Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Amikor nem alszik éjjel a baba, kisgyerek - Mi lehet a nem alvás oka? Mit tehet a szülő, nagyszülő?

Amikor nem alszik éjjel a baba, kisgyerek - Mi lehet a nem alvás oka? Mit tehet a szülő, nagyszülő?

Szülőklapja képNa, és hogy telnek az éjszakák? Tudtok aludni? - ez az a kérdés, amelyre minden kisbabás családban előbb-utóbb számítani kell. És ez az a téma, amely legalább annyira megosztja az embereket, mint a politikai hovatartozás… Alvók és nem alvók, tézisek és antitézisek, üdvözítő módszerek és pszichológiai fejtegetések feszülnek egymásnak kérlelhetetlenül.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2014-09-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Előre kell bocsátanom: én a nem alvók népes táborát szaporítom. Négy éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Leánykáim gondoskodnak róla, hogy úgy érezzem magam, mintha egy katonai kiképzőtáborban lennék.

Úgy tűnik, jól veszem az akadályokat, mert már egyetlen moccanásra vigyázzállásba vágom magam, megszakítom akár a legszebb álmomat is, és azon nyomban megyek a célállomás felé. Persze nem ment ez mindig ilyen könnyedén…

A valóság mindig más
Amikor az első gyermekemet vártam, elolvastam néhány igen fontos szakirodalmat, mely a csecsemők alvási szokásait ecsetelte. Megtudtam, hogy az újszülött általában tizennyolc-húsz órát alszik egy nap, illetve rengeteg hasznos tanácsot kaptam. Olyanokat például, hogy a kisbabát minél előbb meg kell tanítani önállóan elaludni; hogy tilos a szülői ágyba betenni, mert aztán soha többé nem lehet száműzni onnan, éppen ezért az a legjobb, ha a saját szobájában, a saját ágyikójában szunyókál a gyermek; és hogy a szoptatást (etetést) szigorúan külön kell választani az altatástól.

Én világéletemben engedelmes ember voltam, meghajtottam hát a fejem a tapasztalt szerzők előtt. Igyekeztem maximálisan követni az utasításokat. Ám Hanga lányom rögtön rácáfolt az első alaptételre: egyszerűen nem volt hajlandó aludni. A tizennyolc órás adagból nyolcat abszolvált, azt is félórás bontásokban. (A maradék időt pedig az esetek többségében sírással vagy evéssel töltötte…)

Az első három hónap - mit mondjak - igen nehezen telt el. Férjemmel a leglehetetlenebb módszereket is kipróbáltuk, hogy alvásra bírjuk elsőszülöttünket: megszoptattam, hintáztattuk, dajkáltuk, dúdoltunk neki, simogattuk a hasát, ugráltunk vele egy nagy gimnasztikai labdán, hátha az ütemes ringatózás hatására végre leragad a szeme… Amikor már nem bírtuk tovább, becsuktuk az ajtót, és hagytuk, hogy sírjon. Merthogy ezt a tanácsot is kaptuk – mint jól bevált, biztos módszert. Állítólag a gyerekek húsz perc után abbahagyják a bömbölést. Ha néhány napig kitartóan ellenállunk a kísértésnek, és nem megyünk be a babához, garantáltan leszokik az éjszakai ébredezésről, és jóízűen végigalussza az éjszakát. Mi nem így tapasztaltuk… Igaz, idő előtt feladtuk a dolgot, mert úgy gondoltuk, hogy ez a módszer számunkra elfogadhatatlan.

Nincs csodaszer, de a tapasztalatok sokat segítenek
Nem folytatom tovább az alvási szokások kialakítására irányuló harcaink bemutatását. Annyit azért elárulhatok: bár nem találtuk meg a „csodamódszert”, elsőszülöttünk kétéves korára mégis jó alvó lett. Most már csak Panna lányunk szólít minket éjszakánként. Időnként úgy tűnik, hogy már látjuk az alagút végét…

Ez a négyévnyi küszködés és vívódás azért nem volt hiábavaló, mert rengeteg dologra megtanított minket.

