Egy újabb elismerés Bálint gazdának! A népszerű kertészmérnök kapta meg idén a Magyar Szabadságért díjat

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Egy újabb elismerés Bálint gazdának! A népszerű kertészmérnök kapta meg idén a Magyar Szabadságért díjat Bálint György kertészmérnök, a július 28-án a 99. születésnapját ünneplő "Bálint gazda" kapja 2018-ban a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított elismerést, a Magyar Szabadságért-díjat, melyet június 30-án, szombaton adnak át Gödöllőn. A Magyar Szabadságért díjat Bálint György életútja és értékmegőrző tevékenysége elismeréséül veheti át - tájékoztatta az alapítvány csütörtökön az MTI-t.

Bálint György kertészmérnök, a július 28-án a 99. születésnapját ünneplő  "Bálint gazda" kapja 2018-ban a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított elismerést, a Magyar Szabadságért díjat, melyet június 30-án, szombaton adnak át Gödöllőn.

Mit kell tudni Bálint Györgyről?
Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.

1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került. Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.

Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

A nagyközönség leginkább a televízióból ismeri: 1981–2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa volt Bálint gazdaként, ahol mezőgazdasági, kertészkedési jótanácsokkal látta el a nézőket. Jelenleg a Facebookon is megtalálható, unokája segítségével posztol a közel félmilliós követőszámmal rendelkező Facebook-oldalára. Egyetlen fia, Bálint János szintén kertészmérnök.

Ismét díjazták Bálint gazdát! A népszerű kertészmérnök kapta meg idén a Magyar Szabadságért-díjat

A humanizmus és demokrácia képviselője
A Magyar Szabadság Napja Alapítvány közleményében kiemeli: Bálint György a humanizmust és a demokráciát tartotta és tartja ma is a legfontosabb értéknek az egyén és a társadalom életében.

A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez.

A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. Az elismerést első alkalommal Nemeskürty István író vehette át, 2017-ben a Kaláka együttes kapta.

Bálint György, aki egyébként július 28-án már a 99. születésnapját  ünnepli, tavaly a Prima Primissima díjat is megkapta munkásságáért. A Prima Primissima díjazottjairól bővebben itt olvashatsz »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2018.06.29