2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával! Mariann óvó néni ismét egy nagyszerű ötletet mutat! Ezzel a filléres ötlettel a kisgyerek finommotoros mozgását fejlesztheted, melyet elkészítés után, otthonotokban közösen is játszhattok.

A kéz ügyesítése mellett remek alkalom és gyakorlási lehetőség nyílik a színek megismerésére, a helyes írás és olvasási irány gyakorlására, valamint fejleszti a figyelemkoncentráció készséget, a türelmet és a kitartást.



Tojástartóból képességfejlesztő játék


Amire szükségetek lesz
-    Tojástartó
-    Csipesz
-    Pom- pom (kreatív hobbi boltokban kapható)
-    Tempera és ecset
-    Tálka vagy tálca

A képességfejlesztő játékeszköz elkészítése
1. A tojástartót olyan színekkel festjük be, amilyen a pom-pom színei.
2. A tálkába vagy a tálcára helyezzük a pom-pom golyókat.
3. A gyermek csipesszel kiválaszt egyet (például piros színű pom-pom), majd az ugyanolyan színűre festett (piros) tojástartó „rekeszébe” helyezi.  

Fontos: Mindig balról-jobbra, azaz a tálcáról a tojástartóba helyezik át a gyerekek a színes golyókat. Ez az írás és olvasás helyes irányának a begyakorlását segíti elő.

Tipp: A kisebb gyermekek (3-4 év) csipesz használata helyett, bátran használják az ujjaikat. A pom-pom kivétele a három ujjal történik, ennek a fogásnak a gyakorlása már az írás előkészítését is segíteni fogja.  

Nézd meg a fél perces videót, hogy hogyan készül a játék



Alternatív verzió - hogy a számolás is jobban menjen
Pom pom golyók helyett használhattok színes gyöngyöket, gombokat vagy akár színes cukorkákat is.



Ha a számokat is gyakorolnád az unokáddal, akkor írd be a tojástartó egyes rekeszeibe a számokat 1-12-ig (vagy ahány rekesz van a tartóban) - akár sorba, akár összevissza. Az unokád feladata, hogy annyi gombot vagy más apróságot tegyen a rekeszbe, ahányas számot látja benne. Itt babszemeket is használhattok, hiszen a szín nem lényeges.

Szerző: Mariann óvó néni
Videó: Youtube
Fotó:momtastic.com
Indexfotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.01.05