Miért tesznek horgolt, színes polipokat a koraszülött kisbabák mellé? - A magyar koraszülött osztályokon is egyre gyakrabban felbukkannak!

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Miért tesznek horgolt, színes polipokat a koraszülött kisbabák mellé? - A magyar koraszülött osztályokon is egyre gyakrabban felbukkannak! Van az úgy, hogy egy baba idő előtt születik, és az anyukája, nagymamája nem foghatja kézbe, hiszen inkubátorban kell töltenie élete első heteit, hogy kellőképpen készen álljon a világra. Hogy a törékeny kis emberkéknek megkönnyítsék a kórházi időszakot, nagyon kedves és hasznos ötlettel álltak elő Dániában - amit aztán a hazai koraszülött osztályok is átvettek. A kisbaba születésére minden bizonnyal örömmel készülődnek nem csak a leendő édesanyák, hanem a nagymamák is, és bizonyára ezerszer is elképzelik gondolatban, milyen lesz majd a picit ölelni, puszilgatni, beszívni az illatát.

Ám van az úgy, hogy egy baba idő előtt születik, és az anyukája, nagymamája nem foghatja kézbe, hiszen inkubátorban kell töltenie élete első heteit, hogy kellőképpen készen álljon a világra.

Hogy a törékeny kis emberkéknek megkönnyítsék a kórházi időszakot, nagyon kedves és hasznos ötlettel álltak elő Dániában - amit aztán a hazai koraszülött osztályok is átvettek.



Ahogy a koraszulott.com Facebook-oldalán olvasható, 2013-ban egy csapat dán önkéntes kezdett el koraszülött babák számára kis polipokat horgolni. A polipkák karjai amellett, hogy az ölelést, a biztonságot szimbolizálják, abban is segítséget nyújtanak, hogy a csövek helyett azokat fogják, azokba kapaszkodjanak a kicsik. A köldökzsinórt is hivatott pótolni a polipok karja, amelynek megragadása az anyaméh biztonságát eleveníti fel a koraszülött babákban, nyugtatólag hatva rájuk.

Magyarországon is alkalmazzák a kis polipokat
Mint írják, a kezdeményezés hamar pozitív visszhangot kapott, és a koraszülött osztályokon elkezdték alkalmazni a kis nyolckarúakat. A világ számos országában elterjedt használatuk, Magyarországon 2015-ben a KORE - Koraszülöttekért Országos Egyesület - a dán ötletgazdák áldásával kezdte el a minta adoptálását Varga Kati (Vatikati) segítségével. Az általa leírt minta jóváhagyása után 2016 júliusában kerültek a hazai koraszülött osztályokra az első polipkák.

Neonatológus szakemberekkel konzultálva az esetlegesen felmerülő problémákról (pl. tisztíthatóság, sterilizálás) további finomítások után végül kialakult az a standard, ami mindenben megfelel a honi feltételeknek. A végleges minta kialakításánál fontos szempont volt, hogy a koraszülő anyukáknak is kedves jelenség legyen kisbabájuk első "társa". A kis polipok a KORE színeiben ekkor kapták meg a Korip nevet.



A Koripok a koraszülött osztályokon még az inkubátorban válnak a babák első barátjává, és társuk marad a hazamentelük után az otthonukban is. Fontos hangsúlyozni, hogy a minta jogvédett, és a dán ötletgazdák tulajdona, kreskedelmi forgalomba nem hozható.

Így segíthetsz te is a koraszülött babáknak!
Ha támogatnád a kezdeményezést, a KORE szívesen fogad adományként minőségi pamut fonalat, (Amigurumi horgolására alkalmas 100% pamut, 125/50g, 2-3-as horgolótűhöz), amelyet személyesen átvesznek a KORE rendezvényein, illetve várják a felajánlásokat a danna@koraszulott.com email-címen. Emellett figyeld a Facebook-oldalukat, mert időről időre egy-egy nagyobb városban közös KORIP-horgolást is tartanak!

Forrás: Facebook/koraszulott.com
Fotók: Today.com, Facebook/koraszulott.com

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2017.03.03