Reumás ízületi gyulladás: a hallásra is rossz hatással lehet! - Mit tehetsz ellene?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Reumás ízületi gyulladás: a hallásra is rossz hatással lehet! - Mit tehetsz ellene? A rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél fokozott a halláskárosodás kockázata is. Egy tajvani tanulmány állítása szerint a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél nagyobb a hallásvesztés kialakulásának kockázata is. A rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél fokozott a halláskárosodás kockázata is. Egy tajvani tanulmány állítása szerint a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél nagyobb a hallásvesztés kialakulásának kockázata is.


Reumás ízületi gyulladás fülre gyakorolt hatása


A vizsgálat azt állapította meg, hogy a halláskárosodás kockázata csaknem kétszerese, ha reumatoid artritiszben szenved a beteg, szemben azokkal, akiket nem gyötör ez a betegség.



A reumás ízületi gyulladás esetén a halláskárosodás kockázata a vizsgálat szerint 1,91-szeres volt.

Hozzájáruló kockázati tényezők
A férfiak és az idősek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A szív- és érrendszeri megbetegedések a reumatoid arthritisben szenvedő betegeknél a hallásvesztés további fokozott kockázatával is társultak.

Az ízületi gyulladás elleni gyógyszerek jótékony hatása
A tanulmány megállapította, hogy a reumás ízületi gyulladás elleni gyógyszerek csökkentik a halláskárosodás kockázatát.

Inkább a természetes gyógymódok híve vagy? Így hat a fekete retek ízületi gyulladás, reuma, köszvény ellen! »

A vizsgálat során 18 267 reumatoid artritisszel diagnosztizált beteget analizáltak 2000 és 2006 között, és eredményeiket 76 086 főből álló kontroll csoporttal hasonlították össze, akik nem szenvednek reumás ízületi gyulladástól. A vizsgálathoz a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázisból szolgáltattak adatokat.

Forrás: mindenamihallas.hu / Trestyén Zsófia
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2019.02.04