az ősrégi mondás: "aki korán kel, aranyat lel". Tedd fel neki a kérdést a szünet elején, és térj rá vissza a szünet végén.

8. Ne mindig csak kérj, hanem időnként legyél hálás!


Kérd meg a gyereket, hogy gondolja végig a szünetben, hogy mennyi minden jó dolog történt vele mostanában, és miért mondhatja magát szerencsésnek - erről készítsen írásos feljegyzést is! Bátorítsd arra, hogy fejezze ki háláját időnként a szüleinek is!

9. Tartsd az arcodat a nap felé!


Ha a szürke, borongós időben kisütne a nap, akkor tartsuk arcunkat a nap felé! Nem csak hogy egyből jókedvre derül tőle gyerek és felnőtt, hanem még az egészségünkkel is jót teszünk. A napsütés aktivizálja azokat az elővitaminokat, amelyek a szervezet számára szükséges D-vitamin előállításához. Ha süt a nap, akkor sétáljunk mindig az utca napos oldalán, és soha ne az árnyékban!


10. Mosolyogj minden szembejövő emberre!


Tanácsold a gyereknek, hogy a szünidő egy általa kiválasztott napján kivétel nélkül mosolyogjon rá mindenkire! Érdekes lesz megfigyelnie, hogy mennyire másként fognak vele bánni az emberek akkor, amikor mosolyog, és mennyivel több jó dolog fog vele történni aznap. Több kutatás is bizonyítja, hogy ha az ember szándékosan mosolyogni kezd, kedve határozottan javul.


11. Nevess annyit, amennyit csak bírsz!

Mert aki sokat nevet, az egészségesebb! Már a szándékos, tudatos nevetés is elősegíti a boldogsághormonok termelését, és oldja a stresszt. A nevetés egyértelműen levezeti a feszültséget, ezért is van az, hogy az ember egy hatalmas nevetés után szó szerint kifárad. A gyerek kezébe adjunk viccgyűjteményt, nézzen neki való vígjátékokat, töltsön le az internetről véget nem érő nevetéseket, vagy egyszerűen csak nézess vele nevető emberekről készült fotókat! Ha elég hosszan nézi a vidám arcokat, akkor láncreakcióként belőle is kifakad majd a nevetés, és egyből jókedvre derül – elvégre is erre van a legnagyobb szüksége.

Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: unoka, gyerek, őszi szünet, iskola, iskolás gyerek, játék, szabadidő, mozgás, sport, levegő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Kreatív játékötletek őszi napokra
Kreatív játékötletek őszi napokra

"A fejlesztés első törvénye, hogy nem lehet eléggé korán elkezdeni" - mondja Klein Sándor A kreativitás pszichológiája című írásában. Valóban, minél hamarabb ragadjuk meg a dolgok "végét", annál tudatosabbak vagyunk abban, mi történik bennünk és körülöttünk

tovább a cikkre
Őszi versek - esőről, szélről és a gólyákról
Őszi versek - esőről, szélről és a gólyákról

Vége a jó meleg nyárnak... egyre színesebb a világ, ahogy sárgulnak a falevelek.
Sétáljunk, keressünk terméseket, közben mondjunk néhány versikét!

tovább a cikkre
Őszi játékok gyerekeknek: Falevélből korona készítés
Őszi játékok gyerekeknek: Falevélből korona készítés

Mozdítsuk ki a gyerekeket a tévé elől, és játszunk velük a szabadban! Készítsünk velük közösen „Őszi koronát”! A jó levegőn sétálgatva, beszélgethetünk velük a természetről, miközben összegyűjtjük az útközben talált legszebb őszi faleveleket. Ha ez megvan, akkor ilyen könnyen elkészíthető a kreatív fejdísz. Imádni fogják!

tovább a cikkre
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda

Az őszt nemcsak szépsége miatt szeretjük. Imádunk a friss avarban mászkálni, élvezzük a levelek ropogását a lábunk alatt. A sétából soha nem térünk haza üres kézzel, mindig hazavisszük a szép, egészséges leveleket, hogy képeket készítsünk belőlük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza