2018. január 21 |Ágnes...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Esik az eső? Hideg van? 17 zseniális benti játék gyerekeknek, amihez nem kell semmilyen különleges eszköz - Életkoronkénti ajánlóval

Esik az eső? Hideg van? 17 zseniális benti játék gyerekeknek, amihez nem kell semmilyen különleges eszköz - Életkoronkénti ajánlóval

Szülőklapja képMi van a kendő alatt?, Szegény fekete cica - játék, Ki vagyok én?, Pakolom a bőröndöm... - csak néhány a felsorolt benti játékok közül, amelyek rossz időben remekül le tudják kötni az unatkozó gyerekeket. Sok közülük szülinapokon, családi ünnepeken is jól bevethető!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-10-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

17 szuper benti játékot ajánlunk rossz időre, amikor a barátságtalan időjárás miatt sajnos nem jöhet szóba semmilyen szabadtéri program.

A játékok közül lesznek olyanok, amiket még annak idején gyerekként mi is játszottunk, találunk közöttük olyat, ami szülinapi vagy bármilyen nagycsaládi összejövetelekre átültethetünk, és lesz közöttünk olyan is, ami jó szórakozást ígérő társasági játék.
 

17 BENTI JÁTÉK GYEREKEKNEK1. Mi van a kendő alatt? (3-5 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 8-10 apró tárgy vagy játék a környezetből
Kategória: megfigyelés, taktilitás, memória, kis helyigényű játék


Megmutatjuk a gyereknek/gyerekeknek, hogy mi minden van az asztalon. A tárgyakat jól megnézheti magának. Aztán el kell fordulnia, e közben a kérdező átrendezi a terepet, majd letakarja a tárgyakat egy sállal.
A kitaláló benyúl a sál alá, és ki kell tapogatnia, hogy az adott tárgy mi lehet az előzőek közül.
Minden helyes találat 1 pont. Gyűjtsétek a pontokat!

2. Rajz-barkochba (3-6 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellékek: lap, rajzeszköz
Kategória: kreativitás, kézügyesség, rajzkészség


Az egyik játékos gondol valamire. A másik játékosnak ki kell találnia, hogy a társa mire gondolhat - de nem kérdez, hanem rajzol. A rajzra születnek meg az igen-nem feleletek.

3. Kipp-kopp- kopogok, találd ki, hogy ki vagyok (3-7 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: kendő a szem bekötéséhez
Kategória: szórakoztató szülinapi játék is lehet


A csoportban ki kell választani egy gyereket, akinek bekötjük a szemét. Őt háttal ültetjük a többieknek. A többiek egymás mögött felsorakoznak, és elváltoztatott hangon (hogy ne lehessen őket felismerni) elmondják egyszer, hogy "Kipp-kopp- kopogok, találd ki, hogy ki vagyok". Lehet mondani gyorsan vagy lassan.
A bekötött szemű játékosnak ki kell találnia, hogy ki volt az illető.
Ha szülinapon játsszuk, akkor jó móka lehet, hogy annak az ajándékát kapja meg az ünnepelt, akinek a hangját kitalálta. Ha más alkalommal játsszuk, akkor minden találatot pontozni lehet. Gyűjtsétek a pontokat!

4. Hideg-meleg játék (3-6 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 1 tárgy a környezetben
Kategória: szórakoztató társasjáték kicsiknek


El kell rejteni a lakásban egy játékot, és a keresőt szavakkal kell irányítani. Ha közel van az adott tárgyhoz, akkor "langyos", "melegedik", "meleg", "forró", "tűzforró"-t kell mondani.
A cél: a keresőnek ki kell találnia, hogy hol a játék, illetve mire gondoltak a többiek.

5. Amőba (3-5 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: négyzethálós lap ("kockás füzet")
Kategória: stratégiai gondolkodásA játékot két játékos játssza négyzetrácsos hálón. A játékosok felváltva rajzolnak egy-egy X-et vagy kört a háló mezőire. Az egyik játékos az X-el játszik, vagyis ő csak X-et rajzolhat, míg a másik játékos pedig csak kört.
A játék célja, hogy a játékos a saját jeléből hármat helyezzen egymás mellé bármilyen irányban (vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan) illetve, hogy ebben megakadályozza az ellenfelét.
Egy játékos nyer, ha sikerül három jelet egymás mellé tennie.

