Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

Szülőklapja kép5 szuper tipp pszichológus szakértőnktől, hogy az unokáddal harmonikus kapcsolat alakuljon ki, hogy a család szuper nagyiként tekintsen rád, és hogy mindenki szeressen nálad lenni…

Szerző: Döbör Ágota
2015-12-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nagyszülőnek fontos szerepe van a család életében. Támasza lehet a szülőknek, és egy különleges kapcsolatot alakíthat ki az unokával. De hogy még különlegesebb és elmélyültebb legyen ez a kapcsolat, olvasd át Döbör Ágota pszichológus szakértőnk tippjeit.

A nagyszülők tapasztalata elengedhetetlen a család életében
Az utóbbi évtizedekben megváltoztak a családi szerepek, ami sokszor nagyon nehéz helyzet elé állítja az időseket is. Egyre több család szakad ketté, a fiatalok a jobb életminőség reményében nagyvárosokba vagy éppen külföldre költöznek.

Megváltozott az idősek megítélése is. A rendkívül gyors technikai fejlődést  nem minden esetben tudják követni, ezért úgy tűnhet, tudásuk értéktelen. Természetesen nem így van, hisz ha nem is mindig ismerik a modern világ működését, élettapasztalataik sokszor segíthetik a fiatalabb nemzedéket.

Hogyan lehet Ön még jobb nagyszülő? 5 tipp nagyszülőknek  


1. Legyen támasza a szülőknek!
Ha sikerül jó kapcsolatot kialakítani, akkor talán a legnagyobb támasza lehet a szülőknek. A praktikum szintjén is segíthetnek, például a gyerekekre vigyázhatnak időnként, vagy kísérhetik őket óvodába, iskolába. A szülők számára nagyon sokat jelenthetnek az így felszabaduló órák. Érdemes külön megemlíteni a szünidőket, amikor egy „mozgósítható” nagyszülő lehet a szülők regenerálódásának záloga. Sokszor nem is sejtjük, mi lehet a másiknak segítség, ezért arra bíztatok mindenkit, kérdezze meg gyermekeit, hogy nekik mi lenne a segítség az unokákkal kapcsolatosan! És hát a nagyszülőnek is élményeket nyújthat az unokával való együttlét.

2. Játékok helyett ajándékozzon minőségi időt!
Bár minden gyerek örül a szép játékoknak, ám hosszú távon ez csak akkor jó, ha mellé minőségi idő is megvalósul. A minőségi idő önmagában, ajándék nélkül is értékes. Sőt! Egy közös kirándulás az erdőben, majd a begyűjtött termésekből készített közös alkotás életre szóló élményt nyújthat. De persze egy bábszínház, egy séta a vadasparkban vagy nagyobb unokákkal egy közös mozi is hasonló élmény lehet.

3. Legyen az unoka bizalmasa!
Ha kezdettől fogva foglalkozik a nagyszülő az unokával, akkor bizalmas, intim kapcsolat alakulhat ki közöttük. A kettesben töltött idő, a közös játékok, a mesélés mind építik a kapcsolatot. A gyerekek igénylik ezt a másfajta figyelmet. Egy nagyszülő, aki nem a napi rutin részeként foglalkozik a gyerekkel, másfajta odafordulást tud nyújtani. Ahol nincs sietség, feladat, csak egymásra figyelés Ez a viharosabb időszakokban (például kamaszkor vagy a szülők veszekedése) sokat segíthet az unokának, hiszen lesz kihez fordulnia, ha épp rosszban van a világgal (vagy a szülőkkel).

4. Igazodjon a szülők nevelési elveihez, próbálja megérteni azokat, de egy kis cinkossággal!
Gyakran a nagyszülők többet engednek meg az unokának, mint a szülők. Ezzel addig nincsen baj - sőt, apró cinkosságok is beleférnek -, míg ez nem kerül összetűzésbe a szülők központi nevelési elveivel. Ha mégis, akkor érdemes a nézeteltéréseket a gyerekek távollétében rendezni. Sosem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyermeknevelés felelőssége a szülőé. Így a szabályokat, elveket is a szülőnek kell „kitalálnia”.

