Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Álomiskola - Minden gondos nagyszülő ilyen iskolát szeretne az unokáinak!

Álomiskola - Minden gondos nagyszülő ilyen iskolát szeretne az unokáinak!

Szülőklapja képIskola, ahol nincs nulladik óra? Iskola, ahol nem adnak házi feladatot otthonra? Iskola, ahol jó lenni, barátkozni, alkotni, kérdéseket föltenni, mozogni, beszélgetni, tanulni? Egy gyerekszerető pedagógus megálmodta a tökéletes iskolát…

Szerző: Hanula Erika
2015-05-06
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hanula Erika pedagógus-író álmodott egy nagyot. Álmodott egy olyan világot, amelyben unokáink olyan iskolába járhatnának, amelynek kapuját örömmel lépnék át nap mint nap... Az ő írása következik.

Van egy álmom. Arról, hogy olyan iskolába járnak a gyerekeim, ahol nem ölik ki belőlük a természet adta kíváncsiságukat, és ahol öröm és élvezet a tanulás.

Ahol figyelembe veszik a fejlődésbeli jellemzőiket, ezért hat évesen nem kell hosszú órákat egy padban ülniük, de még idősebb korukban sem.

Ahol nem kell nyolc órakor minden korú gyereknek szellemi frissessége teljességében lennie, hiszen a kamaszok belső biológiai órája 1-2 órával eltolódott a kisgyerekekhez illetve a felnőttekhez képest.

Ahol egyáltalán nem ismert a nulladik óra fogalma.

Ahol az önfeledt mozgás, a játék ugyanúgy része az életüknek, ahogyan az óvodás korukban az volt. Igen, a kamaszok is tudnak, szeretnek játszani -. nyilván a saját koruknak megfelelő játékokat.

Ahol sok-sok beszélgetés folyik.

Ahol megtanulnak kulturáltan érvelni, vitatkozni és mások véleményét akkor is elfogadni, ha az nem egyezik a sajátjukéval.

Ahol a mozgás nem osztályzatra történő testnevelésórákat jelent, és nem kell mindenkinek, adottságtól függetlenül, egy azon mércét megütnie. Ahol azt sugallják a gyerekeknek, mozogj, sportolj egész életedben, mert a mozgás maga az élet.

Ahol a készségtárgyakat, a zenét, a rajzot, a kézművességet (technikát) nem osztályozzák és ahol elfogadott, hogy mindenki más stílust kedvel, illetve más mértékben ügyes. Ahol az alkotást maga az alkotás kedvéért művelik, és azt sugallják nekik, alkoss akkor is, ha már felnőtt leszel, mert a kreatív tevékenység levezeti a stresszt és energiával tölt fel. Alkotni jó.

Ahol a tudás megszerzésére nem csak egy módszert tanítanak, hanem elfogadják, hogy minden több oldalról megközelíthető.

Ahol a gyereket megtanítják, hogyan tanuljanak, mert ha megvannak az eszközeik és a belső motivációjuk, akkor bármit meg fognak tudni tanulni.

Ahol a világot nem 10-12 egymástól független tantárgyra osztják fel, hanem egészében látják, mindig más oldalról megközelítve azt.

Ahol az irodalom nem száraz tényadatok bebiflázásával egyelő, hanem az olvasás szeretetére nevelik a gyerekeket. Ahol megmutatják, egy-egy könyv, vers vagy bármilyen irodalmi mű mondanivalójával építi az ember személyiségét.

Ahol a természettudományokat valódi kísérletek, megfigyelések, tapasztalások útján tanulják meg.

Ahol a gyerekeknek sok választási lehetőségük van, aszerint, ki miben jó, kit mi érdekel, de ahol a gyerekeknek kötelességeik, feladatik is vannak, hogy felelősséget tanuljanak.

Ahol megtanulják, hogy mindenki felelős a saját tetteiért. A tanárok és a diákok egyaránt.

Ahol a hibát nem negatív dolognak értékelik, hanem egy jelzőfénynek, ami azt mutatja meg, miben kell még az illetőnek fejlődnie.

Ahol sok-sok gyakorlati dolgot tanulnak, legyen szó kertészkedésről, főzésről vagy a későbbiek folyamán egy vállalkozás beindításának megtanulásáról.

