Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Idegen nyelv tanítása babának, kisgyermeknek: 6 szuper ötlet otthonra, a nyelvtanártól

Idegen nyelv tanítása babának, kisgyermeknek: 6 szuper ötlet otthonra, a nyelvtanártól

Szülőklapja képHogyan tanulnak a babák, kisgyerekek idegen nyelveket? Hány éves korukig lehet könnyen a fejükbe tölteni az idegen nyelveket? Mi a korai nyelvtanulás titka? Baba-nyelvoktató kérdeztünk.

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda
2016-02-03
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fürész-Mayernik Melinda
baba- és gyermek angol oktató
kérdezd szakértőnket a témában >>
Hogyan tanulnak a babák, kisgyerekek idegen nyelveket? Hány éves korukig lehet könnyen a fejükbe tölteni az idegen nyelveket? Mire ügyeljen a szülő, ha a korai nyelvtanulás mellett teszi le a voksát? Fürész-Mayernik Melinda baba-nyelvoktató szakértőnket kérdeztünk.

A korai nyelvtanulás folyamata teljesen más, mint az iskolai nyelvtanulásé
A két leggyakrabban összekevert fogalom, ami a korai nyelvi fejlesztés témájánál előkerül: nagyon sokszor hallani a kisgyerekek nyelvi nevelése során a tanulás, tanítás, oktatás szavakat, amik véleményem szerint megtévesztőek lehetnek a laikusok vagy a bizonytalan szülők számára.
A legtöbben még mindig azt gondolják, hogy a korai nyelvi nevelés, a pici korban elkezdett második nyelv bevezetése ahhoz a folyamathoz hasonlít, amit az iskolában tapasztalunk: szótárfüzet, magolás, nyelvtani szabályok, egy helyben ülés - pedig ez egyáltalán nem így van.


Nyelvelsajátítás vagy nyelvtanulás - mi a kettő között a különbség?


A babák, kisgyerekek az idegen nyelvet ugyanúgy tanulják, mint az anyanyelvüket
A szakemberek külön terminussal jelölik a 10 év alatti és a 10 év feletti tanulók nyelvi fejlesztését, így az előbbit nyelvelsajátításnak, az utóbbit pedig nyelvtanulásnak hívják. A nyelvelsajátítás - ahogyan az a nevéből is kikövetkeztethető - egy észrevétlen és spontán folyamat.  A gyerekek nem keresnek összefüggéseket, nem szigorú értelemben vett oktatásról van szó, egyszerűen megfigyelnek, utánoznak és aztán pedig automatikusan alkalmazzák a hallottakat.

Mindezt természetesen, mindenféle kötelesség és kényszer nélkül. Ez tulajdonképpen az anyanyelv elsajátításához hasonló folyamat, hiszen azt is észrevétlenül, a szülői minta alapján kezdi használni a gyermek. Egyszerűen „felszedi” a nyelvet azáltal, hogy sokat hallja és így minden gátlás nélkül kezdi használni anélkül, hogy odafigyelne a szabályokra. Arra használja a nyelvet, amire való, hogy kommunikáljon, hogy megértesse magát a felnőttekkel.

10 év fölötti gyerekek az idegen nyelvet már „magolják”
A 10 év feletti nyelvtanulók már valóban tanulják a nyelvet, akaratlanul is összefüggéseket keresnek, nyelvtani szabályokat elemeznek, szófajokat és mondatrészeket kell felismerniük és úgy összerakni egy-egy mondatot, fordítanak, gátlásosak, ha nem biztosak valamiben, inkább nem is mondják.

Hogyan segítheted a nyelvelsajátítást babáknál, gyerekeknél? 6 szuper ötlet


A kisgyerekeknél a játékos és természetes nyelvtanításra kell törekedni.

1. Mint ahogyan azt fentebb említettem, a második nyelv átadásakor arra kell ügyelni, hogy ugyanolyan formában és keretek között történjen a kisgyerekeknél, mint amikor az anyanyelvet ismerteted meg vele. Játékosan, lazán, természetesen.

2. A második nyelv elsajátítása történjen ugyanúgy, mint az anyanyelvé: ösztönösen. Ez annyit jelent, hogy igyekezz idegen nyelven is megtölteni tartalommal a mondandódat. A gyermek akkor érti meg, hogy miről beszélsz, ha tudja kapcsolni a hallottakat valamilyen jelentéshez, így szemléltesd minden esetben. Nem kell neki fordítani (ez kifejezetten hátráltatja), ha elegendő látványt biztosítasz számára, meg fogja érteni, hogy miről beszélünk.

3. Mondókázz sokat a kicsinek idegen nyelven is és játssz bátran a hangoddal, az arcoddal - lássa a kicsi a mimikán és a gesztusokon, hogy miről beszélsz.

