Messze lakik az unokád? Szuper ötletek, hogy mindig kapcsolatban maradjatok

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Messze lakik az unokád? Szuper ötletek, hogy mindig kapcsolatban maradjatok Nagyszülővé válni csodálatos folyamat, ám nem minden nagymamának és nagypapának adatik meg, hogy naponta vagy hetente többször láthassa szeretett unokáját. Akár a munka, akár más miatt - főleg manapság - könnyen előfordulhat, hogy a nagyszülőket több száz, vagy akár több ezer kilométer is elválasztja az unokájuktól. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehet folyamatosan ott lenni a kisunoka közelében anélkül, hogy az ember fizikai valójában ott lenne? Ehhez adunk praktikus ötleteket, amik megkönnyítik a kapcsolattartást és kevésbé kínzóvá teszik a két látogatás között kivárandó időt.

Természetesen ahányszor csak lehet, legyél a kisunokákkal, hiszen az öleléseket semmi sem pótolhatja. Hogy mennyi időt töltesz náluk, az egyén- és családfüggő, inkább az unokák életkorához és a család ritmusához igazodj, semmint mindenféle alapelveket kövess.

Ha nagy a távolság és megoldható, olykor-olykor, kompromisszumos megoldásként találkozhattok félúton is, egy szép kirándulóhelyen, ahol eltölthetitek a napot. Ám ha a személyes találkozás csak ritka, jöhetnek az áthidaló megoldások.

Online kapcsolattartás


Szerencsére a mai nagyiknak a telefonálás mellett számos online lehetősége van, hogy kapcsolatban maradjanak az unokáikkal. Többnyire csak egy programot vagy alkalmazást kell telepítened a számítógépre, és már indulhat is a csevegés vagy a videóbeszélgetés. Képcserére alkalmas a Facebook és a Skype, ráadásul mindkét programban ingyen telefonálási és videóhívási lehetőség is rendelkezésre áll. Sokan használják a Vibert, melyen szintén csevegni, fotót küldeni és ingyen beszélni lehet. A lényeg, hogy egy kedves, mosolygós képet is tölts fel a profilod mellé, hogy ha nem is videón beszéltek, akkor is tudjon arcot társítani a kicsi a hanghoz vagy szöveghez.

A nagyi mesél
A legkisebbeknek mesélhetsz is online – elég megvenni hozzá ugyanabból a lapozgatós mesekönyvből két példányt, és míg te a saját példányodat olvasod, addig a kisunokád az anyukája vagy apukája ölében nézegetheti a képeket a másik példányban.



Játékos beszélgetés
Néha persze előfordul, hogy a gyerekek éppen akkor nincsenek beszédes kedvükben, amikor hívod őket. Ilyenkor érdemes felrázni őket egy kis játékkal – barkochbázhattok egyet, esetleg lehet a kezed ügyében egy találóskérdés-gyűjtemény, amiből néhányat bedobhatsz neki, tud-e válaszolni rájuk. A nagyobbakat beugratós kérdésekkel is bombázhatod vagy igaz-hamis játékkal.

Mi van a postaládában?


A levelek varázsa
Talán éppen azért, mert manapság az ember mindent interneten keresztül intéz, a régimódi, klasszikus levelezés különlegességnek számít. Lepd meg unokádat egy-egy szép képeslappal vagy néhány kézzel írt sorral - az sem baj, ha a kicsi még nem tud olvasni, majd a szülei felolvassák neki a nagyi levelét. Célszerű a szülőknek szólni, hogy egy külön kis dobozba (cipősdoboz remekül megfelel a célnak) gyűjtsék a leveleidet és a képeslapokat, így az unokád is bármikor előveheti és nézegetheti.

Kézzel készített lapok
Készíthetsz egyedi képeslapot is! Fotózd le a kedvenc foteljét, a kiskertet a virágokkal, ahol együtt szoktatok kertészkedni, vagy válassz ki egy-két közös képet, ami a legutóbbi találkozásotok alkalmával készült. Vidd be a fotókat digitális formában (CD-n, DVD-n vagy pendrive-on) egy fotónyomtató szalonba, és ott helyben kinyomtatják a képet, akár képeslap-méretben is. Önkiszolgáló fotóspultokat találsz a Rossmannban, a DM-ben Utána már csak meg kell címezni és bélyeget ragasztani rá, és kész az egyedi nagyis lap. Ha félted a fotót, akkor egy borítékba is beteheted, úgy is ugyanakkora lesz az öröm.

Ennek egy variációja, hogy levelezőlap méretű kartonpapírokat vásárolsz (vagy akkorára vágsz egy nagyobb karton ívet), megcímzed, felbélyegzed és odaadod az unokád szüleinek. A kicsi aztán hetente rajzolhat vagy írhat valamit a lapra, amit csak be kell dobnia egy postaládába és már megy is a nagyinak az üzenet.

Csomag a nagyitól


Ha olyan távol laktok, hogy csak ritkán oldható meg a személyes találkozás, akkor időről időre küldhetsz meglepetés-csomagot is az unokáknak. Nem az a lényeg, hogy értékes dolgokat küldj, inkább legyen a küldemény egyedi és olyan, amiről a gyerekeknek tényleg te jutsz majd az eszébe. A nagyi kókuszos keksze egy dobozban (ami sokáig eláll), néhány színes kavics az udvarról, egy közös fotó rólatok egy szép keretben - ezek mind-mind emlékeket idéznek és erősítik a kötődést.

Ha a 6-8 éves vagy nagyobb unokád nyaralni indul, küldj neki egy eldobható fényképezőgépet (1-2 ezer forintért már kapható), hogy fotózza le, merre jár. A nyaralás végén aztán kérd meg, hogy küldje vissza. Te előhívatod, és mire újra találkoztok, jó kis program lesz együtt megnézegetni a képeket.

Hasonló célt szolgálhat egy rajzfüzet és egy csomag színes ceruza is a csomagban - kérd meg az unokádat, rajzolja le, mi minden történik vele vagy a nagyobbaktól kérheted azt is, írjanak neked rajzos naplót, amit aztán a következő találkozáskor megmutathat neked.

Fotó: Freepik/pressfoto

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2015.06.24