Megújul az ötszáz forintos bankjegy! - Hogyan néz ki az új ötszázas? Meddig lehet fizetni a régi ötszázassal?

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


Megújul az ötszáz forintos bankjegy! - Hogyan néz ki az új ötszázas? Meddig lehet fizetni a régi ötszázassal? Megújul az ötszáz forintos bankjegy! Meddig lehet fizetni a régi ötszázassal? Hogy néz ki az új ötszázas? Hivatalos közlemény! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben megkezdett bankjegycsere programja hamarosan lezárul, a bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos is - mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a jegybank keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az eseményen a monetáris tanács keddi ülésére vonatkozó kérdésre Gerhardt Ferenc elmondta: a tanács nem foglalkozott a forint árfolyamával, a kérdésben továbbra is a monetáris tanács június 19-i közleménye és az akkor publikált inflációs jelentésben foglaltak az irányadóak.
    
Két lépcsőben történik a csere
Az alelnök bankjegycseréről elmondta: az új bankjegyek kibocsátása ezúttal is két lépcsőben történik majd, először a kibocsátási rendelet kihirdetésével 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik a megújított 500 forintos bankjegy, majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére.

Megújul az ötszáz forintos bankjegy! - Hogyan néz ki az új ötszázas? Meddig lehet fizetni a régi ötszázassal?

Jelezte: a felkészülési időszak lezárását követően, 2019. február 1-től lehet fizetni majd az új 500 forintos címlettel.

Meddig jó a régi ötszázas?
A most használatos 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig lehet majd fizetni, ezt követően az MNB bevonja.
    
Pataki Tibor, az MNB Készpénzlogisztikai Igazgatóságának vezetője elmondta: a régi 500-as bankjegyet a bankok és a posta a bevonástól még 3, az MNB pedig 20 évig térítésmentesen cseréli újra.

Bár az új 500-as júliustól hivatalos fizetőeszköz, forgalomba csak jövő februárba kerül, az átmeneti időszakban a jegybank - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz - támogatást nyújt a készpénzt elfogadó automaták üzemeltetőinek az új címlet elfogadására és a kereskedelmi partnereket is tájékoztatja az új bankjegy megkülönböztető jegyeiről, hogy a bankjegyek valódisága könnyen ellenőrizhető legyen.

Pataki Tibor azt is jelezte: a forgalomban lévő bankjegyek 83 százalékát már lecserélték. A fennmaradó részt a még forgalomban lévő 10 ezer forintosok, a szintén már lecserélt, de még forgalomban lévő 1000 forintosok és a most cserére szánt 500 forintosok teszik ki.

Régi ezres-új ezres
A március óta forgalomba került ezer forintosok 68 százalékát már lecserélték, idén novembertől a régi ezresekkel a kereskedelmi forgalomban már nem lehet fizetni.

Megéri a csere?
A visszaéléseket nézve az új bankjegyek beváltak, tavaly 600-700 hamisítványt foglaltak le a hatóságok. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, leginkább a régi bankjegyeket hamisítják, ám a hamisítványok döntő része megtévesztésre nem alkalmas, a biztonsági elemek alkalmazása nélküli hamisítványok leginkább színes fénymásolatok voltak.

Olvasd el ezt is!
Meddig lehet a régi ezresekkel fizetni? Hivatalos közlemény »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2018.07.04