Ezért jó, ha rendszeresen találkozol az unokáddal - Hogyan hatnak az unokák a nagyszülők egészségére?

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Ezért jó, ha rendszeresen találkozol az unokáddal - Hogyan hatnak az unokák a nagyszülők egészségére? Azok számára, akik nem túlságosan lelkesednek egy újabb gyerekért vagy nem adatik meg nekik, azok számára ott a másik lehetőség: az unokák. Az utóbbi években több tanulmány is kimutatta, hogy az unokák számtalan módon képesek fiatalon tartani a testet-lelket, és ezáltal egészségesebbé tesznek. Manapság már egyre gyakoribb, hogy egy nő 40, sőt, akár 50 fölött is vállal még gyermeket - mint ahogy férfiaknál az sem ritka, hogy valaki egy friss kapcsolatban 60 fölött lesz édesapa. A gyerek pedig - mint tudjuk - fiatalon, frissen tart, hiszen, főleg eleinte, egész napos figyelmet igényel, nem lehet csak úgy lustulni mellette.

Ám azok számára, akik nem túlságosan lelkesednek egy újabb gyerekért vagy nem adatik meg nekik, azok számára ott a másik lehetőség: az unokák. Az utóbbi években több tanulmány is kimutatta, hogy az unokák számtalan módon képesek fiatalon tartani a testet-lelket, és ezáltal egészségesebbé tesznek.

Az unokázás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát
2014-ben Ausztráliában, a Nők egészséges öregedése projekt kutatói azt találták, hogy azoknál az idősebb nőknél, akik rendszeresen vigyáztak az unokáikra, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór és más kognitív betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik ezt nem tették.

A tanulmányban a kutatók 186, 57 és 68 év közötti nő kognitív képességeit (érzékelés-észlelés, figyelem, megfigyelőképesség, emlékezet, gondolkodási funkciók) vizsgálták egy tesztsorozatban. A csoportban 120 nő volt nagymama és 9%-uk végül visszalépett a tesztsorozattól, mondván, a család túlságosan legfoglalja őket, és így nem tudnának 100 százalékosan koncentrálni a feladatra.

A kutatók azt találták, hogy azok a nagymamák, akik legalább egyszer egy héten vigyáztak az unokáikra, mutatták fel a legfejlettenbb kognitív képességeket Ugyanakkor az is kiderült, hogy az unokákkal eltöltött túl sok idő is káros hatással is van a mentális egészségre, ezért tanácsos legfeljebb heti 4 napot bébiszitterkedni.

- Tudjuk, hogy azok az idősebb nők, akik aktív családi életet élnek, sokkal jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek, és ezáltal náluk alacsonyabb a demencia kialakulásának kockázata, de jóból is megárt a sok - hangsúlyozta Dr Margery Gass, észak-amerikai Menopauza Társaság ügyvezető igazgatója. Az azonban nem derült ki, hogy pontosan miben nyilvánul meg a negatív hatás.

Az unokák erősítik az immunrendszert
Többféleképpen is kényeztethetjük az unokákat, és a kutatás azt sugallja, hogy a velük eltöltött minőségi idő nem csak a mentális egészség megőrzésében segít, hanem hosszú távon a testre is jó hatással van.

Dr. Kristine Arthur szerint az, hogy átöleljük az unokákat vagy megfogjuk a kezüket, erősítheti mindkettőjük immunrendszerét.

- Amikor az ember rendszeresen megérinti, megöleli a szeretteit, az gyakran csökkenti a gyulladásos sejtek számát és növeli a harcos fehérvérsejtek számát - nyilatkozta a doktornő A Readers Digestnek.

A Virginia Egyetemen készült tanulmány szintén erre mutatott rá: azt találták, hogy azoknak a nagyszülőknek, akik rendszeresen megölelgetik az unokájukat, nőtt a fehervérsejt-száma, csökkent a stresszszintjük és mellette megemelkedett az oxitocinszint, vagyis a szeretethormon szintje.

- Egy puszi, egy simogatás, vagy csak az, hogy fogjuk egy szerettünk kezét egyfajta nyugalmat, békét, biztonságot ad, ha stresszesek vagyunk. A stresszoldás késlelteti a tolomerek lerövidülését (alapvető részei az emberi sejteknek, amelyek befolyásolják a sejtjeink korát), ami az öregedéssel jár - tette hozzá Walter Nieri gerontológus.

Az unokák megtanítanak aktívnak lenni és maradni
Lehet, hogy elfelejtetted, hogyan kell energikusnak, mozgékonynak lenni, hiszen a saját gyermekkorod már évtizedekkel ezelőtt volt, de valószínű, hogy az unokáid segítenek erre emlékezni.



Bár a nagyszülő hajlamos lehet arra, hogy csak figyeli az unokák egész napos nyüzsgését, a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az egészség szempontjából sokkal hasznosabb, ha a tevékenységekben aktívan részt is vesz a nagyi vagy a nagypapa.

A kutatások szerint a nagyszülők 58%-a vesz részt olyan tevékenységekben, mint a sportolás és kertészkedés az unokákkal, és ők azok, akiknél sokkal valószínűbb, hogy aktívak maradnak később is, nem mint azok az idős felnőttek, akiknek nincs unokájuk.

Az nem újdonság, hogy a testmozgás előnyökkel jár - már széles körben dokumentálták a testmozgás előnyeit az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó embereknél is. A mozgás és az aktív életmód nem csak javítja az ízületi mobilitást és növeli a fizikai erőt és energiát, de hozzájárul a nyugodt alváshoz, erősíti a kognitív funkciókat és segít megelőzni a rossz közérzet és a betegségek kialakulását is.

Forrás: Telegraph.co.uk
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.06.29