Ahol elérik azt, hogy a gyerek maga miatt akarjon tanulni (belső motiváció), nem az osztályzatok, a dolgozat, a jegyek, a szülő vagy a tanári dicséret miatt (külső motiváció). Ha belegondoltok, nem is olyan földtől elrugaszkodott elgondolás ez, hiszen egy kétéves gyerek sem azért kérdezni folyton, hogy miért, miért, miért, mert az anyjának akar imponálni. Azért kérdez, mert tudni akarja a válaszokat. Önmaga miatt.

Ahol a gyerekek megtanulják és alkalmazzák a meditálást, a relaxációt.

Ahol elsajátítják a tudatos koncentráció képességét.

Ahol az iskola szervesen a természet része, legalábbis az oktatás folyamán rengeteg kirándulás, túra, természetbe töltött idő akad.

Ahol nem a technikai vívmányok (az okostelfonok, a számítógép, a tabletek, stb.) ellen beszélnek, hanem megtanítják ezek helyes használatát.

Ahol az idegen nyelvre nem úgy tekintenek, mint egy tantárgyra a sok közül, hanem annak veszik, ami egy kommunikációs forma, ami összeköti az embereket.

Ahol nem adnak házi feladatot, mert tudják, hogy az iskola a tanulás helyszíne, az otthon pedig a pihenésé, feltöltődésé, a családé.

Ahol nem skatulyáznak, osztályoznak, hanem segítő szándékú visszajelzéseket adnak és bátorítanak.

Ahol a tanárok nem agyonhajszolt, leterhelt, kiégett emberek, hanem pozitív energiától vibráló mentorok, akik személyiségükkel legalább annyit tanítanak a gyerekeknek, mint a szavaikkal.

Ahol a szó minden értelmében megbecsültek a tanárok.

Ahol sok tudás gyűlik össze a gyerekek fejében, de megfelelő módon és intenzitással. Nem azt akarom, hogy túlontúl könnyű legyen az iskolájuk, és unatkozzanak, de azt sem, hogy annyira leterheltek legyenek, hogy szinte kiégnek 18 éves korukra.

Ahol jó lenni, barátkozni, alkotni, kérdéseket föltenni, mozogni, beszélgetni, tanulni.

Ahol mindezek a dolgok minden gyereknek alanyi jogon járnak, nem kell ezért külön fizetni!
És ahonnan olyan gyerekek hagyják majd el az iskolát, akik hisznek benne, tudják, hogy jobbá tehetik a környezetüket és ezáltal a világot is, sőt, ehhez eszközökkel, megfelelő gondolkodásmóddal és személyiséggel rendelkeznek.

Ez az álmom.
Szerintem sokunk álma. És talán ha mindannyian hozzáteszünk valami aprócska részt, egyszer el is fogjuk érni.

Szerző: Hanula Erika
Eredeti cikk: Csupa Szív magazin

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nagyszülő, unoka, iskola, iskolás gyerek, álom

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes is lehet, ha az unokák fotóit kitesszük a Facebookra! 10 szakértői tanács segít, hogy mire figyelj!
Veszélyes is lehet, ha az unokák fotóit kitesszük a Facebookra! 10 szakértői tanács segít, hogy mire figyelj!

10 tanács, mielőtt végleg kiteszel egy fotót az unokádról a Facebookra vagy más közösségi oldalra. Hasznos, praktikus tudnivalók nagyszülőknek, akik járatlanok az internet világában.

tovább a cikkre
Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére
Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére

Sérelem-sérelemre gyűlik, pedig mi csak merő jó szándékból akarunk segíteni a fiataloknak. Hol rontjuk el? Hogyan kell úgy segíteni felnőtt gyerekünknek, hogy az ne tolakodás, hanem valódi segítség legyen? Mi a teendő akkor, ha mi másképpen nevelnénk az unokát, mint a szülők? Kitakaríthatjuk-e a fiatalok lakását kérdezés nélkül?

tovább a cikkre
Versek iskolakezdésre
Versek iskolakezdésre

Nyári estékre, pihengetős délutánokra egy kis olvasnivaló. Különösen azoknak a csemetéknek (illetve szüleiknek) figyelmébe ajánljuk, akik nehezen tudják elképzelni, hogy ősszel már iskolába járnak!

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza