Szabad-e tanulni az unokáddal a nyári szünetben? Jó-e a gyerekeknek a sok program? Válaszol a gyermekpszichológus

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Szabad-e tanulni az unokáddal a nyári szünetben? Jó-e a gyerekeknek a sok program? Válaszol a gyermekpszichológus Tanulj-e a gyerekekkel a nyáron vagy inkább csak az élményeket gyűjtsétek? Hogyan osszátok be jól a nyári szünetet? Lazíthatsz-e a megszokott szabályokon a nyár folyamán? Gyermekpszichológus válaszol. Már javában tart a nyári szünet, melynek tartalmas eltöltése komoly kihívást jelent a családok számára. A serdülő korosztály már szeretne önállósodni, legszívesebben egész nap csak a barátokkal lennének vagy otthon gépeznének. A kicsik felügyeletét külön meg kell szervezni.

Szerencsére ma már rengeteg tábor adott, és jó esetben a nagyszülőknél is vakációzhatnak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a nyári szünidő elején-közepén-végén? Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnket kérdeztük.

Szabad-e a gyerekekkel tanulni a nyáron?
Az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek, ezért a gyerekeknek eleinte intenzív pihenésre van szükségük. A szünet elején még nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő a szülők, nagyszülők, és a matektábort sem ilyen korra kell időzíteni. Legyen egy íve a nyárnak. Később, augusztusban már apránként visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó 2-3 hétben a gyerekek foglalkozzanak az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Legkésőbb az utolsó héten pedig már időben feküdjenek le időben a gyerekek és keljenek korábban, hogy a bioritmusuk is visszaálljon. Ezt az ívet évről évre tartani lehet, így a nyári szünet eltöltésének is kialakul a szokása.

Ha kaptak nyárra házi feladatot, kötelező olvasmányt a diákok, ezek megtanulása, elolvasása ne maradjon a szünidő végére. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztható a tanulnivaló és egy könnyebb tempóban a nyár végéig meg lehet tanulni azt.

Jót tesz-e a gyereknek, ha alig töltenek időt otthon a sok program között?
Nem szerencsés, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a megszokott környezetében, az otthonában is tudjon pihenni. A nyári program tervezésekor ezt is vegyék figyelembe a szülők, nagyszülők.

Lazíthatunk-e a szabályokon a nyaralás alatt?
Nem minden család engedheti meg magának a táborokat és a nyaralást. Ugyanakkor az otthon töltött idő is lehet nyaralás. A nyári szünetben a gyerekek lazíthatnak a hétköznapi szokásokon, alhatnak többet, nézhetnek este tovább filmeket, és hasonlók. A hétköznapokba is becsempészi a nyaralás hangulatát egy esti fagyizás, egy-egy strandélmény vagy medencézés a kertben. A lényeg, hogy szabadság van és másként alakul a nap tematikája.

Szabad-e a gyerekeket házimunkával „terhelni"?
Nyári szünet ide vagy oda, kamaszkorban már elvárható, hogy az otthon töltött idő alatt besegítsen a gyerek a házimunkába. Ezt azért is jegyzem meg külön, mert sok esetben konfliktusos, hogy a gyerek egész nap otthon van, a szülő pedig munka után mosogathatja a déli maradékot a gyerek után. Napi szinten össze lehet írni a tennivalókat, egy fél óra-óra segítség bőven belefér az otthon töltött időbe.

Szakértő: Bojti Andrea
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.08.04