6. Mi tűnt el az asztalról (3-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 8-10 apró tárgy vagy játék a környezetből
Kategória: megfigyelés, memória, kis helyigényű játék


A gyerekek életkorának megfelelő mennyiségű tárgyat (játékokat, apró tárgyakat) tegyünk ki az asztalra.
A játékos(ok) rövid ideig nézhetik a tárgyakat. Aztán el kell fordulniuk. Egy tárgyat leveszünk az asztalról, és átrendezzük a tárgyak sorrendjét.
A többiek visszafordulnak, és ki kell találniuk, hogy mi tűnt el.
Lehet gyorsaságra is játszani: ki találja ki előbb vagy lehet gyűjteni a pontokat - ez esetben papírra kell felírni az eredményeket, és minden helyes választ egy idő után pontozni lehet.

7. Szegény fekete cica (4-9 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: -
Kategória: szórakoztató társasjáték


A gyerekek körben ülnek, és közülük egy valaki középen a fekete cica. A fekete cicának össze kell kuporodnia, és nyávognia kell folyamatosan magas-mély hangon váltakozva, hogy "miáúúú". Miközben szorgalmasan nyávog, a többieknek meg kell őt vigasztalniuk így: "Szegény fekete cica!", és meg kell simogatniuk a buksiját.
Csöppent sem könnyű nevetés nélkül kibírni - ezért aki először elneveti magát, az lesz a fekete cica.

8. Mi zörög a dobozban? (4-9 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: sörös doboz, 10-20 apró tárgy a környezetből
Kategória: megfigyelés, környezetismeret, elvonatkoztatás, felismerés hallás után


Fogj egy üres sörös dobozt, aminek óvatosan kiszélesíted a nyílását, vagy egy petpalackot körberagasztasz, hogy ne legyen átlátszó. Minden játékkörben beleteszel egy apró tárgyat (gesztenye, génkapocs, bab, kavics, száraz tészta, fülbevaló, rajzszög). A feladat, hogy ki kell találni, hogy mi zörög a dobozban? Minden egyes jó válasz esetén plusz pont jár. Gyűjtsétek a pontokat!

9. Mindent fordítva játék (5-8 éveseknek)


Személyek száma: 10-
Kellékek: -
Kategória: szórakoztató társasjáték, szülinapra is alkalmas játék

Kinevezünk egy mókamestert, aki mutatja a különböző gyakorlatokat. Minden gyakorlatnak az ellenkezőjét kell elvégezni. Például, ha a mókamester hangosan nevet, akkor a játékosoknak sírniuk kell; ha felemeli a kezét, akkor a többieknek le kell tenniük; ha a mókamester jobbra hajlongásokat végez, akkor mindenkinek balra hajlongásokat kell végezniük.
Aki elrontja az kiesett. Aki nyer, az lesz a következő mókamester.


10. Kő-papír-olló (5-8 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: gyufaszálak jelöléshez
Kategória: játék utazáshoz, kis helyigényű játék, gyorsaság
A két gyerek egymással szemben ül. Ökölbe szorítva rázogatják az öklüket egyező ütemre, miközben ezt mondogatják: "kő-papír-olló". Az öklöket egyszerre kell kinyitniuk.
A kő kicsorbítja az ollót, a papír becsomagolja a követ, az olló elvágja a papírt.
Aki megnyerte a játékkört, kap egy gyufaszálat. A játék a végtelenségig lehet játszani, aki több gyufaszálat gyűjtött össze, az nyer.


