Fotókon 7 elképesztően ötletes játszótér, ahonnan egy gyerek sem akar hazamenni

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Fotókon 7 elképesztően ötletes játszótér, ahonnan egy gyerek sem akar hazamenni Különleges játszótereket mutatunk be a nagyvilágból, ahol a gyerekek meséket idéző helyszíneken, az óriások birodalmában játszhatnak hatalmasakat. Ezek mindegyike rendkívül kreatívan kialakított álomjátszótér, ami a kicsik gyermekkorát hivatott megszínesíteni, és még boldogabbá tenni. Ilyen játszótér kellene nálunk is minél több, mert ne feledjük: "a kultúra a játékban kezdődik."

Játszótéri cikksorozatunk első részében 4 különleges budapesti játszóteret mutattunk be, amelyek a mesék világába röpítik a gyerekeket. Ha még nem jártatok a Pom Pom, a Vuk, a Budavári Mátyás király vagy a Bóbita Irodalmi Játszótéren, akkor lassan itt az ideje!
Budapestieknek, Budapestre kirándulóknak a fenti mesejátszótereken túl további 5 izgalmas  játszóteret is bemutattunk, ami nélkül egyszerűen nem telhet el gyermekkor.
Kánikulai hőségre is javasoltunk jó pár szuper játszit, ahol nem csak vizes-pancsolós, patakparti vagy épp vízágyús izgalmak várják a kis örökmozgókat, hanem végre jó nagyokat lehet sarazni, amire nem mindenhol nyílik lehetőség.

Ám nem csak a fővárosban, hanem szerencsére Budapesten kívül is akadnak szép számmal érdekes és különleges játszóterek. Ezek mind olyan helyszínek, amit  akkor érdemes felkeresni, ha a környéken kirándul a család, de akár még egy rövidke kitérőt is megérnek.
Örömmel számoltunk be arról is, hogy az országban már 12 olyan játszótér is akad, ahol mozgássérült gyerekek játszhatnak közösen egészséges társaikkal az integráló játszótéri eszközöknek köszönhetően.

Ezúttal messzelátónkat a nagyvilágra fókuszáltuk, és körbenéztünk, hogy szerte a nagyvilágban milyen különleges játszótereket álmodtak meg kreatív alkotók a mesevilágában élő kis hőseinknek.
A lenti összeállítást végiglapozva érdemes külön megfigyelni, hogy egy-egy kultúra, földrajzi helyszín karaktere miképpen nyomja rá bélyegét egy adott játszótér megjelenésére és funkciójára.


EURÓPA

1. Brumleby - Koppenhága


A skandináv életérzésről az egymás iránti tiszteletet, a szolidarítást, a nyugalom, az élhetőség és a szabadság jut először eszünkbe. A lenti vidám dán játszóterecske is valami ilyesmit sugall. A játszótér terveit a kreatív ötleteiről ismert Monstrum nevű cég készítette. Ha jól megnézzük a képet, akkor szembetűnik, hogy a játszótér házacskái teljesen azonosak a környékbeli lakóházakkal egy aprócska eltéréstől eltekintve - a játszótér megmászható házikói bohókás, ferde változatban készültek. A különös hangulatú játszótér azonnal a képzeletet felülmúló mesevilágba repíti a gyerekeket. Egyszerű, ötletes, vicces, ahol nagyon vidám délutánokat tölthetnek el a környék kis lakói.





Szintén a dán Monstrum nevű cég tervezte a lenti játszóteret egy másik helyszínen, hasonló ötlettől vezérelve.


Fotók: Monstrum

2. Kristineberg-i Slottspark - Stockholm


Szintén a híres Monstrum játszótéri dizájncég tervei alapján készült ez a mesefigurás játszótér, amelynek igazi különlegessége a két 5-5 méter fölötti, fából készült bagoly, de ugyanígy bogarak, gombák és más érdekes óriásokszereplők is megtalálhatók a játszótéren. Nem csoda, ha a gyerekek iskolából hazafelé tartva azonnal földre hajítják az iskolatáskáikat, és nagyokat mozognak a játszásra csábító eszközökön. Jól is teszik.






Fotók: Monstrum

3. Schulbergi játszótér - Wiesbaden


A németországi Wiesbaden büszkélkedhet ezzel a nagyszerű játszótérrel, ami nem szól másról, mint a mozgás öröméről, ahol gyorsan és egykönnyen elfáradhatnak az örökmozgó gyerekek. A környezetbe jól illeszkedő fűzöld színű mászókomplexum tulajdonképpen nem más, mint egy kreatívan kifeszített mászóháló. A játszóteret tervező ANNABAU cég kicsikre és nagyokra egyaránt gondolt: az alsóbb szinteken a kisebbek, míg a felsőbb részeken a nagyobb gyerekek tehetik próbára bátorságukat, ki-ki a maga ügyességi szintjének megfelelően. Itt nincs olyan, hogy kicsiknek vagy nagyoknak való játék - mindenki addig mászik, ameddig tud.




Fotók: ANNABAU


ÁZSIA

4. Meorenuma Park - Japán


A lenti fotók láttán megállapíthatjuk, hogy az ügyes, szorgos japán tervezőknek mennyire másképpen jár az agyuk, mint mondjuk az európai kollégáiknak, nekik a szűk és kis helyekkel praktikusan, jól átgodnoltan kell gazdálkodniuk. A park tervezői úgy gondolták, hogy a színes és vidám szobrok ne csak igényes dizájnelemek legyenek a téren, hanem hasznos célt is szolgáljanak: a kültéri szobrokat nem csak megcsodálni lehet, hanem mászókaként és játszóeszközként is használhatják a gyerekek. Mászni, bújócskázni, fogócskázni egészen máshogyan lehet itt, mint egy átlagos helyszínen.




Fotók: Marcus Trimle

5. Hakone - Japán


Hihetetlen, de igaz: ez a fantasztikus "varázsvilág" (ez is a park japán elnevezése) nagyrészt kézzel kötött, amit Toshiko Horiuchi MacAdam művésznő készített a japán szabadidőpark felkérésére. 1 évig tartott a művésznőnek, hogy "megkösse" az izgalmas mászókát, ahol a gyerek boldogan kúszhatnak, mászhatnak, hintázhatnak, egyensúlyozhatnak kedvükre. Sötétedéskor a játszótér egy igazán hangulatos megvilágítást kap, ami még izgalmasabbá teszi az önfeledt játékot.






Fotók: Masaki Koizum / archdaily.com

AUSZTRÁLIA


6. Pod játszótér - Ausztrália


Az Ausztrál Nemzeti Arborétum a ritkaságnak számító és kihalófélben lévő fakülönlegességeket mutat be a látogatóinak. Ezen az helyen lett a lenti csodajátszótér kialakítva, ami egyediségét tekintve jól illik a környezetébe. A furcsa játszótér egy kedves mesevilágába csöppenti a gyerekeket, ahol óriásmakkoknaban folyhat a végeláthatatlan játék. A fővárosban Canberrában várja a kirándulókat a hatalmas park.






Fotók: Didi, deavita.com

AMERIKA


7. Búgócsiga Játszótér - Atlanta


Különleges, vidám játszótérré változott egy közterület Atlantában. Az észak-amerikai város lakóinak örömére a színes kötelekből font furcsa szerkezetekben kiválóan lehet pihenni, bújócskázni, izgalmasakat játszani. Az alkotók a színes mexikói népművészet mintáiból inspirálódtak.




Fotók: esrawe.com

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2016.09.23