Figyelem! Így változott meg a csekkbefizetés a postán - Mikor szükséges felmutatni a személyi igazolványt, lakcímkártyát?

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Figyelem! Így változott meg a csekkbefizetés a postán - Mikor szükséges felmutatni a személyi igazolványt, lakcímkártyát? Postai csekkbefizetés: egyes csekkek használatához személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni, a rendelet június 26-tól van érvényben. Egy június 26-án hatályba lépett Európai Uniós rendelet alapján egyes csekkek használatához személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni - közölte a Magyar Posta kedden az MTI-vel.

M jelzés a csekken - nem kell igazolni magad
A tájékoztatás szerint továbbra sincs adatrögzítési kötelezettség az M (mentes) jelzésű csekkeknél, ezek többnyire adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt hatósági csekkek.

FM jelzés a csekken - kellhet a személyi igazolványod és a lakcímkártyád
Az FM (feltételesen mentes) jelzésű csekkeknél - ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek - 300 000 forint felett szükséges a személyazonosítás.

Nincs jelzés a csekken - igazolnod kell magad
Ha a csekken egyik jelzés sem szerepel, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, ilyen esetben személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni.

A Magyar Posta a változást a cég honlapján, illetve a postákon  hirdetményben tette közzé.

Miért volt erre szükség?
A postai eljárást érintő változás hátterét jelentő szabályozás kötelezi a fizetési szolgáltatókat a személyi adatok ellenőrzésére azonnali hatállyal, minden tagállamban 2017. június 26-tól, emellett a pénzmosás elleni 2017. évi LIII. törvény is előírja ezt a kötelezettséget. Ezeknek tett eleget a Magyar Posta, áll a posta honlapján.

Forrás: MTI
Fotó: posta.hu

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2017.06.28