11. Befőttes üveg koncert (5-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: befőttes üvegek, faütő (például mézcsorgató)
Kategória: zenei képesség, másolás, hallás utáni emlékezet fejlesztés


Tölts meg 8-10 befőttes üveget különböző mennyiségű vízzel, és rendezd ezeket hangzás szerint növekvő sorrendben. A játékosok egymás után eljátszanak rajta ismert gyerekdalokat, amit a többieknek ki kell találniuk. Ha a játékosok kitalálták, hogy melyik ismert dalról van szó, akkor mindenki kap pontot, az is, aki eljátszotta, és az is, aki kitalálta.
A játék nehezebb, mint az elsőre gondolnánk.


12. Ki vagyok én játék? (5-12 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: papír, ragasztószalag
Kategória: barkochbaszerű csoportos játék jó sok humorral


A csoport tagjai körbe ülnek, egymással szemben. Mindenki kap egy cetlit, amit a homlokára ragasztanak a többiek. A cetlin egy mesehősnek (Piroska) vagy közös, valós ismerősnek (Juli néni az osztályfőnök) neve szerepel.
Az adott személynek ki kell találnia, hogy ő ki lehet.
Mindenki-mindenki cetlijét/feliratát látja, csak a sajátját nem látja senki.

Elindul a körjáték, mindegyik feltesz egy kérdést. Például "valós személy vagyok?". Ha a válasz igen, akkor kérdezhet egy továbbit. Például "lány vagyok?". Ha a válasz igen, akkor tovább faggatózhat a kiléte felől. Ha a válsz nem, akkor a következő játékosra kerül a sor, ő fog kérdezni. Amikor újra az illetőre kerül a sor, akkor az előző kör információi után próbál ügyesen tudakozódni. A cél, hogy mihamarabb kitalálja mindenki, hogy ki ő valójában.
Nagyon humoros játék, amit szülinapi zsúrokon, családi eseményeken lehet órákig játszani.

13. Szobai kosárlabda (6-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: szemetes kosár, könnyű labda, kartondoboz
Kategória: ügyességi játék, csapatjáték, mozgáskoordináció


Fogj egy üres szemetes kosarat, és akaszd a gyerekek méretének megfelelő magasságba. (Ha komolyabb kosárlabdapalánkban gondolkodsz, akkor szerelj fel a kosár mögé egy kartondobozt, amit akár ki is dekorálhatsz). Labdának mindenképpen egy könnyű szivacslabdát, babzsákot válassz, amivel nem lehet kárt tenni a lakásban.
Versenyezzetek, ki tudd eredményesebben kosárra dobni. Gyűjtsétek a pontokat!


14. Tudatlan festő játék (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 4-6
Kellékek: ragasztó szalag, rajzpapír, filctoll/toll
Kategória: csapatjáték, együttműködés, bizalmon alapuló játék - jó sok humorral


A csoport kiválaszt egy festőt. A csoport tagjai megbeszélik, hogy milyen motívumot fognak rajzolni - ebbe a festő nem lesz beavatva.
A festő fog egy papírlapot, és lazán kezébe veszi a tollat. A csoporttagok körbeülik a rajzlapot, illetve a festőt.
A festő tollára / filctollára jó hosszú ragasztószalagot ragasztanak, aminek a végét a csoporttagok fogják - így tudják irányítani a festő rajzeszközét.
Cél: a festőnek úgy kell lefesteni/lerajzolnia az előre kitalált motívumot (fa, ház, kerti tó hallal, hajó), hogy ő lazán tartja a kezét, miközben a többiek a ragasztószalagnál fogva próbálják őt irányítani.
A végén ki kell találnia a festőnek, hogy a többiek mit akartak rajzoltatni.

15. Pakolom a bőröndöm (6-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-10
Kellékek: -
Kategória: hallás utáni emlékezet, memorizálás


Az első játékos elkezdi, és ezt mondja: "Pakolom a bőröndöm, és teszek bele egy bicskát”.
A következő folytatja: "Pakolom a bőröndöm, teszek bele egy bicskát és egy sajtot”.
A következő e képen: "Pakolom a bőröndöm, teszek bele bicskát, egy sajtot és egy finom szalonnát"...
- egészen így folytatódik. Az esik ki, aki elvéti a felsorolást. Aki nyer, pontot kap. Gyűjtsétek a pontokat!


