Mit gondolnak az unokák a nagyszülőkről? - 5-18 éves fiatalokat kérdeztek meg, meglepő válaszokat kaptak tőlük

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Mit gondolnak az unokák a nagyszülőkről? - 5-18 éves fiatalokat kérdeztek meg, meglepő válaszokat kaptak tőlük Az elfelejtett generáció - egyre többször emlegetik így a nagyszülőket, mivel a leszármazottak túl elfoglaltak ahhoz, hogy foglalkozzanak velük. Egy brit felmérésben a megkérdezett 18 évnél fiatalabbak fele nem tudta megmondani, nagyszüleinek mi volt annak idején a foglalkozása. Az elfelejtett generáció - egyre többször emlegetik így a nagyszülőket, mivel a leszármazottak túl elfoglaltak ahhoz, hogy foglalkozzanak velük. Egy brit felmérésben a megkérdezett 18 évnél fiatalabbak fele nem tudta megmondani, nagyszüleinek mi volt annak idején a foglalkozása, írja a Család.hu.

Nem jut idő a nagyszülőkre - állítják egy brit felmérés készítői. Az unokákat mostanság túlságosan lefoglalják a mindennapi teendők, így a felmenőkkel már nem tudnak foglalkozni. A szakadék egyre mélyül, és minél nagyobb a korkülönbség, annál kevésbé jutnak “közös platformra” a két generáció tagjai.

Így viszonyulnak az unokák a nagyszülőkhöz
Az Independent című brit lapban megjelent felmérés ezer 5 és 18 esztendő közötti fiatalt kérdezett meg:
- mindössze ötödük mondta, hogy meghallgatja nagyszülei történetét arról, annak idején ők hogyan éltek, merre dolgoztak, hogy találkoztak egymással
- a válaszadók több mint felének fogalma sem volt arról, nyugdíjazása előtt mivel foglalkoztak a nagyszülei, sőt, elmondásuk szerint eszükbe sem jutott, hogy erre rákérdezzenek
- minden tizedik fiatal jelezte, hogy a dolog nem is érdekli, általában azért találkozik az öregekkel, hogy zsebpénzt kapjon tőlük
- 23 százalékuk azt mondta, azért tud keveset a nagyszülőkről, mert kevés idő jut a beszélgetésre



Sokat lehetne tanulni a nagyszülőktől
Elfelejtett nemzedékként kezdik emlegetni a szigetországban az idős embereket, még azokat is, akiknek vannak gyermekeik. A lapban hangsúlyozzák, szükség lenne arra, hogy ez a nemzedék elmesélje, milyen heroikus küzdelmet folytatott évtizedekkel ezelőtt a mindennapokban, hogyan teremtették meg a mostani jólétet. Bár tényszerűen ezekkel mindenki tisztában van, sokan mégsem kérdeznek erre rá - pedig a mostani nemzedék is sokat profitálhatna a nagyszülők tapasztalataiból, ha lenne, aki meghallgassa őket.

Mennyit találkoznak az unokák a nagyszülőkkel?
Az ifjak kétharmada minden héten ellátogat a nagyszülőkhöz, azonban a felmérés szerint a többség ezt csak azért teszi, mert a szülei erre nyomatékosan megkérik. A fiatalok kicsit több mint harmada (39 százaléka) beszél legkevesebb heti egyszer telefonon, vagy valamilyen internetes platformon keresztül a nagyszülőkkel, de alig valaki kérdez a múltról, a régi történetekről. Éppen ezért sokan (harmaduk) nem tudja, hogy a nagyiknak volt, vagy van-e bármilyen különleges képessége, képzettsége.

Ha a beszélgetések nem is feltétlenül a múltról szólnak, a nagyszülők szerepe és jelentősége szerencsére a megkérdezett 5-18 év közötti brit ifjak számára is pontosan az, mint szüleik esetében. Minden második fiatal mondta azt, hogy az idős ősök barátságosak és szeretetreméltóak, sőt, egyenesen úgy érzik, hogy viccesek. Sokkal jobb hangulatban lehet velük időt tölteni, mint a szülőkkel - vélekedtek.

A kapcsolatteremtési nehézségek egy részét vélhetően az új kommunikációs csatornák használata okozza. Miközben a fiatalok szinte folyamatosan az online térben tartják egymással a kapcsolatot, az idősebbekkel nehéz chatelni, azért is, mert nincsenek ilyen eszközeik, applikációik, másrészt képtelenek az ifjoncok csevegési tempóját tartani.

Forrás: Csalad.hu
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2018.06.06