Itt a medvehagyma-szezon! Medvehagyma szedése, medvehagyma gyógyhatása - Kinek nem szabad medvehagymát enni?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Itt a medvehagyma-szezon! Medvehagyma szedése, medvehagyma gyógyhatása - Kinek nem szabad medvehagymát enni? Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!


Ésszel és mértékkel - medvehagyma-kisokos



Az enyhe tél és a szokatlanul erős felmelegedéssel érkező márciusi tavasz ideális körülményeket teremtett a medvehagyma számára
Ez a jellegzetes fokhagymaszagú, sokoldalú gyógyhatással rendelkező növény az ország számos régiójában megterem. A nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan és főleg mekkora mennyiségben szedjük ezt az értékes növényt.

Olvasd el ezt is!
Medvehagymás receptek »


A medvehagymát hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó gyöngyvirággal
A legfőbb különbség az illat: a növényt megdörzsölve éreznünk kell a könnyen felismerhető hagymaszagot. Árulkodó jellegzetesség a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt.

Virágzás után még könnyebb a dolgunk: a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.



Ha sikerült azonosítani a medvehagymát, az nem jelenti azt, hogy korlátlanul haza is vihetjük
A legfontosabb szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos! Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél nagyobb mennyiségben vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni.



Természetvédelmi területen emellett szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat!

Somogy megyében a Zselici, Kaposvári és Iharosi Erdészeteinek területén lehet medvehagymát találni
Mindenkinek azt javasolják, a szabályokat betartva, de nyugodtan gyűjtsék és fogyasszák a növényt. Gyógyhatása és vitamintartalma ugyanis egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után.

Mire jó a medvehagyma?
- fokozza az étvágyat
- fokozza az emésztőrendszer működését
- fertőtleníti a bélrendszert
- csökkenti a vérnyomást
- C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét
- jó légúti megbetegedések, hurut ellen

Véralvadásgátló szerekkel együtt ne fogyassz medvehagymát, mert fokozódhat a vérzéshajlam. Ugyancsak emiatt nem javasolt hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett szabad véralvadásgátlót vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Olvasd el ezt is!
Gyógynövénykereső: Melyik gyógynövény milyen betegség ellen jó? »

Forrás és fotók: Sefag Zrt.; hazipatika.com

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.03.14