16. Ki-kivel-hol-mikor-mit csinált? (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-10
Kellékek: lap
Kategória: szórakoztató társasjáték, játék utazáshoz, kreativtás


Vicces játék írástudó gyerekeknek. Az első játékos leírja a papírra a választ arra a kérdésre, hogy Ki?. Például „a szomszéd néni”, majd behajtja a papírt úgy, hogy ne látszódjon, hogy mit írt. A következő játékos leírja a választ arra a kérdésre, hogy kivel. Például „a macskával”, ő is behajtja és adja tovább a papírt. A további kérdésekre adódnak válaszok, tehát Mikor? Hol? Mit csinált?.

A kör végén kihajtogatják a papírt, és felolvassák a mondatot. Nagyon vicces mondatok születnek, a játékot emiatt hosszú ideig lehet játszani.

17. Akasztófa játék (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: lap, rajzeszköz
Kategória: játék utazáshoz, szókincsfejlesztés, írás-olvasás


Az egyik játékos kitalál egy szót, és annyi vonalat húz egymás mellé, ahány betűből áll a kitalált szó. Mellé akasztófát rajzol. A másik játékos tippel egy betűt: ha a tippje szerepel a szóban, akkor a szóban elhelyezkedő helyének megfelelően be kell írni az adott vonalra, különben a rossz próbálkozások száma eggyel nő, ami azt jelenti, hogy az akasztófa egy újabb eleme kerül felrajzolásra.
Az akasztófára kerülő elemek száma különböző lehet, leggyakrabban ezeket használják: fej, törzs, bal kar, jobb kar, bal láb, jobb láb.
Ha a játékos úgy érzi, hogy tudja a megoldást, akkor a megfejtés bármikor bemondható: ha kitalálta, megúszta a "felakasztást", ha nem, elvesztette a játékot.

Fotó: pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: benti játék, játék rossz időre

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Mi mindenre jó a tökmag? 15 szuper kreatív ötlet gyerekeknek, amit próbáljatok ki idén ősszel
Mi mindenre jó a tökmag? 15 szuper kreatív ötlet gyerekeknek, amit próbáljatok ki idén ősszel

Az őszi termésekből némi képzelőerővel és kézügyességgel csodás dolgok készülhetnek. Ha készítetek valami finom tökös süteményt, a magvakat el ne dobjátok! A gyerekekkel kézműveskedhettek, nekünk 15 tippünk is van a felhasználásukra! Kiválóan fejleszti motorikus képességeket is!

tovább a cikkre
Tárolók a gyerekszobába házilag! 20 egyszerű, de ötletes tároló, amit magad is elkészíthetsz a gyereknek
Tárolók a gyerekszobába házilag! 20 egyszerű, de ötletes tároló, amit magad is elkészíthetsz a gyereknek

Melyik gyerekszobában van tökéletes rend? Elárulom: ahol anya, apa, nagymama vagy nagypapa rendet rak... Talán a gyerkőcök is nagyobb kedvvel pakolnak el maguk után, ha jópofa tároló segíti őket ebben. Válogass az ötletekből!

tovább a cikkre
Mezítlábas ösvény készítése házilag! 13 zseniális ötlet, amihez nagy kert sem kell - Imádni fogja a gyerek
Mezítlábas ösvény készítése házilag! 13 zseniális ötlet, amihez nagy kert sem kell - Imádni fogja a gyerek

Szép, nyári napokon a legnagyobb élvezet lerúgni a cipőt és csak szaladgálni a kertben, érezni a selymes fűszálakat a lábujjaink között, vagy a homokban tapicskolni, kaviccsal masszírozni a talpat. Aki teheti, elmegy egy mezítlábas parkba vagy ösvényre, de mindezt otthon is meg lehet tenni!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Jégpályák Éjszakája 2018 - 21 jégpálya Budapesten és vidéken, ahol akár ingyen is korcsolyázhatsz január 20-án

vissza vissza