5. Meséljen családi történeteket! Legyen a család emlékezete!
A nagyszülők általában rengeteg történetet tudnak a felmenőkről. A kicsit nagyobb gyerekeket általában már érdeklik a régi történetek. Segíthetik az unokák családi identitásának kialakulását is, és történelemleckének sem utolsók ezek a korrajzok – akár régi fotókkal kiegészítve. Mindezek olyan élmények, amit csak egy nagyszülő tud megadni a családnak!

Mindezek nem csak a szülőkkel és az unokával való jó kapcsolat kialakulását és fenntartását segítik, hanem mintát mutathatnak a következő generációnak, hogy milyen is egy nagyszülő!

Amikor a nagyszülők veszik át az apai, anyai szerepet
Külön érdemes megemlíteni azokat a helyzeteket, amikor valamilyen okból sajnos egyik szülő nem él a gyerekkel (haláleset, válás). Ilyenkor apa hiánya esetén a nagypapa, anya hiánya esetén a nagymama szerepe lesz kiemelten fontos. Ha hiányzik a szülő, kell egy másik azonosulási minta a gyerekeknek. Kell valaki, aki „megmutatja”, milyen is egy férfi vagy egy nő. Szerencsés, ha ilyen hiány esetén van egy nagyszülő, aki pótolhat valamit ebből a veszteségből!  

A nagycsalád, bár háttérbe szorult, számos értéket hordoz. Átalakultak a kapcsolatok, a találkozási formák, de ettől még ezek éppolyan értékes kapcsolatok, kapaszkodók az életben. És ami a legjobb, hogy minden fél számára fontos örömforrás lehet az együttlét!

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: Pixabay

hirdetés

Szürkehályogtól szenved?

Új lézeres szürkehályog-műtét: biztonságosabb, kevésbé terheli a szemet, gyorsabb gyógyulással jár és
fájdalommentes.
Kattintson ide a fájdalommentes kezelés részleteiért! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: unoka, nagyszülő, nagymama, nagypapa, család, családi konfliktus, családi béke, játék az unokával

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről
5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről

A nagyszülőknek nem az a dolga, hogy az iskolás tananyagot biflázzák az unokákkal, ám ez nem jelenti azt, hogy tőlük ne tanulhatna a gyermek. Sőt, nagyon sok mindent kifejezetten a nagyitól vagy a nagypapától sajátítanak el az unokák anélkül, hogy észrevennék.

tovább a cikkre
5 tündéri vers az unoka születésnapjára
5 tündéri vers az unoka születésnapjára

Nagyszülőként csodálatos élmény megélni az unokák születését, és természetesen a kicsi születésnapja különleges nap a nagymama és a nagypapa életében. Ha a torta mellé egy kedves verset is átadnál az unokádnak, válassz az alábbiak közül!

tovább a cikkre
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?

Nagyszülőként szolgálatkészen állunk unokáink rendelkezésére, és szinte mindent megteszünk helyettük: bekötjük a cipőjüket, megkenjük a kenyerüket, megmossuk helyettük a kezüket, és legfőképpen rájuk hagyunk mindent… És miért baj ez? – kérdezi sok nagyszülő; hiszen nekünk már ’csak szeretni kell az unokákat, nem pedig nevelni’. De, biztos így van ez? Cikkünkből megtudod.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád

Érdekes kérdés ez, hiszen mit is jelent az a szó, hogy túlzott? Mi az, ami már az egészséges, normális aggódáson túlmutat? Egy szülő élete tulajdonképpen az aggódásról is szól, attól a perctől kezdve, mikor megtudja, hogy a kis lélek elindult, megfogant - és ez nagyszülőként sincs másként.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - Milyen ellátások igényelhetők az elhunyt családtagok után? Szakértő válaszol! tovább

Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Rózsika!

Azt javaslom, hogy szíveskedjen egy felülvizsgálati kérelmet előterjeszteni az ONYF. hez címezve. Írásba tegye fel kérdéseit. Önnek erre szakosodott jogászok fognak válaszolni.
Amennyiben ezt sem tudja elfogadni úgy javaslom hogy keressen fel egy szakosodott ügyvédet.
Tisztelettel: Szatmáry Tünde katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Felejtsd el, amit eddig az idősekről gondoltál! A 70 év felettiek aktívabb életet élnek, mint a huszonévesek, állítja egy kutatás

vissza vissza
Advertisement