Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Szemtelen a gyerek? Nem fogad szót? Ezt mondd neki, hogy megtegye, amit kérsz - 5 gyakori probléma, 5 megoldás

Szemtelen a gyerek? Nem fogad szót? Ezt mondd neki, hogy megtegye, amit kérsz - 5 gyakori probléma, 5 megoldás

Szülőklapja képMit tegyél, hogyan reagálj, ha az unoka nem teszi meg azt, amire kéred, illetlenül viselkedik, szemtelenkedik? 5 gyarkorlati tanács (nem csak) magatartási és figyelemzavaros unokák szüleinek és nagyszüleinek.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-09-29
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A mai nagyszülőknek számára sokszor nehezen felfogható, hogy egy-egy illetlen, nem megfelelő viselkedés mögött nem feltétlenül nevelési, félrenevelési problémát kell keresni, hanem sokkal inkább idegrendszeri zavarra kell gyanakodni. Amikor ilyen gyanúnk van, érdemes mihamarabb szakember segítségét kérni, hogy a felmerülő kételyeket mihamarabb tisztázzuk, és a gyereknek mihamarabb segíteni tudjunk.

Gyakori tapasztalat, hogy a fiatal szülők hiába próbálják megértetni a nagyszülőkkel a gyerek furcsa, irritáló viselkedésének valódi okát (például ADHD), a nagyszülők mégis máshol keresik az okokat. Például azt gondolják magukban, hogy az anyuka "nem nevelte meg időben" a gyereket, vagy "túlságosan minden rá lett hagyva", esetleg "én megmondtam, hogy egy-két pofon nem ártatott volna ennek a komisz kölöknek".

Csúnyán beszél, nem segít, dühöng az unoka - mi a teendő?
Az alábbiakban álljon itt néhány példa arra, hogy hogyan reagálhatunk nagyszülőként arra, ha egy tanulási- és figyelemzavaros kisiskolás gyerek frusztráltan viselkedik otthon, például csúnyán beszél, nem segít, vagy türelmetlenül félbehagyja a feladatát. Ha tudjuk, mi áll a viselkedése mögött, az segíthet a nyugalmunk megőrzésében, nem beszélve arról, hogy ezáltal segítünk a kisgyereknek is.

Megjegyezzük, hogy a lenti 5 gyakorlatot eredményesen lehet használni figyelemzavar és viselkedési problémától mentes kisiskolás gyerekeknél is. Nem lesz másra szükség, mint egy kis szemléletváltásra, ami bizonyára menni fog, ha az unokánkról van szó.

5 tanács, hogy rávedd kisiskolás unokádat egy feladatra

 

1. Ki szeretnéd kapcsolni a tévét, hogy a lefekvéshez készülődjetek. Ehelyett az unoka csak vigyorog, és ráül a távirányítóra, amikor megpróbálod elvenni tőle.


Magadban ezt gondolod:
Biztosan provokálni próbál. Szemtelenkedik. Nem tisztel.

Ezt mondod - helytelenül:
"Azonnal add ide a távirányítót, és ma holnap nincs tévézés!"

Ez zajlik le ilyenkor a gyerekben:
A hirtelen váltásokra nem tud felkészülni, amik őt meglehetősen zavarják. Gondot jelenthet az unokád számára, amikor egyik cselekvésből egy másikba kell váltani.

Így reagálj eredményesen:
“Tudom, hogy még nézni szeretnéd a tévét. Öt perccel ezelőtt figyelmeztettelek, de úgy tűnik, ez nem működik. Legközelebb az utolsó rész előtt foglak figyelmeztetni. Most itt az ideje lefeküdni. Kapcsold ki a tévét.”

2. Eleinte csendben készíti a házi feladatát, aztán hirtelen sírni kezd, és összefirkálja a lapot.


Magadban ezt gondolod:
Megint megpróbál kibújni a kötelessége alól. Szeret rendetlenkedni.

Ezt mondod - helytelenül:
"Miért bőgsz állandóan? Miért kell összetépni a lapot? Nézd meg, hogy néz ki körülötted megint minden."

Ez zajlik le ilyenkor a gyerekben:
A feladat elkészítésének időtartama frusztrálja. A figyelemzavara megnehezítheti, hogy ellenőrizze a saját munkáját, vagy hogy ne hibázzon.

Így reagálj eredményesen:
“Látom, hogy ki vagy borulva. Mi a gond? Próbáljuk meg megmenteni ezt a lapot. Aztán majd megbeszéljük, hogyan könnyíthetjük meg ezentúl a házi feladat készítést.”

3. Az asztalnál hangosan böfög többször is, miközben a többi családtag beszélget.


Magadban ezt gondolod:
Állandóan azt akarja, hogy ráfigyeljünk. Neveletlen.

Ezt mondod - helytelenül:
"Disznó vagy. Gusztustalan, amit művelsz! Hányszor megmondtam már, hogy tedd a szád elé a kezed."

Ez zajlik le ilyenkor a gyerekben:
Gondot okoz neki a beszélgetés követése. Lehet, hogy nem tudja, hogyan csatlakozzon a beszélgetéshez anélkül, hogy félbeszakítson valakit.

Így reagálj eredményesen:
“Így félbeszakítod a beszélgetést. Ha szeretnél mondani valamit, vagy el szeretnél menni, mondd azt, hogy ‘elnézést’. Ha nem tudsz szépen viselkedni, akkor el kell menned egy kicsit az asztaltól, így mi is tudunk beszélgetni.”

 

4. Megkéred az unokát, hogy terítsen meg. Amikor 10 perc múlva megkérdezed, miért csak a tányérok vannak az asztalon, azt feleli:” Nem terítem meg a hülye asztalt!”


Magadban ezt gondolod:
Gorombáskodik. Neveletlen. Eltanulta a csúnya beszédet másoktól.

Ezt mondod - helytelenül:
"Nem tudsz sietni? Már megint alszol? kitől tanultad azt hogy >hülye<?"

Ez zajlik le ilyenkor a gyerekben:
Nem tudja elvégezni a kért feladatot. Nyilván tudja, hogyan néz ki a megterített asztal. De ha motorikus zavarai miatt, gondja lehet a tervezés összerendezésével az agy és a test között.

Így reagálj eredményesen:

“Lehet, hogy ‘hülyeség’-nek tűnik, de meg kell teríteni az asztalt. Megmutatom neked, hogy hogyan kell, te pedig befejezed egyedül. Nem kell pontosan ugyanolyannak lennie, mint az enyémnek. Amikor majd leülünk, el fogjuk mozdítani a terítéket.”

 

5. Megkéred az unokád, hogy rakjon rendet szobájában fél óra alatt. Ő beviharzik a szobájába, és jól becsapja az ajtót.


Magadban ezt gondolod:
Dacol. Tiszteletlen. Nem ismeri a rendet. Nem képes szót fogadni.

Ezt mondod - helytelenül:
"Jó, akkor most büntetésből nincs tablet, majd meggondolod, hogy máskor csapkodsz-e."

Ez zajlik le ilyenkor a gyerekben:
Nem tudja, hogy hol kezdje a rendrakást. Ha a végrehajtó funkciók zavara áll fenn, nehezére esik kis lépésekre bontani egy összetett feladatot.

Így reagálj eredményesen:
“Tudom, hogy ez rettenetes, de nem csapkodhatod az ajtókat. Ha már lenyugodtál, kidolgozhatunk egy tervet, hogy rendet tarthass a szobádban.  Amikor készen vagy, lefényképezzük a szobát, hogy legközelebb tudd, mit kell tenni.”

Forrás: Jelen és jövő pedagógusai Facebook csoportban megjelenő Understood.org angol nyelvű oldal eredeti cikke, valamint a moderniskola.hu adaptációja nyomán. Az Understood.org főként tanulási nehézségekkel foglalkozó cikkeket közöl.
Kép: Pixabay

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: figyelemzavar, tanulási zavar, ADHD, SNI, gyerek, unoka, nagyszülő, nagymama, nagypapa

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Így lehet jobb ember a gyerekből! Egy dolog, amire sokan nem figyelnek oda eléggé a gyermeknevelésben
Így lehet jobb ember a gyerekből! Egy dolog, amire sokan nem figyelnek oda eléggé a gyermeknevelésben

Az előítéletet ösztönösen adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak, anélkül, hogy tudatában lennénk azzal. De mi is az az előítélet, és hogyan működik? Miért akarjuk azt görcsösen megtanítani a következő generációnak is? Balassa Olívia jegyzete.

tovább a cikkre
A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye
A nagyszülők könnyebben felismerik, miben tehetséges az unoka, mint maguk a szülők - A tehetséggondozó szakember véleménye

A nagyszülőknek nem csak abban van kiemelt szerepük, hogy a családot összetartsák, irányt jelöljenek ki a fiataloknak, a szeretett unokák lelki támaszai legyenek, hanem még abban is, hogy felismerjék, mihez van tehetsége az unokának! 20 éve tehetséggondozással foglalkozó szakember véleményét olvashatod.

tovább a cikkre
 A dicséret 6 aranyszabálya - Nem mindegy, hogyan, mikor és miért dicséred meg a gyereket
A dicséret 6 aranyszabálya - Nem mindegy, hogyan, mikor és miért dicséred meg a gyereket

Hogyan kell jól megdicsérni a gyereket? Természetes, ha most felvonod a szemöldököd: "Miért? Lehet rosszul is?" Valójában a dicséretet is túlzásba lehet vinni, sőt, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, mikor és miért dicsérjük meg az unokát... Pszichológus szakértőnk visz közelebb a válaszhoz.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!

vissza vissza