4. Énekelj sokat a gyermekednek idegen nyelven is! Ha esetleg úgy érzed, hogy nincs operaénekes hangod, ne aggódj, a kicsi élvezni fogja így is az együtt töltött pillanatokat. Amennyiben a kiejtésedben vannak hiányosságok, keress hanganyagot a dalokhoz, aláfestésként ezt is használhatod, így magabiztosabb leszel és helyes mintát hall a gyermeked, unokád is!

5. Lassan, érhetően, tagoltan beszélj hozzá, hogy biztosan megértse, hiszen új lesz neki a hangzás.

6. Szemléltess: használj bábokat, játékokat, műanyag figurákat, plüssöket - játsszatok ezekkel is idegen nyelven! A hangsúly a játékosságon és a jó szórakozáson van!

Ahogyan azt pedig már korábbi cikkeimben is írtam és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a játékos nyelvi fejlesztésnek akkor van értelme, ha abban a szülő és a gyermek is valóban jól érzi magát, és nem kell magunkat „megerőszakolni”, hogy idegen nyelven szóljunk hozzá, ugyanis ez a rossz érzés is átragad a kicsire.

Szülőként, nagyszülőként a nyelv szeretetét próbáljuk neki átadni, hogy legyen lehetősége megismerni egy másik világot és nyelvet is. Játsszatok együtt sokat, a legfontosabb a közös élmények biztosítása, érezzétek jól magatokat együtt, s miért ne tehetnétek ezt egy második nyelven is.

Forrás: Kovács Judit PhD - Az óvodáskori nyelvtanulás, mint jelenség
Fürész-Mayernik Melinda: Angol kalauz a mondókák világába
Szerző: Fürész-Mayernik Melinda, Angol Kalauz program alapítója
Fotó: Pixabay

hirdetés

Szürkehályogtól szenved?

Új lézeres szürkehályog-műtét: biztonságosabb, kevésbé terheli a szemet, gyorsabb gyógyulással jár és
fájdalommentes.
Kattintson ide a fájdalommentes kezelés részleteiért! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: baba, babaangol, korai nyelvtanulás, nyelvérzék, otthoni nyelvtanulás, gyerek, mondóka

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezért mondókázz minden nap a babával, kisgyermekkel! Hogyan fejlesztik a versek a gyerekeket?
Ezért mondókázz minden nap a babával, kisgyermekkel! Hogyan fejlesztik a versek a gyerekeket?

A gyermekkori verselés nem csupán nyelvi fejlesztés, hanem annál jóval több. Miért kell minél több mondókát és versikét mondogatni a babáknak? Mi mindent tanulnak a kisgyerekek a versekből? A gyermekkori verselés fontosságáról költő és logopédus szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
6 közkedvelt kiszámoló mondóka gyerekeknek
6 közkedvelt kiszámoló mondóka gyerekeknek

Könnyen megtanulható, fülbemászó, játékos mondókákat ajánlunk Nektek. Gyorsan elszalad az idő egy nagy futkározás és bújócskázás után, ha kiszámoló mondókázással folytatjuk a játékot.

tovább a cikkre
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!

Miért kell egészen kis kortól mondókázni a kisunokának? Milyen hatással van a közös éneklés az óvodáskorú gyerekekre? Milyen énekes-zenés játékokat ajánl szakember otthonra, amivel nem csak a zenei hallás, hanem a mozgás, koncentráció és egy sor más képesség is fejleszthető.

tovább a cikkre
Ezért van szükségük a babáknak mondókákra és versikékre!
Ezért van szükségük a babáknak mondókákra és versikékre!

A mondókák, versikék sokkal többet adnak a babáknak, mint azt elsőre gondolnánk! De hogyan hatnak és mit fejlesztenek a mondókák és versikék a kisbabáknál? Gyógypedagógus, nyelvtanár szakértőnk írása a mondókázás kihagyhatatlan szerepéről.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fürész-Mayernik Melinda - baba- és gyermek angol oktató

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - Milyen ellátások igényelhetők az elhunyt családtagok után? Szakértő válaszol! tovább

Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Rózsika!

Azt javaslom, hogy szíveskedjen egy felülvizsgálati kérelmet előterjeszteni az ONYF. hez címezve. Írásba tegye fel kérdéseit. Önnek erre szakosodott jogászok fognak válaszolni.
Amennyiben ezt sem tudja elfogadni úgy javaslom hogy keressen fel egy szakosodott ügyvédet.
Tisztelettel: Szatmáry Tünde katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Felejtsd el, amit eddig az idősekről gondoltál! A 70 év felettiek aktívabb életet élnek, mint a huszonévesek, állítja egy kutatás

vissza vissza
Advertisement