Nagymamájának köszönheti életét a kétéves kislány! - A nagyi a veséjét adta oda beteg unokájának

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Nagymamájának köszönheti életét a kétéves kislány! - A nagyi a veséjét adta oda beteg unokájának Egy kétéves alabamai kislány, Wryn, nagymamájának, Carol Graydonnak köszönheti, hogy még életben van. A kislánynál 2 hónapos korában veleszületett nephrosis szindrómát (VNS) állapítottak meg, ami egy ritka genetikai rendellenesség, veseátültetés nélkül végzetes. Egy két éves, alabamai kislány, Wryn, nagymamájának, Carol Graydonnak köszönheti, hogy még életben van. A kislánynál 2 hónapos korában veleszületett nephrosis szindrómát (VNS) állapítottak meg, ami egy ritka genetikai rendellenesség, veseátültetés nélkül végzetes.


A nagyi, aki megmentette unokája életét


Mi az a veleszületett nephrosis szindróma (VNS)?
"Genetikai mutáció miatt keletkezett veleszületett vesebetegség, melynek a klinikai tünetei ( fehérjeűrítés, oedema,stb) már vagy születéskor, vagy az első 3 hónapban jelentkeznek. A beteg corticosteroid/immunszuppresszív kezelésre rezisztens, csak a vese átültetés hoz életében kedvező változást. A veleszületett nephrosis szindróma (VNS) vagy már születéskor, vagy csak az élet első 3 hónapjában válik nyilvánvalóvá." (dr.diag.hu)



Wryn 2 hónapos volt, amikor felfedezték, hogy veséje nem a megfelelő módon működik, és arra is rájöttek, hogy ennek oka a VNS. 2 hónappal a diagnózis felállítása után eltávolították mindkét veséjét és otthoni dialízisre kényszerült a család.

Az egyedüli tartós megoldást a vesetranszplantáció jelentette volna számára, de ezzel várni kellett, amíg a kislány erősebb és idősebb lett.



Kiderült: a nagyi jelenti a megoldást
A veseátültetéshez teljesen egészséges vesére volt szükség, ám sem az édesapa, sem az édesanya veséje nem volt felhasználható.

A nagyszülők is azonnal jelentkeztek, hogy vizsgálják meg őket mint lehetséges donorokat. Végül az apai nagymama, a 62 éves Carol tökéletes alanynak bizonyult. 



Carol ráadásul annyira jó egészségi állapotnak örvendett, hogy az orvosok szerint a veséje akár egy 20 éves fiatal veséje is lehetett volna.

A család megörült a jó hírnek, hiszen ez azt jelentette, nem kell más ember veséjére várni, kutatni a lehetséges donorokat és várni a beültetésre, mert a családon belül megoldható a szervadományozás.



Wryn édesapja, Michael rettenetesen boldog volt
Ugyanakkor duplájára nőtt az aggodalmuk, mivel most már nem csupán kislány, hanem a nagymama élete is veszélybe kerülhet a műtét miatt.



A kislány nagymamája, Carol azonban egy percig sem habozott, amikor kiderült hogy ő lehet a donor. Úgy érezte, ennél nagyobb ajándékot nem is adhatna az unokájának. Végül az operációra 2017 nyarán került sor, a beavatkozásokat egymáshoz közeli kórházakban végezték el. Az édesapa, MIchael a kislánya ágya mellett ülve várta a híreket a nagymama műtétéről, ahonnan pedig apja küldte az információkat. 

A közel három órás eljárás során a nagymama és az unokája közötti veseátültetés sikeresen megtörtént
- Amikor az anyukám a tolószékében átjött és meglátta Wrynt, olyan volt, mintha valamilyen közvetlen kapcsolat lenne köztük - mondta Michael Graydon.
- Wryn azon a napon végre felült, nevetett, és újra régi önmaga volt, miután meglátta anyámat.



Olvasd el ezt is!
Tudtad, hogy Magyarországon minden 10. ember vesebeteg? Mit tehetsz, hogy megelőzd a vesebetegség kialakulását? »

Wryn hazatérhetett otthonába
A kicsi lány otthon már normális életet élhet, a dialízis korlátai nélkül. Egy átlagos vese az átültetés után 15 évig tart ki, így Wrynnek valószínűleg másik transzplantációra is szüksége lesz majd, de jelenleg élheti a gondtalan gyermekek életét.



Carol Graydon otthoni felépülése közben ugyan már érezte a veseadományozás jellemző mellékhatásaként a kimerültséget, á, minden pillanat, amit unokája, a kis Wryn a családjával él meg, őt is éltető energiával tölti fel.



Forrás: abcnews.go.com, dr.diag.hu
Fotók: Facebook/Michael Graydon, Facebook/UAB.edu, abcnews.go.com

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2018.03.01