Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Szülőklapja képHurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-07-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Tapasztalataim szerint manapság már az iskolaválasztás is erősen próbára teszi a szülők idegeit, hosszas tanakodás, mérlegelés, részletes információgyűjtés előzi meg a döntést. Aztán jön a felvételire (!) való felkészítés, gyakorlás, majd az izgalom, hogy sikerül-e a vágyva vágyott intézménybe bejuttatni a csemetét. Egy szó, mint száz, csupa stressz és izgalom övezi sok családban ezt az időszakot.

„Ki ne szeretné legjobb helyen tudni imádott unokáját?”
Arról külön lehetne elmélkedni, hogy miért is tulajdonítunk ilyen kiemelt (véleményem szerint túlságosan is kiemelt) jelentőséget az általános iskola kiválasztásának. Most azonban egy kicsit más oldalról szeretném az iskolakezdés gondolatát körüljárni.

Nagyszülőként sem könnyű megélni ezt az időszakot. Természetesen ki ne szeretné a lehető legjobbat adni, a lehető legjobb helyen tudni imádott unokáját? De első és legfontosabb szabályként álljon itt is az, hogy fogadjuk el, a választás és a döntés a szülők feladata. Természetesen, ha kérik, elmondhatjuk saját meglátásunkat, de a legjobb szándékkal se bombázzuk az egyébként is stresszes szülőket a mi meglátásainkkal, ötleteinkkel, véleményünkkel!

3 dolog, amit egészen biztosan NE tegyünk, ha első osztályba készül szemünk fénye:

1.    „Így nem viselkedik egy iskolás” - kerüljük!
NE emlegessük fel úton-útfélen, hogy ő már nagy iskolás, és egy nagy iskolás így nem tesz, így nem viselkedik, így nem beszél, stb., stb., stb. Ne rakjunk a vállára felesleges terhet! A váltás, az új környezet, az új feladatok, egyáltalán az ismeretlenbe való belépés még akkor is izgalommal tölti el a kicsit, ha várja az iskolát. Ne nehezítsük a dolgát!

2.    „Az iskolában nem lehet majd…” - kerüljük!
NE mondogassuk, hogy az iskolában mit nem lehet majd (ennyit beszélni, ugrálni, stb.) és mit kell majd (figyelni, szótfogadni, stb.) csinálni! Ez az életkor a hihetetlen tudásvágy és érdeklődés kora - ne törjük le a gyerek kedvét azzal, hogy máris korlátokkal fenyegetjük!

3.    Előre tanítgatás – kerüljük!
NE gyakoroltassuk a különféle, ráadásul elég változó színvonalú foglalkoztató füzetekből! NE tanítgassuk előre! Különösen igaz ez ott például, ahol esetleg már van olyan óvodástárs vagy a miénkkel egykorú ismerős gyermek, aki már tud olvasni, és a család hajlamos azt hinni, hogy ezért az olvasni nem tudó gyermekük hendikeppel indul majd az iskolában.

3+3 dolog, amivel sokat segíthetünk az iskolába készülő unokánknak

1.    Beszélgetés - beszéltetés
Beszélgessünk vele sokat! Meséltessük azokról az eseményekről, amik napközben történtek vele! Keressük azokat a könyveket, amelyekben sok, mozgalmas kép van: beszéltessük a képről a gyereket! Mondjon minél több bővített mondatot az eseményekről! Határozzon meg irányokat (előtte, mögötte, alatta, stb.), viszonyokat (kisebb-nagyobb, keskenyebb-szélesebb, hosszabb-rövidebb, stb.). Gyűjtsünk minél több jelzőt egy-egy tárgyról, személyről, akár verseny formájában is. Ez a fajta tevékenység sokat segít majd az olvasásnál, hang és betűtanulás előkészítésekor.

2.    Koncentrációt fejlesztő feladatok - játékosan
Játsszunk „keresős” játékokat! Ehhez már kiváló könyvek vannak, de az interneten is találhatunk számos ötletet. Játszhatunk „mi változott” játékokat is (egy kendővel letakarunk néhány tárgyat, és felváltva változtatunk rajtuk valamit; elsőként eltűnhet az egész tárgy, de változtathatunk a sorrenden, az irányon, valamely részletén egy tárgynak). A figyelem koncentráció és a megfigyelőképesség fejlesztésére egyaránt alkalmasak ezek a játékos feladatok.