Nincs mindenkire érvényes recept
Legfőképpen arra, hogy óvatosan kell bánni az üdvözítőnek kikiáltott módszerekkel. Ami az egyik gyereknél beválik, a másiknál egyáltalán nem biztos, hogy működik. Tehát univerzális recept nincs! Ez alázatra kell, hogy intsen minket, ha valakinek tanácsot adunk.

A baba személyisége a kulcs
A titok nyitja véleményem szerint a gyermek személyiségében rejlik. Vannak olyanok, akik könnyen megtanulnak aludni, és vannak, akik ehhez komolyabb segítséget igényelnek. Vannak olyanok, akik sokat alszanak, és vannak, akik keveset. Vannak, akik könnyen mély álomba merülnek, és vannak, akik gyakran ébrednek. Megpróbálhatjuk erőszakkal megváltoztatni ezeket az adottságokat, ám nem biztos, hogy célt érünk vele. Természetesen az sem megoldás, ha hagyjuk kínlódni a fáradt, nyűgös gyereket, és nem segítünk neki abban, hogy megtanuljon egyedül is elaludni. De a segítségadás itt elsősorban támogató figyelmet jelent, nem pedig dresszúrát.

Miért ébrednek fel?
A kicsik nem azért ébrednek éjszaka, hogy foglalkoztassanak, netán manipuláljanak minket. A különféle ürügyek („szomjas vagyok”, később „pisilni kell” stb.) mögött az esetek többségében az bújik meg, hogy meg szeretnének győződni: megvagyunk-e még. Nem tűntek-e el a biztonságot, melegséget nyújtó nagyok? Ott vannak-e akkor is, ha egy rossz álomképet kell jó messzire hessegetni? Ha ezekre a jelzésekre nem reagálunk érdemben, azt üzenjük vele: oldd meg egyedül a problémádat, rám ne számíts!

A baba/gyermek szeretetnyelve
Vannak olyan babák is, akiknek az átlagosnál nagyobb igényük van a szülők testi közelségére – vagy ahogyan a neves amerikai családterapeuta, Gary Chapman fogalmaz: akiknek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelvük. Megnyugtatja őket, ha odabújhatnak a mamájukhoz vagy a papájukhoz, ha éjszaka is érzik az illatukat, melegüket. Ők többnyire gyakran ébrednek éjszakánként. Ilyenkor segítség lehet, hogyha a szülők közelében alhatnak – persze csak akkor, ha ez a házastársak között nem okoz feszültséget.

Fejtsd meg a nemalvás okát!
Sokat tehetünk tehát az éjszakai nyugalomért, ha megpróbáljuk megfejteni az ébredések okát. Ne csak a „hagyományos” problémák jussanak ilyenkor eszünkbe (Fáj valamije? Éhes, szomjas? Melege van?), hanem a lélek mélyén rejlő gondok, kételyek is (Nyugtalan valami miatt? Rosszat álmodott? Új fejlődési szakaszba ért? A közelségünkre vágyik?).

Bár időnként tényleg elviselhetetlennek tűnik a kialvatlanság, ne feledjük: csupán néhány évről van szó, aztán önállósulnak csemetéink. Hamar elrepül ez az időszak, ám az a sok-sok energia nem vész el, amelyet az éjszakai műszakba fektettünk. A harmonikus szülő-gyerek kapcsolatban biztosan megtérül.

Szerző: Győri Virág
Forrás: Family Magazin
Fotó: Pixabay

Címkék: rossz alvó, babák, gyerekek, alvás, éjszaka, ébred

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A bölcsőhalál megelőzése
A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma már elvileg megvan a lehetősége annak, hogy kivédjük ezt az értelmetlen tragédiát. A megoldás kulcsa a szülő és vele együtt a nagyszülő.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Ünnepek

Karácsonyi dalok gyerekeknek: 20 közkedvelt karácsonyi dal szöveggel és videóval, amit tanítsd meg a gyereknek is!

vissza vissza