Milyen ajándékkal lepd meg az unokád? Minek örülnek legjobban a gyerekek?

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Milyen ajándékkal lepd meg az unokád? Minek örülnek legjobban a gyerekek? Az ajándékok mindig tükrözik a nagyszülők személyiségét és az unokákhoz fűződő viszonyát. Melyek a jó ajándékok? Hogyan ajándékozzuk meg az unokát? Szabad-e a szülőket túlajándékozni? Mentálhigiénés szakértőnk válaszol. Kisgyermekkoromban, amikor nyaranként nagyszüleimnél töltöttem a szünidőt, a nagymamám folyamatosan elhalmozott minden földi jóval. A kedvenc ételeimmel, édességekkel, mozijeggyel, állatkerti belépőjeggyel, jégkrémmel, fagylalttal, strandolással, mesével, énekkel, gondoskodással. Mindig ügyelt rá, hogy legyen zsebpénzem, és szép új ruhákat vettek nekem a papával.

Az unokák legszívesebben a közös élményekre emlékeznek vissza
Annak idején jóleső érzéssel fogadtam el a különböző ajándékokat, és a kényeztetést. Mégis legszívesebben a közös élményekre, az együtt töltött időre gondolok vissza. Amikor magával vitt a piacra, vagy vele tartottam rokonokat látogatni, és jól emlékszem, ahogy csendben nézhettem, miként készülnek nagyapám festményei.

Ma már, amikor visszagondolok gyermekkoromnak ezekre az apró, de annál meghatározóbb szeretetteljes momentumaira, a mentálhigiénikus szemüvegen keresztül is emlékezem.  Felfedezem ezekben az ajándékokban a nagyszülő-unoka közötti mélyreható kommunikálás eszközeit is.

A nagyszülők jellegzetes „szeretetnyelve” az ajándékozás
Szeretetnyelvnek nevezzük azt a tipikus kommunikációs formát, amelyet használva az egyes emberek jellegzetes módon, sajátosan kommunikálnak. Amely kommunikációs tartalmak segítségével feltárulhat a kommunikációs partner számára személyiségük leglényegibb, legfogékonyabb része is.
A nagyszülők szeretetnyelve az ajándékozás.

Az ajándékok tükrözik a nagyszülők viszonyát az unokához
Általában véve a nagyszülők imádnak az unokáiknak adni, bármiről legyen szó - egyes esetekben ezzel túl is szárnyalva a szülők anyagi és egyéb lehetőségeit is. Ezek az ajándékok saját tárgyi valójukon kívül magukban hordozzák a nagymama és a nagypapa gondolatait, viszonyulásait unokáihoz. Érzéseiket: szeretetet, aggodalmat, féltést, csodálatot, kompenzációt, jó kívánságot, büszkeséget, útravaló mondanivalót, hitet és reményt. Mindent, amit egy nagyszülő magából adni tud unokájának.

Tanácsok – Milyen ajándékokat vegyünk az unokának?

1.    Hasznos ajándékok
Ne ajándékozzunk fölösleges holmikat, amelyeket igazából csupán a vásárlási kedvünk miatt vennénk meg.

2.    Személyes ajándékok
Inkább ajándékozzunk személyre szabottan, figyelve a gyermek életkorából és érdeklődési köréből fakadó igényeire.

3.    Aktuális ajándékok
Gondoljuk át, hogy aktuálisan mostani életszakaszában mire van szüksége az unokánknak.

4.    Kedvenc ajándékok
Vegyük figyelembe azt is, hogy mi a hobbija, kedvelt elfoglaltsága az unokának, mi az a tevékenység, amit hosszú távon szívesen végez. Például ha olvasni szeret, meglephetjük kedvenc írója könyvével, ha táncolni szeret, egy kényelmes cipőt kaphat vagy egy szép táncos ruhát. Ha a zenét kedveli, egy kedvelt énekes CD-jét vagy zenelejátszó eszközt vehetünk neki.

Milyen értékű lehet az ajándék, amit az unokának veszünk?
Ha a szülő nehezebb anyagi helyzetben van, mint a nagyszülő, hasznos dolog előre megbeszélni egymás között és közösen eldönteni, hogy milyen értékben történjen a vásárlás, és mi is legyen az ajándék.

Szabad-e a szülőket túlajándékozni?
Nem tanácsos túlajándékozni a szülőt a tudta nélkül, mert ez a családtagokban belső feszültségekhez vagy konfliktusokhoz is vezethet, ha egyébként nem elég erős a családtagok közötti kapcsolat. Viszont ha a kapcsolat alapja nem az ajándék maga vagy nem a pénzen alapszik, hanem az egymás iránti szereteten és bizalmon, és nem zavar be némi spontaneitás sem, akkor bátran lehet ajándékozni az unokát. Természetesen ekkor sem hasznos mértéktelenül vásárolni és értelmetlen dolgokra pénzt költeni.

Ajándékozzuk meg az unokát jeles napjaira: szülinapra, névnapra, gyermeknapra, ballagásra, szalagavatóra, a gyermekkor mérföldköveit megpecsételve.

Legszebb ajándék a közös élmény
Véleményem szerint a legszebb ajándék mégis csak a közös élmény, az együtt töltött idő. Az élmény, amit együtt élhetünk meg a szeretett személlyel, az élmény, amelyre egész életünkben szívesen és szeretettel gondolhatunk vissza.

Szerző: Balassa Olívia
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2015.06.04