3.    Írást előkészítő feladatok - játékosan
Gyúrjunk tésztát, válogassunk babot, lencsét, fűzzünk száraz tésztát vékony spárgára (itt a formák ritmikus váltakozására is figyelhetünk), válogassunk 4-5 cm-esre vágott cérnaszálakat – és máris előkészítjük a finommotoros mozgásokhoz az aprócska kezeket. És persze mindez játéknak sem utolsó!

4.    Játékos számtan
Kérjük meg a kisunokát, hogy segítsen a mosáshoz színek szerint szétválogatni a ruhákat, vagy párosítsuk együtt a megszáradt zoknikat. Meg is számolhatjuk közben, kinek hány zoknit, pólót, nadrágot tettünk a szekrényébe. Megbeszélhetjük, miből volt több, miből volt kevesebb.

5.    Stresszoldás családi történetekkel
A stresszes iskolakezdés elkerülésére mesélhetünk vicces emlékeket saját vagy a szülők kisiskolás éveiből. Elmesélhetjük, nekünk, vagy Anyának, Apának mi esett nehezére az iskolában, hogyan oldódott aztán meg a dolog. Egy a fontos: érezze a gyermek, hogy ha szorong, tart az iskolától, az nem az ő gyengesége, hanem az ismeretlen helyzettel együtt járó érzelmi állapot, DE lehet ellene tenni, elmúlik, nem fog állandósulni, ha tesz(ünk) ellene.

6.    Pozitivitás
És ha az iskola szóba kerül, arról beszéljünk, milyen jó lesz, hogy mennyi mindent fog tudni, milyen sok új gyereket fog megismerni, mennyi vidám dologban lesz majd része…

…hiszen hosszas tanakodás, mérlegelés, részletes információgyűjtés után Anya, Apa végre megtalálta a legjobb iskolát, és ott ugye sok mindent meg fog tudni a szuper tanító néniktől, csupa izgalmas, és vidám dologban lesz majd része.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Freepik/bearfotos

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Pihenésre, lazításra vágysz?
Olyan helyet keresel, ahol akár az egész család ki tud kapcsolódni? Ahol minden korosztályra gondolnak?
Kattints ide, és nézd meg az akciós ajánlatokat! >>


vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nagyszülő, unoka, iskolakezdés, iskolaelőkészítés, óvodás gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?

Nagyszülőként szolgálatkészen állunk unokáink rendelkezésére, és szinte mindent megteszünk helyettük: bekötjük a cipőjüket, megkenjük a kenyerüket, megmossuk helyettük a kezüket, és legfőképpen rájuk hagyunk mindent… És miért baj ez? – kérdezi sok nagyszülő; hiszen nekünk már ’csak szeretni kell az unokákat, nem pedig nevelni’. De, biztos így van ez? Cikkünkből megtudod.

tovább a cikkre
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!

Miért kell egészen kis kortól mondókázni a kisunokának? Milyen hatással van a közös éneklés az óvodáskorú gyerekekre? Milyen énekes-zenés játékokat ajánl szakember otthonra, amivel nem csak a zenei hallás, hanem a mozgás, koncentráció és egy sor más képesség is fejleszthető.

tovább a cikkre
Csúnyán beszél az unokám! Mit tehetünk?! - Óvónő válaszol
Csúnyán beszél az unokám! Mit tehetünk?! - Óvónő válaszol

A csúnya beszéd általában az óvodás korra jelenik meg. Mi a legfontosabb szabály abban az esetben, ha elkezd csúnyán beszélni a kisunoka? Mit akar a gyerek elérni a csúnya beszéddel és trágár szavakkal? Hogyan reagáljunk: büntessünk, viccelődjünk? Óvónő szakértőnk elmondja, hogy mi a helyes megoldás.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fültisztító pálcika: havonta közel 1000 gyerek kerül kórházba fültisztító pálcika okozta sérülés miatt! - Miért veszélyes a használata?

vissza vissza